Jobb a gyereknek normális körülmények között, ha fájdalomcsillapító nélkül születik?
Szerintem a gyereket nem érdekli :) AZ EDA-nak nincs semmilyen hatása a gyerekre, ahogy többen is írták. Én szültem így is, úgy is, az első szülésem hosszú volt, több, mint egy nap, ott jól jött nagyon. A 2. 3. csak pár óra, ott eszembe se jutott.
Viszont nem egy anyukát ismerek, aki sajnos olyan kórházban szült, ahol nem volt lehetőség fájdalomcsillapításra, és x év távlatából
Véletlenül küldtem el:
Szóval x év távlatából is úgy tekinti a szülést, hogy borzasztó volt, és nem akarja még egyszer átélni, vagy csak császárral... Na szerintem az a gyereknek semmiképp se jobb, ha egy szülésben totálisan kimerült, a fájdalom miatti sokkot nehezen kiheverő anyát "kap".
Én nem tudom, azért kérdeztem. Amíg nem tudom, addig nem tudok sem ellene lenni, sem mellette. Egyenlőre "teszem a dolgomat", iszom a málnalevelet, eszem a homeopátiás bogyókat, és amennyire tudom a pocakomtól, csinálom a gátmasszázst. Ezek elméletileg lerövidítik, megkönnyítik a szülést. Azt hiszem az anyukák többsége úgy van vele az első babánál, ahogy én is, hogy először megpróbálom magamtól, aztán ha nem megy, kérek segítséget.
olyat semmiképpen nem akarok, ami negatív hatással lehet, lenne a babára. Azt hiszem a fájdalomküszöböm elég magas, már átvészeltem pár erős fizikai fájdalmat, de lehet hogy szülés közben majd egy kicsit átértékelődik a fájdalomküszöbről alkotott képem. másik dolog pedig az, hogy elméletileg a fájdalomban benne van a fájdalomcsillapítás is, ilyenkor a szervezet soha nem tapasztalt mennyiségű endorfint termel, hogy a fájdalom elviselhető legyen. És ugye az endorfin felelős a boldogságérzetért is. viszont ha nem engedem meg a fájdalmat magamnak, akkor vele együtt ezt az ömlesztett mennyiségű endorfin bombát sem "kapom meg" a szervezetemtől, márpedig szeretném, és "izgatja a fantáziámat". máskor más körülmények között pedig ennek a "kipróbálására" nincs lehetőségem. Persze hangsúlyozom, hogy mindez akkor érvényes, ha a fájdalom még "hellyel közzel" elviselhető keretek között marad. Ezért írtam a címben is, hogy "normális körülmények között". Egy 20 órás vajúdás szerintem nem tartozik ebbe bele. Az is igaz, hogy valahol lelkileg vágyom arra, hogy a maga realitásában éljem meg a szülést. Egy kicsit mint ahogyan a szexet is a "maga realitásában" éltem, élem meg. Nem tudom, ez mennyire érthető.
Kedves Kérdező!
Értem, mit szeretnél ezzel mondani, és valóban, az endorfin-termelődés miatt egy csodálatos fájdalomról van szó vajúdás-szülés alatt, ami miatt jópáran nem úgy emlékszünk vissza a szülésre, hogy húdenagyonfájt, hanem úgy, hogy csodálatos élmény volt.
Nekem nem ok nélkül jár a szám, mielőtt valaki leszólna és lepontozna :D, 3 napig vajúdtam, sem oxyt sem edát nem kaptam, és azt kell mondjam, hogy minden bizonnyal a szervezetem által megtermelt hormonoknak hála olyan lelki utazáson vettem részt, amit szerintem semmilyen más állapotban nem lehet. Nincs semmi gond az edával, a babának nem lesz semmi konkrét baja, de az édesanya kihagyja ezt az utazást, ami nekem nagyon sokat segített az anyává válásban, az új szerepek kialakításában. Én személy szerint ezért nem ajánlom az edát. Meg akár beismerik sokan, akár nem, mindennek, ami a természetes útról eltérít, nagyobb a rizikófaktora, mint a természetesnek.
az offhoz: óhatatlan, hogy egy téma kapcsán felmerüljenek újabb és újabb témák. ha ez túlzottan meg van kötve, akkor olyan merev az egész és néha a színvonalat is lerontja.
az onhoz, ami tulajdonképpen szintén off, csak a kérdező által merült föl:
fajdalomcsillapítást, ha ez alatt az epidurális érzéstelenítést érted, a szülés előrehaladott szakaszában, amikor kicsúcsosodik a fájdalom, már nem lehet kérni. Előre kell szólnod, hogy szeretnéd, de legalábbis a vajúdás elején még. Mikor én kértem volna, mert annyira fájt, hogy nem bírtam, akkor már nem adták be. Innen még kb. másfél óra volt a végéig. Kevés ahhoz, hogy beadják, túl sok nekem. Ez mind csak tanács, vagyis tapasztalat átadás, hiszen neked az még nincs.
Én szültem 16 óra vajúdással meg 3órással. Az elsőnél "lecsúsztam" az eda-ról, pedig az oxitocin nagyon erős fájásokat okozott. A 2. babánál lelkére kötöttem a férjemnek, h eda-t kérünk. /Csak az gyorsabb folyamat volt, nem kellett:)/
Egyébként azért van hatása a afájdalomcsillapítónak, utána bágyadtabb, aluszékonyabb lehet a baba. De ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!