Ha 28-29. hétben megszületne a babám, milyen esélyei lennének?
28.hét
A kicsi ezen a héten körülbelül 35 cm hosszú és 1100 grammot nyom. További zsírrétegeket szed magára, most már testének 2-3%-át teszi ki a zsírszövet. Az izmok tónusa is fokozatosan fejlődik. A magzati agytekervényei és barázdái egyre jobban fejlődnek, terjeszkednek. Ha most születne meg, már képes lenne önállóan lélegezni, bár még erősen meg kellene harcolnia a levegővételért.
29.hét
A baba ebben az időben már elég erős ahhoz, hogy az apró, "lebegésszerű" mozgást átvegyék az erőteljes rúgások és ütések. Ez a bokszolás kellően intenzív lehet, akár fájdalmat is okozhat az édesanyának. Már kialakult az alvás-ébrenlét periódus: előfordulhat, hogy a kicsi akkor a legéberebb, amikor a mama nyugovóra tér(ne), de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a baba éjszakai bagoly marad a születése után is. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását, amelyek beindítják az anyai szervezetben. A prolaktin elválasztásának eredményeképp megkezdődik a kolosztrum termelése: ez a tejnek az a része, amellyel az anya az első pár napban táplálja az újszülöttet. Az agy már vezérli a kezdetleges légzést és a testhőmérséklet szabályozását. A magzat érzékszervei fogékonyak a fényre, a hangra, az ízre és a szagra.
A mai orvostudománynak köszönhetően a 25. hét után született babáknak van esélyük az életre, de ezek az esélyek nem mindegyiknél ugyanazok, tehát nem sablon! Az ilyen korán világrajött babáknál nem mindig lehet előre tudni, hogy mik maradnak vissza, vagy egyáltalán visszamarad-e bármi probléma. Van olyan kisgyerek, akiről soha nem fogják megmondani, hogy koraszülött volt; de van olyan is, akinek egész életen át légzési- vagy szív-, keringési problémája lesz; vagy "csak" szemüveget kell hordania, vagy évekig kell gyógytornászhoz járnia.
Nagyon sok múlik azon, hogy a baba milyen súlyú, mennyire fejlett a terhességi héthez képest (2 hét eltérés is lehet a számolt hét és a baba valós "életkora" között), ÉS mekkora az élni-akarása (vannak "kűzdő" babák)!
Gyermekklinikán dolgoztam, tudom mit beszélek.
Nem tudom hány hetes terhes vagy, és a terhességed problémamentesen zajlik-e... De egy biztos, SOHA nem szabad ilyenre gondolni, hogy "mi lenne, ha korábban megszületne"! Próbálj másra gondolni, kellemes dolgokra és élvezni a babavárást, és BESZÉLJ HOZZÁ! Ez nem hülyeség!
Próbálj úgy gondolkodni, hogy minden egyes nap, amit a pocakodban tölt, az eggyel több esély az egészséges életre! Tehát az elkövetkezendő napokat/heteket muszáj kihúzni, és ez igenis adjon erőt Neked!
Én a 24. héten lettem veszélyeztetett terhes, 1 hétig voltam kórházban visszatartáson... borzasztóan féltem, hogy elveszítem a babámat! Sok minden megfordult nekem is a fejemben, de ismerősök és az orvosom is ugyanezt mondta nekem, amit én Neked! 37. héten született meg a kisfiam.
Vigyázzatok magatokra és boldog babavárást kívánok!
Már nagyon jók az esélyei, de kár ilyenre gondolni! Engem megnyugtatott a tudat, hogy innentől már jók az életbenmaradási esélyei! De kitartok amellett, hogy kicsi pocilakó áprilisi lesz, és nem jön korábban!
Unokatesóm 7.hónapban született, nagyon pici baba volt, de mára 29 éves, és májusban szüli 1.babáját!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!