Hogy zajlik Romániában a szülés?
A szülés előtt állok. Az orvosommal nincs baj, meg általában az orvosok jól felkészültek, a kórházak nem. Az orvosom megmondta, nem nézik jó szemmel, ha bejön szülésre, tehát ügyeletesnél fogok szülni, de a felkészültség részétől nem félek. Sok helyen nincs lehetőség pl. EDÁ.ra, mert nincs pénz.
Nálunk mindent be kell vinni a babának-mamának az első 5 napra, egyáltalán semmit nem adnak, ottani használatra sem.
Szülés után semmilyen támogatás nem jár, kiveszed szépen a szülési szabadságot, majd elmész GYES-re, amire az első pénzbeli juttatást 3-4 hónapos késéssel adják.
Én ezt szűrtem eddig le: a jóindulat megvan az orvosokban meg általában a személyzetben, de a rendszer kb. sz*rrá tette a kórházak működését.
Ha van rengeteg pénzed, szülhetsz magánklinikán, de úgy tudom, onnan is kórházba visznek, ha komplikáció adódik.
En Marosvasarhelyen szultem a megyeiben. Maganhoz jartam terhesgondozasra, jottis szulni, de tulajdonkeppen a szuleszno csinalja a dolgokat vegig, a doki csak osszevarr. Velem kedvesek voltak, szulesznot nem lehet fogadni , azzal szulsz aki epp ugyeletes.Nekem kicsit futoszalagnak tunt az egesz mivel 2 szuloszoba van es 1 vajudo, ha sokan vannak eppen, nagy a tomegnyomor.
Masnap kerultem le az osztalyra , onnantol velem volt a baba, a csecsemosok ha latjak hogy szoptatsz nem zaklatnak, mindent te kell csinalj, ok csak epp este jottek furdetni es merni.
Nemtudom ezt a penz dolgot, en nem adtam csak annak aki megerdemelte es tett valamit pluszba, pl betette a fulbevalot stb.
Orvosvalasztas , hat nemtudom, csak az jon szulni aki meg fiatal es megteheti, az idosebb dokik nem vallalnak, nagyjabol ugyeletesnel szulsz.
A tamogatas a gyerek 2 eves koraig jar, a fizud 75 szazaleka, meg a gyerekpenz. Szules elott es utan van osszesen 126 nap ez a szulesi szabi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!