Kinek mennyire fájt a szülés? Nyáron szeretnénk babát a párommal, de fel szeretnék rá készülni testileg is és lelkileg meg mégjobban!
A szülés fáj, el sem lehet mondani, hogy mennyire, de mindenki másként éli meg. Első lányom 4 óra alatt meglett, még a szülőszobán azt mondtam, hogy jöhet a második gyerek. A második lányomnak 6 héttel ezelőtt adtam életet, mikor kitolt a szülésznőm a szülőszobáról, azt mondtam, hogy én ide soha többet életemben nem akarok jönni. 9 órás szülésem volt, és azt kell mondjam, hogy ha ő lett volna az első gyerekünk, SOHA nem szültem volna mégegyszer!!
DE: BÁRHOGY IS FÁJT ÉLETEM LEGSZEBB KÉT NAPJA VOLT MIKOR A GYERMEKEIMNEK ÉLETET ADTAM!!! MINDEN FÁJDALMAT MEGÉR! Eltelt pár hét, és most azt mondom, nem kizárt, hogy lesz egyszer még egy gyermekem! Nem szabad félni, ez a fájdalom is az anyává válás egy része, mindenki átesik rajta.
Kérj EDA-t, akkor elviselhető fájdalmaid lesznek, a gátmetszést-varrást pedig egyáltalán nem fogod érezni.
(Saját tapasztalat ...)
Nézd..akárki, akármit mond, a szülés fájdalmaira nem lehet felkészülni. Azok, sajnos, - néhány kivételesen szerencsés esettől eltekintve - minden más fájdalomnál erősebbek.
Mégis: lehet ellenük védekezni. Ahogy a 14-es válaszoló írta: feltétlenül ragaszkodj az EDÁ-hoz, ami mérhetetlen nagy megkönnyebbülés, pszichikai és fizikai egyaránt. Hacsak nincs orvosi ellenjavallat (ezt előre tisztázni jó!), akkor ne engedd magad eltántorítani és lebeszélni. A fájdalomcsillapításhoz törvényes jogod van - élj vele! Sokszor fogod még hallani: "Ugyan már...Kibírható..". Hát hogyne. Egy frontkórházban "kibírható" egy érzéstelenítés nélkül végzett láb-amputáció is, de nem vagyunk a fronton, szerencsére. Minden jót!
Háromszor szültem már, most is vár rám napokon belül egy és nagyon várom.
Szerintem nem annyira fájdalmas, teljesen kibírható. A fájások nem azonnal törnek rád elemi erővel, apránként erősödnek, és így te is hozzá szoksz. Olyankor magadba is fordulsz és közeledtek egymáshoz a babával. Ez egy olyan belső titok, amit nem is lehet elmondani, át kell élni.
Ami rossz:
- kiszolgáltatottság. Mikor tudatosul benned, hogy ezt már nem te irányítod, hanem a természet kezében vagy és nincs visszaút. Számomra ez nagyon megterhelő.
- az utolsó fél óra. Ott már nincs szünet a fájások között és ha lefektetnek, akkor még rosszabb.
- a váll megszületése, de utána 2 másodperc múlva minden fájdalom megszűnik és most nem túlzok!
- ha oxit kapsz. Ha nem muszáj, akkor utasítsd vissza. Bár felgyorsít mindent, de azzal szülni tényleg pokoli.
- gátmetszés. Nekem kétszer volt, harmadszorra védelemmel szültem.
- varrás.
És most kihangsúlyoznám, hogy MINDEN orvostól és szülésznőtől függ!!! A varrás, ha jó kezekben vagy, akkor nem fáj. Ha nemtörődöm a doki, akkor még rád is szól, hogy ne jajgass, ahelyett, hogy beadna még egy érzéstelenítőt.
Ne félj. A szülés csodálatos, még akkor is, ha vannak benne fájdalmas és kellemetlen részek.
Ja, jó-jó az EDA, de sajnos Magyarországon több kórházban nem adnak. (Nálunk sem.) Szóval tényleg a középkorban élünk.
A gátvédelem nem minden esetben megoldható, ha nagy a baba, és gyorsan jön, akkor nem, pláne első szülésnél.
De nem kell a gátmetszéstől félni, mert fájás közben csinálják, és észre sem veszed.
Kedves Utolsó! Csak egy profi gátvédelem kell hozzá, több kérdezőnek beírtam már, hogy én első babámat szültem gátvédelemmel, 4,5 kilós volt, 37es fejjel, és még csak egy karcolásom sem lett! Kedves Kérdező, keress olyat, aki ért ehhez, a gátmetszés igenis elkerülhető.
A fájdalomról annyit tudnék mondani, hogy az ember általában kénytelen elviselni bizonyos fájdalmakat - menstruációs görcs, fejfájás, foghúzás, stb. A szülés is fájdalommal jár, de én úgy gondolom, hogy az egyetlen fájdalom, aminek értelme és eredménye van, és ha ebbe belegondolsz, akkor nem fájdalomként fogod megélni. Nekem a vajúdás (pedig nagyon hosszú volt) és a szülés is eufória volt. Hasonlót kívánok Neked! De tényleg, rémtörténeteket ne nézz meg és ne hallgass, mert nem tesz jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!