Muszáj a gátmetszés szülésnél? Én ugy hallottam, hogy csak biztos, ami biztos átvágják, hogy ne szakadjon. De olvastam, hogy nem mindig muszáj, meg lehet támasztani alulról, illetve masszírozni még előtte.
SZia,
en gatvedelemmel szultem, 3600 g volt a kisfiam, egy ici-picit repedtem, 1 felszivodo varratom volt. a szules utan 1 honappal olyan volt, mintha sosem szultem volna, nem latszott semmi, nem erzodott semmi, de ez egyenfuggo is. nem tagul mindenki egyforman, ha az orvos ugy latja metszeni kell, igy neked es a babadnak is konnyebb lesz, de allitolag meg sem erzi az ember.
konnyu szulest!
6 hos kisfiu anyukaja
En is gatvedelemmel szultem meg a 3700 grammos kisfiamat. Semmi gond nem volt, picit sem repedtem. En mar szules utan nehany oraval is ugy mozogtam, mint terhesseg elott. Egyedul az az irdatlan nagy betet volt kenyelmetlen.
Sajnalom, hogy sokan azt hiszik, hogy ha gatvedelmet kernek, akkor kotelezoen vegig is csinalja az orvos. Az orvos, szuleszno igen csak kepben van (ha gyakorlott a gatvedelemben), nagyon pontosan meg tudjak itelni szules KOZBEN, hogy mukodhet-e a gatvedelem. Kitapintjak a szulocsatornat, a gat ruhalmassagat, olajat hasznalnak, akkor mar a baba fejet is megtapogatjak, megsaccoljak, hogy mekkora. Akkor csinaljak vegig a gatvedelmet, ha realis eselyt latnak arra, hogy sikerul. Ha ugy erzik, hogy szakadas lesz, akkor nem fogja oket erdekelni a keres es vagnak. Tehat nem ugy kell elkepzelni a gatvedelmet, hogy vagy sikerul es minden remek, vagy nem sikerul es vegbelig reped az ember, jo orvos/szuleszno felismeri, ha valtani kell (megjegyzem, hogy ugy vettem eszre, hogy ezt a tevhitet csak azok valljak, akik nem kertek tapasztalatokat a gatvedelmes szulesrol, nem jartak utana a temanak, es legfokepp soha nem volt gatvedelmes szulesuk, csak hallottak valami rosszat es nagy tapasztalattal azt szajkozzak).
Es ami elkerulhetetlen a sikeres gatvedelemhez: halgass a dokira /szulesznore. Mindegy, hogy mekkora nyomasingered van, ha azt mondjak ot masodperc nyomas utan, hogy allj, akkor allj van, hihegd el a fajast, ne nyomj tovabb, barmennyire azt diktalja a szervezeted, mert nem veletlenul allitanak le. Gatvedelemnel a baba fejet aprankent, lepesekben engedik elore, mert igy a huvely alkalmazkodni tud. Ha gyorsan "kirobban" a baba, akkor erre keptelen. Ha a doki eszreveszi, hogy nem hallgatsz ra, hanem nyomsz tovabb, akkor vagni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!