Szülés után milyen ügyeket kell intézni, és ennek mi a menete? (gyerek tajkártya, anyasági. )
bemásolom, amit a férjemnek összeszedtem. ez 2010es állapot, volt munkaviszonyom a szülés napjáig. egyéb esetben módosul egy picit, illetve önkormányzatfüggő a támogatás.
Intézendők:
-Védőnőt fölhívni, ad gyógyszertári recepteket, azokat ki kell váltani
Önkormányzatnál :
1. lakcímkártya
kórházban megkaptuk
2. születési és életkezdési támogatás XI.kerületi Önkormányzat(1x 85.500.-) 1 éven belül igényelhető
munkálatatónál intézni, Egészségbiztosítóhoz tartozik:
3.Terhességi GYermekÁgyi Segély
(168 napra jár, a munkabér 70%-a) anyuka munkáltatójánál kell igényelni, 6 hónapra visszamenőleg is megadják
Csatolni kell:
-kiskönyv
-orvosi igazolást a terhesállományba vételről
-szülést igazoló kórházi ig.
-szül-i anyakönyvi kiv.
OEP
4.TAJ kártya:
Kiküldik, a lakcímkártya után 2 héttel. Vagy lakcímkártya után lehet igényelni személyesen OEP-ben
Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága folyósítja: (
5. családi pótlék (havi 12.200.-)
6. anyasági támogatás (1x 64.125.-)
Be kell nyújtani:
-Kérelem
-Orvos igazolásának másolata arról, hogy a terhes kiskönyvben rögzítettek szerint részt vettem megfelelő alakalommal a terhes gondozásban.
EGYEBEK:
-Babakötvény (42.500.-)=életkezdési támogatás
A Kincstár értesül kb.1,5 hónap alatt a születésről, számlát nyit, és értesít minket. A szülő start-számlát nyithat valamely banknál. Ha nem, akkor marad a Kincstárnál a pénz, ott is kamatozik.
-Kismama bérlet-csak Gyesen lévőknek:
-gy.után járó pótszabadság, apa is igénybe veheti (akkor is, ha anya itthon van Gyed-en)
1 gyereknél→ évi 2 nap
2 →4
3tól→ 7
-születéskor 5 munkanap kedvezmény jár apának (távolléti díj jár addig)
Bocsi ha offolok, de ehhez kapcsolódóan nekem is lenne kérdésem.
Nektek ezeket apa intézte?pl.munkahelyedre,önkormányzathoz ő ment be?
nálunk a munkahelyit más intézte (másik városban dolgoztam, egy barátom kértem meg, aki szintén ingázik a két hely közt.)
a többit apa, írtam meghatalmazást, mert van ahol kérik (pl.anyasági tám.), de van amit bármelyik szülő felvehet (pl.önkormányzatnál születési tám.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!