Ha külföldön járok terhesgondozásra, megkapom magyarországon az anyasági támogatást?
Szerintem nem kapod meg,hisz nemhogy nem itt jársz terhesgondozásra ráadásul nem is itt fogsz szülni Magyarországon.
Szerintem nem lenne fer.
A németországi biztos anyasági biztos több,kérd ott!
Sógornőm nemrég szült Olaszországban. Én érdeklődtem meg neki a dolgokat.
Anyaságit ő kaphatott volna (szüléstől számítva 6 hónapon belül kell igényelni), mert Olaszo.-ban ilyen jellegű ellátás nincs.
Először magyar születési anyakönyvi kivonatot kell csináltatni a kicsinek, ezt az állandó lakcím szerinti anykönyvi hivatalban csinálják a külföldi anyakönyvi kivonat alapján, a szülők együttes megjelenésével ha nem házasok.
Utána TAJ-számot kell kérni a kicsinek. Ha ez is megvan, akkor lehet igényelni a juttatásokat.
Abban igaza van az előttem szólóknak, hogy ugyanolyan jellegű juttatást (pl. családi pótlékot) nem lehet mind a két országban kérni, érdemes a többet válsaztani. Valószínűleg ez nem Magyarország. Bár én kíváncsi lennék más országok adataira! Egyeztetnek a hatóságok!!!! Eleve egy nemzetközi formanyomtatványt kell kitölteni!
Az anyaságihoz kell orvosi igazolás, de jó a külföldi is. Azt mondták nekem, hogy nem is kell az olaszt lefordíttatni, az ő kötelességük megérteni, intézkedni ezzel kapcsolatban.
A sógornőm sajnos elfelejtette hazahozni az olasz anyakönyvi kivonatot, így a 6 hónapból kicsúsznak, mire legközelebb jönnek.
De az állampolgárságot és a TAJ-számot akkor is érdemes megcsináltatni, mert akkor egyszerűbb a gyermek orvosi ellátása. El kellene fogadniuk a EU-s egészségbiztosítási kártyát is, de ez nagyon döcögősen megy még itt Mo-n. Ezt is a sógornőm példájából tudom. (Hamarabb felírja a nőgyógyász a 70 éves mama TAj-számára a fogamzásgátlót, mint az EU-sra.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!