Otthonszülést támogató/választó anyukák! Lehet egy kérdésem?
Hadd szögezzem le előre, hogy nem vitát akarok szítani. Már sok sok ilyen témájú kérdés volt, ahol mindenki elmondhatta a véleményét, volt bőven vita és egymás pocskondiázása is. Nekem nem ez a célom, örülnék, ha ez most nem történne meg. Tartsuk tiszteletben egymás véleményét és gondolkodás módját! Köszönöm!
Szóval, kedves anyukák, a kérdésem az lenne, ami már olyan sokszor elhangzott támadó jelleggel. Most ez nem ilyen. Őszintén érdekel.
Tehát, otthon szülés, rendben. Minden előjel nélkül komplikáció adódik. Példának okáért leesik vagy megszűnik a baba szívhangja. Legjobb esetben is, ha a mentő a ház előtt áll (lényegtelen, hogy ott áll-e), akkoris minimum 5 perc míg a kórházba ér. Onnan még jó esetben 5 perc míg a műtőbe. És mint tudjuk 10 percet senki nem bír ki oxigénhiányos állapotban, szívhang nélkül maradandó károsodás nélkül.. Ha ez a helyzet merülne fel vagy akár hasonló a szülésetek közben, mit tennétek?
Kit hibáztatnátok? Erről mindig annyi vita folyik.. A dúlát? Az orvost? Magatokat?
Meg tudnátok bocsátani magatoknak? Egyátalán gondol erre egy otthonszülő anya, vagy próbálja mindig pozitívan szemlélni ezt a dolgot? Merült fel bennetek ilyesmi?
Nekem semmi bajom nincs az otthonszülőkkel, az egy dolog, hogy én kórházpárti vagyok. De az otthonszüléssel kapcsolatban csak ez az egy kifogásom van, és ahogy ez bevillant az agyamba, rögtön elrettentem tőle. Ti nem éreztétek ezt?
Egyértelműen magamat hibáztatnám. De valószínű, hogy azért gondolom így, mert én kórházban szültem, sürgösségi császárral, pár percen múlt a fiam élete.
Meg sem fordult a fejemben az otthonszülés, pontosan amiatt, amit leírtál. Soha nem kockáztatnám a gyermekem életét, bármennyire is szép dolog lehet otthon szülni.
Az első fiam (5 és fél éves) születésénél nem gondolkodtam ilyesmin. Egyértelmű volt, hogy kórházban születik meg. Komplikáció lépett fel, szerencsére nálam, vele semmi gond nem volt. Ha ez itthon történt volna, már nem lennék itt valószínűleg.
A kicsinél (5 hetes) már eljátszottam a gondolattal, hogy jó lenne itthon szülni, de az első szülés miatt aggódtam. Hiszen ha megismétlődik a baj... Szeretném felnevelni is őket.
Valamelyest megértem azt, aki ezt a módot választja, de nagyon bátor dolog. A legtöbb szülés gond nélkül zajlik, de mindig ott a lehetőség.
Nagyon szívesen szülném majd itthon a harmadikat, de amíg nem varázsolnak a szomszéd szobába egy műtőt, addig nem tehetem meg. Ha csak 0,001% is van rá, hogy nem kapja meg időben a gyermekem a kellő ellátást gond esetén, addig maradok a barátságtalan kórháznál a bunkó nővérekkel és orvosokkal. Sosem bocsájtanám meg magamnak, ha beteg, vagy esetleg halott babám születne csak azért, mert meghittebb, kényelmesebb otthon.
De elfogadom azt is, ha valaki ezt másképp gondolja. Az én gyerekem az én felelősségem, más gyereke pedig az övé. Ha ez neki belefér, akkor ahhoz nekem semmi közöm, kívánom neki a legjobbakat.
Én úgy gondolom, hogy háromnegyed év van megtalálni a legjobb és legbiztonságosabb szülési helyet, módot, környezetet, miután megtudjuk, hogy jön a baba. Ez pedig a szülők dolga. Nem az anyáé, és nem az apáé külön. Együtt döntenek felőle. Ezért őket terheli a felelősség akkor is, ha végül rosszul döntenek, és olyan helyen szülnek, ahol aztán nincs meg minden feltétel a biztonságos ellátásra, akár baj esetén is! Mert a baj nem mindig jön lassan (ilyen bajok is vannak), van, amikor percek alatt szükséges a segitség. SZAKsegitség!
