Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Első szülésnél elkerülhetetlen...

Első szülésnél elkerülhetetlen a gátmetszés?

Figyelt kérdés
Sajnos hajlamos vagyok a keloid (hegdaganat) képzésre. Nagyon félek a rutinszerű gátmetszéstől, mert az nálam beláthatatlan következményekkel járhat, főleg, hogy a nőgyógyászok nem a sebészeti képességükről híresek (egy jó sebész még tud úgy összeölteni, hogy kevesebb legyen a rizikó, de a nőgyógyászok utoljára az egyetemen láttak ilyet, ha láttak). Van itt olyan, akinek már az első szülése is gátvédelemmel zajlott?

2012. máj. 17. 21:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
82%

"de a nőgyógyászok utoljára az egyetemen láttak ilyet, ha láttak"

Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ki csinál gátvarratot, ki csinál varratot császármetszés és egyéb laparotómiás nőgyógyászati műtét után? A sebész?

Lehet gátvédelemben is szülni. Persze vannak kórházak, ahol jobbszeretik a gátmetszést. Viszont van beleszólási jogod, így megmondhatod, h te gátvédelmet akarsz, ha minden rendben zajlik.

2012. máj. 17. 21:23
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Hogy pontosítsak, nagyon sok első szülésnél asszisztáltam, ahol nem vágtak.
2012. máj. 17. 21:25
 3/15 anonim ***** válasza:
63%
Nem elkerülhetetlen, de nem is garantált, hogy összejön. Elvileg a húgom is gátvédelemmel szült volna, de szülés közben javasolta a doki, hogy kellene egy kis bemetszést, hamarabb meglenne a baba. Beleegyezett. De valószínűleg meglett volna nélküle is, csak később (a baba).
2012. máj. 17. 21:25
 4/15 anonim ***** válasza:
49%
Megtilthatod az alkalmazását, mert jelenleg 90%-os arányban használják első szülésnél ezt a véres és fájdalmas módszert.
2012. máj. 17. 21:26
 5/15 A kérdező kommentje:
Első: úgy értettem, hogy hogyan kell egy olyan sebet összeölteni, ahol a páciens keloid képzésre hajlamos :) Orvosi egyetemista vagyok, sajnos pontosan tisztában vagyok azzal, hogy mennyire elhanyagolják a nőgyógyászképzésben a sebészeti részt, párom sebészeten segít be, és mindig mondja, hogy éppen mit kellett helyretenniük a nőgyógyászati műtőben, mert a nőgyógyászoknak nincs rendes sebészeti gyakorlatuk...
2012. máj. 17. 21:29
 6/15 anonim ***** válasza:
37%

Azt a francit! A nőgyógyász ahhoz ért, amire képzik. A nőgyógyász ért a császármetszéshez, a sebvarráshoz, gátmetszéshez aztán kész, és ez így jó is.

A sebészt meg arra képzik, h ennél több legyen a tudása sebészeti szinten.

Olyan orvost kell választani, aki 1. megbízható 2. az elmondott gond esetén odafigyel, vagy konzultál egy sebésszel. (Az én dokim is tudott konzultálni sebésszel, más dologban) Ennyi.

Pont egy orvostanhallgatóról tudom elhinni, h tudja ezeket.....

2012. máj. 17. 21:40
 7/15 A kérdező kommentje:

Az egészségügyisek a legrosszabb betegek :) Sajnos én is ilyen "rossz" beteg vagyok (talán pont azért, mert jobban tisztában vagyok a kellemetlen következményekkel).

Köszönöm a válaszokat!

2012. máj. 17. 21:47
 8/15 anonim ***** válasza:

Nem kizárt a gátvédelem első szülésnél sem, de mi van, ha a te adottságaid olyanok, hogy nem bírod? Akkor repedni fogsz, ami hegképződés szempontjából ezerszer rosszabb.

Egyetértek az egyik előttem válaszolóval, mondd meg a dokinak, hogy erre figyeljen, ha kell hívjon sebészt. MInek ezen bizonytalankodni? Előre senki nem tudja neked megmondani, kellene-e a gátmetszés. Nem mellesleg mi van, ha császármetszésre lesz szükség? Alapból oda se hívnak be sebészt, hogy összevarrjon - és némileg nagyobb a seb, mint a gátmetszésnél.

Ha szeretnél valamit ebben az ügyben, akkor a dokival beszéld meg.

2012. máj. 17. 21:53
 9/15 anonim ***** válasza:
Nem elkerülhetetlen, de ez igazából az adott pillanatban dől el, hogy kell vagy sem. Persze érdemes olyan kórházat választani, ahol nem vagdosnak, ha kell, ha nem... Én Szigetváron szültem 2x, mindkétszer gátvédelemmel. Ott ez az alap, mindenki így indult a dokinál, aztán ha kell, akkor vágnak. De csak akkor.
2012. máj. 17. 22:10
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem kiszámítható. Úgy értem, hogy lehet tervezni, de ha közbejön valami, akkor annyi.

Én is szerettem volna, csináltam előre gátmasszázst, meg amit lehet (málnalevél teát vedeltem), és a szülésznő meg az orvos is pártolta.

Csak aztán röpke 26 órás vajúdás után (ebből a kitolás közel két óra) lassulni kezdett a baba szívhangja, és hiába mondták, hogy a haja már lóg kifelé, nem tudtam kitolni. Oxitocin, sürgősségi gátmetszés, nyomás felülről. No így vágtak is szakadtam is repedtem is, közel végbélig. Pedig egyébként szép természetes szülésnek indult... Szükséghelyzet lett belőle.

Később vadhúskinövésem lett a sebgyógyulásnál, majd egy év telt bele, mire rendbe jöttem, de a régi sosem lesz már az a vidék... Bár azóta egyet már szültem, ott sikerült a védelem, ici-pici repedés lett a régi vágás mentén, mert ott nem olyan rugalmas már semmi.

Ez után sokkal gyorsabban helyre jöttem.

Napokban érkezik hármaska, kíváncsi vagyok ezúttal hogy sikerül, bár az aranyerem miatt jobban aggódom, mert az a húzósabb...

Azt nem tudom, mi lett volna, ha alapból csinálnak metszést, lehet, hogy akkor nem így alakul, én minden esetre nem okolok ezért senkit...

2012. máj. 17. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!