Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogy zajlik Romániában a szülés?

Hogy zajlik Romániában a szülés?

Figyelt kérdés
Milyen a kórházak,és az orvosok felkészültsége? Milyen lehetőségek vannak orvosválasztásra? Milyen támogatások vannak szülés után?

2012. márc. 2. 03:43
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A szülés előtt állok. Az orvosommal nincs baj, meg általában az orvosok jól felkészültek, a kórházak nem. Az orvosom megmondta, nem nézik jó szemmel, ha bejön szülésre, tehát ügyeletesnél fogok szülni, de a felkészültség részétől nem félek. Sok helyen nincs lehetőség pl. EDÁ.ra, mert nincs pénz.

Nálunk mindent be kell vinni a babának-mamának az első 5 napra, egyáltalán semmit nem adnak, ottani használatra sem.

Szülés után semmilyen támogatás nem jár, kiveszed szépen a szülési szabadságot, majd elmész GYES-re, amire az első pénzbeli juttatást 3-4 hónapos késéssel adják.

Én ezt szűrtem eddig le: a jóindulat megvan az orvosokban meg általában a személyzetben, de a rendszer kb. sz*rrá tette a kórházak működését.

Ha van rengeteg pénzed, szülhetsz magánklinikán, de úgy tudom, onnan is kórházba visznek, ha komplikáció adódik.

2012. márc. 2. 07:59
 2/3 anonim ***** válasza:
Szerintem meg egy nagy szar az egesz!!!En 2,5 szultm Nagyvaradon Ahol van egy eleg nagy Szuleszet.De nem oda jartam dokihoz hanem itt az en varosomban ami eleg kicsike itt ha valami gond adodik vagy nincs kedve a dokinak hogy megszultesen akkor azonal be kuld oda!!Hoza teszem hogy maganorvoshoz jartam szoval minden terhesgondozasert fizetnem kellet semi sem volt ingyen!!!Aztan szules elott fell ment a vernyomasom es vizesetem 39 kg pluszal mentem szulni mikor dokim meglatot azonal be kuldodt Nagyvaradra mondvan hogy csaszarozni kell surgosegivel es az en varosomban nincs altato orvos!!!Ekkor 36 hetes voltam.Mikor oda be ertem a korhazba az ugyeletes meg vizsgalt es azt monta nem eterm minek kulte ide a doktora hiszen semi komoly baja nincsen nem szeretik hogy minden kisvarosbol oda kuldik hozajuk a betegeket!Azert be fektetek 2 hetet voltam bent adig kaptam vernyomascsokentot de nem hatot vegul 38 hetre szombat este surgosegivel meg csaszaroztam mert a vernyomasom 220/100 volt!!!Elmondanam hogy mindenki varja a penzt a zsebe meg egy inyekcio miat is fizetni kell a novereknek mert ha nem akkor ugy banak az emberel mint a szemetel!!En csaszar utan 8 napig voltam bent a korhazban akkoriba volt az a bizonyos Diszno influenza jarvany es senki sem johetet be a korhazba semi segitsegem nem volt!!!Szombat este 11:45kor szulettet es hetfon delelot mar le vitek osztalyra ahol velem volt mindent nekem kellet vele csinalnom egyedul este jotek furdetni mindent nekem kellet vini es senki semiben nem segitet legalabis akkor ennek ellenere mindig mindenkit tomtem penzel hogy legalabb szepen beszeljenek az emberel!!!Nem segitet soha senki megmutatni hogyan kell szoptatni vagy barmi!!Furdoszoba nem volt csak annyi hogy egy WC es egy kezmoso kagytlo meg egy szemetes kuka!!!Kerdezem en egy kezmoso kagyloban hogyan tudsz le zuhanyozni?Vagy tisztalkodni?Hat nehezen!!!Persze ugyan ebben a korhazban masik osztalyon van olyan szoba ahol van tusolo a furdobe csak azert hogy oda vegyenek fell kulon fizetni kell az osztalyvezetonek es csak akkor ha van hely akkor tud fellveni!!!Aztan arol ne beszeljunk hogy volt olyan szobatarsam aki nem volt anyira penzes es nem adodt a novereknek meg takaritoknak penzt na vele pl ugy csinaltak hogy a takarito nem cserelte le alata a lepedot amit ossze verezet hanem csak dobot az agyara egy masikat es monta hogy csereje le maganak!!!Szoval szerintem szornyu a korhaz nalunk es az eletas is meg minden egyebb!!!Bisztosan nem szulnek megegyszer itt mert egy nagy csalodas az egesz!!!De bisztos vanak akik jo tapasztalatal rendelkeznek!
2012. márc. 2. 10:24
 3/3 anonim ***** válasza:

En Marosvasarhelyen szultem a megyeiben. Maganhoz jartam terhesgondozasra, jottis szulni, de tulajdonkeppen a szuleszno csinalja a dolgokat vegig, a doki csak osszevarr. Velem kedvesek voltak, szulesznot nem lehet fogadni , azzal szulsz aki epp ugyeletes.Nekem kicsit futoszalagnak tunt az egesz mivel 2 szuloszoba van es 1 vajudo, ha sokan vannak eppen, nagy a tomegnyomor.

Masnap kerultem le az osztalyra , onnantol velem volt a baba, a csecsemosok ha latjak hogy szoptatsz nem zaklatnak, mindent te kell csinalj, ok csak epp este jottek furdetni es merni.

Nemtudom ezt a penz dolgot, en nem adtam csak annak aki megerdemelte es tett valamit pluszba, pl betette a fulbevalot stb.

Orvosvalasztas , hat nemtudom, csak az jon szulni aki meg fiatal es megteheti, az idosebb dokik nem vallalnak, nagyjabol ugyeletesnel szulsz.

A tamogatas a gyerek 2 eves koraig jar, a fizud 75 szazaleka, meg a gyerekpenz. Szules elott es utan van osszesen 126 nap ez a szulesi szabi.

2012. márc. 2. 13:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!