Én megértem azt, aki otthon szeretne szülni,persze, hogy jobb érzés, mint reflektorral az ember lába között, körbe idegenekkel, és kórházba a beteg emberek menjenek, ezt is megértem... de ma már meg lehet találni azokat az intézményeket, ahol kompromisszumokat hajlandóak kötni, mind az orvosok, szülésznők, mind a leendő szülők. Kórházi háttérrel rendelkező, barátságos környezetben, a szülő nő igényeinek megfelelően. Akinek igénye van arra, hogy ne a fehér falak között, ne kötelezően elvégzett beavatkozások mellett szüljön, olyan pózban és olyan eszközök használatával, ami neki tetszik, az ma megteheti, csak akarni kell. Kockázat nélkül. Számos olyan intézmény van ma Mo-on, ahol elfogadják a gátvédelmet, ahol lehet sétálni, táncolni, akár tv-t nézni is, ahol apuci bent maradhat végig, sőt még a köv. 3napra is, a szobák pedig inkább emlékeztetnek szállodára, mint kórházra. Ha valaki nem akar a szokásos kórházi körülmények között szülni, gyűjtsön egy kis tőkét és menjen el egy ilyen helyre! Én ezt gondolom. Ezeken a helyeken, ha igénylik, csak akkor avatkoznak be, ha feltétlenül szükséges (de akkor a szomszéd helyiségben ott a műtő!). A nappaliban, vagy az otthoni kádban szülés szülésznővel , dúlával, stb. szerintem nem megoldás, messze van az optimálistól. Nagyon. Igen, ezek lehet, hogy fizetős helyek. Akinek nem telik erre, az pedig választhat a nappalija és a kórház között, ahol sajnos nincs vita számomra, hol van nagyobb biztonságban az édesanya és gyermeke.
Szerintem is ez lehet az ok, hogy ki tudja, miért, de a nő nem gondolkozik el azon, hogy nem csak másokat érhet baj. És ha 100 szülésből 1 nél van nagy gond, akkor akár ő is lehet az az 1..
Én a legközelebbi kórházba gyalog is beérek 10 perc alatt, ha kell. Na de mi van, ha nekem vagy a babának, nincs 10 percünk?
Akkor, én mint ottnonszülést támogató anyuka is válaszolok. (Bár én csak akartam otthon szülni, de rajtam kívül álló okok miatt ez nem valósult meg.)
A kérdésre a választ nem tudom, ez helyzettől függ. Mi a komplikáció, miért alakul ki stb. Természetesen lehet olyan helyzet, hogy magamat hibáztatom és soha az életben nem bocsátok meg magamnak.
De pont azért (is) akartam otthon szülni, mert én még mindig ebben látok kevesebb kockázatot, mint abban hogy a kórházban esetleg ilyen-olyan praktikákkal gyorsítják a szülést és ebből adódik tragédia. Mert ugye azt gondolom Te se állítod, hogy a kórházban nincs műhiba, nem történnek tragédiák stb. (Csak ha ott történik, akkor azt simán elkenik, senki sem fog bíróság elé állni.)
Különben vicces, hogy tutira padlóig leszek pontozva, pedig itt egyedül én szolgáltattam olyan infot, amire a kérdező kíváncsi volt, tekintve hogy rajtam kívül még célcsoportba tartozó ember nem válaszolt.
Kedves utolsó! Én nagyon örülnék neki, ha senki nem pontozna senkit sehova egy véleménykülönbség miatt. Elfogadom, és tiszteletben tartom, hogy te így vélekedsz, sőt, megköszönöm, hogy ismerve az oldal mentalitását és a válaszadók kötözködő- és lepontozókedvét, mégis őszintén válaszoltál.
Ahogy látom, nekm csak nekem volt nehéz erre a kérdésre választ találni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!