Első babóval gyeden. A gyedem 2010 áprilisában jár le. Gyes alatt szeretnék terhes lenni. A gyes közepére szeretném hogy megszületne a második. Akkor hogyan számolják a gyedet?(ami ugyebár már csak 2évig jár).
Változik valami akkor az új törvény szerint, ha egybe folyik az első gyerek gyes-es és a második gyede?
Remélem érthető volt a kérdésem.
2009. máj. 25. 21:54
1/7 anonim válasza:
Az új törvény nem változtat nálad semmit a GYED-en, a GYES-t csökkentették 2 évre a 3-ról, nem a GYED-et.
Gyed összege neked 96.600 Ft lesz fixen.
De, ha a baba 2010 április után születik, akkor annyi változás van neked, hogy a 2 év GYED után mehetsz vissza dolgozni, nem lesz 3. év, amikor GYES-en lehetnél.
2009. máj. 25. 21:57
2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm én is így gondoltam, csak megerősítést vártam.
2009. máj. 25. 22:07
3/7 anonim válasza:
A 96600 ha jól tudom, 100100 forintra lett emelve, de ez bruttó összeg, tehát ennél kevesebbet fogsz kapni. A második gyereknél a tgyásod és a gyeded alapja nem a kereseted átlaga, hanem a szerződés szerinti összeg lesz az alap. Ez akkor teljesen mindegy, ha fix a béred, akkor ugyanannyit fogsz kapni, mint most, de ha esetleg jutalékos rendszerben dolgozol, akkor azt nem fogják beleszámítani, így kevesebb lesz, mint amit most kapsz. Az a lényeg, hogy abból számolják ki, ami a szerződésedben van, mert visszamenőleg nincs az elmúlt két évben jövedelmed, amiből átlagolni tudnának. Most néztem ezeknek utána, azért merek így okoskodni.
2009. máj. 26. 11:29
4/7 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm, a lényeg, hogy úgy megy még majd mint eddig, semmi új dolog nem vonatkozik rám, kivéve a 2 év gyed.És, hogy nem lesz kevesebb a gyedem mint eddig, ez nagyon érdekelt.
2009. máj. 26. 12:49
5/7 A kérdező kommentje:
ja, most 62 ezer gyedem van, + 12 ezer a családi.
2009. máj. 26. 12:50
6/7 A kérdező kommentje:
hülye kérdés, de ha az elsővel vagyok gyesen, és jön a második akkor a gyes megszűnik és rögtön kapok gyedet, ugye?szal nem lehet gyes (1. gyerek)+gyed(2. gyerek).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!