Ha szülés közben reped valaki az orvosi műhiba?
Ha spontán szülést kérdezed, és a gátra érted, akkor nem.
Nem volt idő a gátmetszésre, a gátmetszés ellenére is repedhet egy kicsit, ha a baba feje túl nagy, komplikációk adódnak....stb.
Nem. Ha az Anyuka elvérzik, még az sem feltétlenül, bár ott már lehet keresni az okokat és gondolkodni, hogy megelőzhető lett volna-e.
...Bár ahogy most írom, ugyanezt meg lehet tenni a repedés esetében is, csak sokkal kevésbé lehet egyértelműen megmondani az okot. :(
Pontosabban miről van szó?
Lehet orvosi műhiba, de nem feltétlenül. A körülményeket kellene tudni. Ha oxitocinos gyorsítás volt, hasra könyökléses gyerek kipréselés, háton fekve szülés, akkor az orvosi műhiba, ugyanis a nők nagy többsége még icipicit sem repedne semerre (gátmetszés szükségtelen és rossz, azok szoktak főleg továbbrepedni, teljesen ellenjavallt, nyugaton már egyáltalán nem rutin, csak ritka esetben alkalmazzák) ha a babát hagyják a saját ütemében kibújni, így ugyanis a női test így tud hozzáidomulni a babához, így tudja problémamentesen kiengedni.
Már kettőt szültem gátvédelemmel, 4 kilós, nagy babákat, én magam vékony vagyok, sportos alkat. De engem hagytak tágulni, hagytak abban a pózban szülni, ahogy nekem jólesett. Akik ugyanígy szültek, szinte nulla a gát sérüléseinek száma, ha van is, akkor is csak felszíni, apró, varrást sem igénylő repedés.
Kedves Gabka! Szó szerint leírtad nekem, hogy kellett szülnöm. Pedig jeleztem, hogy nekem ez így nagyon nem jó...
Végigrepedtem méhszájtól, végbélig+gátmetszés.
Ez tragédia, kedves utólsó. :-(
Sajnos ma Magyarországon a szüléseket úgy alakítják (tisztelet a kevés kivételnek) ahogy az a dokinak legkényelmesebb, senki nem foglalkozik az anya vagy a baba érdekeivel. Ahol szem előtt tartják ezeket, ott megdöbbentő eredmények vannak! Pozitív eredmények természetesen.
Az oxi volt a gond. Attól, hogy valakinek elfolyik a magzatvize, még nem feltétlenül indulnak el a fájások. Csakhogy aranyszabály, hogy elfolyt magzatvíz esetében, ha nincsenek kontrakciók, tilos bármit is a hüvelybe juttatni - akkor is, ha az elvileg steril orvosi kesztyű. Vagyis tilos vizsgálni, mert a hüvely nem steril és a benne természetesen meglévő baktériumok a vizsgálat hatására feljebb kerülnek, a méhbe juthatnak és méhen belüli fertőzést kaphat a kisbaba, ami akár halálos is lehet számára. Csakhogy a kórházakban nem csinálják meg, hogy ne vizsgáljanak, így muszáj, hogy megindítsák a fájásokat oxival, mert ellenkező esetben az lesz, amit leírtam. Az oxitocin kívülről való adagolása viszont leállítja a szervezet saját hormontermelését, kész a fájásgyengeség, ami még több oxihoz vezet... A probléma még, hogy a túlzott oxitocinadás a magzati szívhangot is hazavágja, s ha nem is lesz belőle sürgősségi császár, azért igyekeznek azt a babát mielőbb kipréselni az anyukájából - logikus, romló magzati szívhanggal nem lehet játszani. Vagyis egyik beavatkozás generálja a másikat és igen, ezek vezetnek oda, hogy egy csomó olyan probléma is előadódik, ami, ha hagyták volna a szülést természetes tempójában kibontakozni, elő se kerül.
A magzatvízfolyás nem probléma, gondos odafigyelés mellett és minden, hüvelybe bekerülő dolog elkerülésével. Vagyis sem fürdés, sem vizsgálat, semmi, emellett érdemes kétóránkénti hőmérsékletméréssel figyelni az esetleges legkisebb fertőződés jelét is. Zuhanyozni szabad és kell is a higiénia miatt.
A magzatvíz teljes egésze gyakorlatilag sosem folyik el, de ha mégis elfolyna, akkor sincs semmi, a terhesség utólsó heteiben egyetlen óra alatt jó része visszatermelődik, két óra alatt a teljes magzatvíz lecserélődik. Vagyis nem marad víz nélkül a baba.
Ha az illető hölgyet hagyták volna békében, akkor valószínűleg elkerülhette volna mindazt a traumát, amin keresztül kellett mennie - teljesen fölöslegesen, sőt, gyakorlatilag veszélyeztették őt. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!