Mi értelme van hálapénz adni a szülészorvosnak, ha úgysincs ott a szülésnél?
Ha terhesség alatt ő végezte a vizsgálatokat akkor azért.
Ha nem ő vizsgált akkor nincs értelme.
Ezért van az, hogy okos ember előre nem ad pénzt a fogadott orvosnak. A fogadott orvosnál utólag azért fizetsz, mert felkérted, hogy ő legyen ott.
A hálapénz az, amit adhatsz, de nem kötelező. Akkor adod, ha jól végezte a munkáját, tehát ott volt. Ha nincs ott, miért is fizetnél??? Olyan, mintha fizetnél a boltban egy termékért, amit meg sem vettél.
Soha nem volt fogadott orvosom,soha nem adtam senkinek hála pénzt-mert hát én szültem meg (minden féle érzéstelenítés,meg fájdalom csillapító nélkül) a gyerekeinket,mellesleg ott se volt a doki! Meg amúgy is,az a doki,megkapja a fizuját! Ha mi 4-en megélünk 70 ezer forintból,úgy,hogy hiteleink is vannak jócskán,akkor a dokiknak legyen elég a 100-ezres nagyságrendű lé-ami mellett még magán rendelésük is van,ahol jó kis mellékest keresnek!!
Üdv: 2 gyermekes,14h.km
sznobság? félreértelmezett kényszer? Gondolkodás beszűkülése? Alacsony IQ-ezeket tudom elképzelni.
De egyébként a kérdésed eleve ellentmondás, mert ha nincs ott a szülészorvos, akkor kinek adsz hálapénzt, akiről sejted, hogy ő volt az, aki nem volt ott? Vagy mindenkinek adsz az osztályon, hiszen egyik sem volt ott? Vagy akit elsőként megpillantasz a szülőszobáról kijövet? De akkor adhatsz bárkinek, hiszen sokan nem voltak még ott. Egyáltalán mi értelme van ennek a kérdésnek?
Gondolom, a kérdező arra gondol, hogy megbeszéli előre az orvossal, hogy érjen rá, amikor ő szül. A kórházba érve felhívják, és bejön. Ezt fizeti meg.
Aztán lehet, hogy a szülésben részt sem kell vennie, mert a szülésznő mindent elintéz egyedül, mert nincsenek komplikációk.
De mivel felkelt (esetleg éjjel), és bejött, akkor is oda kell-e adni a pénzt.
Egyetértek azzal hogy ha a fogadott orvos nem ér oda, akkor azt az orvost kell díjazni aki ott volt. Persze csak ha meg vagy vele elégedve!
Azzal pedig egyáltalán nem értek egyet hogy az orvos nem csinál semmit. Ha nincs komplikáció még akkor is sokat segíthet az orvos. A testvéremnél pl rásegített a nyomáskor (megnyomta a hasát). Igen, ha belegondolunk ez milyen kis dolog. DE! Ha nem segít rá akkor a köldökzsinór annyira rátekeredik a baba nyakára hogy oxigénhiányos lesz. Egy kis "hasbatenyereléssel" mekkora veszélyt el lehet kerülni...
Arról nem is beszélve hogy ha jól tudom összevarrni (akár vágtak; akár nem, csak repedtél) az orvos varr(hat).
Bírom, mikor valaki sajnálja a másiktól a pénzt. 70ezer ft-ból ügyes aki megél, úgy hogy hitele is van. Mi nem tudnánk, de nem gondolom, hogy ettől rosszabbak lennénk, és a férjemnek le kellene venni a fizetését... Mindenki annyiból él meg, amennyiből tud, ez itt most nem téma.
Nem azért van a hálapénz, mert a doki nem tud megélni a fizujából. Hanem mert bármikor a rendelkezésedre áll, ügyeleti idején kívül, hétvégén, a gyereke szülinapján, ha meghalt az anyja. Minden szaktudásával és FELELŐSSÉGÉVEL!
Persze, ha nincs ott, akkor nem kell neki fizetni. Egy barátnőm a felét adta az ügyeletesnek, mit amit a saját dokijának szánt, csak már nem ért be.
OFF: És még valami: a szülés így is úgy is nagy dolog, ha császárral, ha érzéstelenítéssel, ha minden nélkül szült valaki (ha másért nem, mert az ember kihordta a kisbabáját).
Mondta egy szóval is valaki,hogy könnyű megélni 70-ből???
A hétköznapi ember -gyári melós,kőműves,boltban a kasszánál ülő dolgozó,... stb.- se kap + pénzt... pláne nem több 10 ezret,se 13. havi bért(bár azt nem tudom,hogy a dokik kapnak e 13. havit)...
Sajnálom azt a pénzt az orvosoktól,amit Ti hála pénzként emlegettek?? -lehet. De ha fele ilyen "jó" körülmények közzé csöppen akár melyikőtök is (soha ne essen meg!!),akkor jusson eszébe az,amit itt leírtam! De itt nem csak arról van szó,hogy sajnálnám... egyszerűen nem látom értelmét (kivéve a fogadott orvos,aki elvileg ott van ha kell). Nem értem,és lehet soha nem is fogom megérteni,hogy annak az orvosnak,aki munkaidejében elvileg levezeti a szülést-mindegy,hogy kellett e gátmetszés (amit felénk nem a szülészorvos csinál) , vagy kellett e bármilyen nemű beavatkozás,vagy sem, a lényeg,hogy munka időben,tehát munka köri kötelessége,hogy minden tőle telhetőt megtegyen a kisbabáért,és az anyukáért.
Gondoljatok csak bele! Hálapénzt ennyi erővel adhatnátok a virágosnak,vagy annak,aki az ablakotokat kicseréli,vagy a tetőfedőnek! Miért is?
Lehet ezt is pontozni!
Üdv!
Szoktak is adni nagyon sokan, csak azt úgy hívják borravaló meg "számla nélkül mennyi?".
Egyébként pedig utolsó, részben igazad van, nem kéne hálapénz, de gondold végig, egy orvos nem keres csak olyan 150 ezer forintot, egy londoni hétvégi injekcióbeadással megkapja egy évi keresetét. És elmegy, Londonba injekciót beadni, minden értelmes és valamire való orvos, sajnos- rengeteg pénz, kevés munka, kis felelősség.
És nem maradnak itthon, pár év és sírva könyörögsz, hogy adhass valakinek hálapénzt. Mert a nem hálapénzes szakmákban már most sem találsz orvost, a sürgősségin, kardiológián már most kritikán aluli az orvosok hozzáértése. Nálunk a gyerekosztályon, nagyon lelkes fiatal orvosok vannak. Nem szólhatok rájuk semmit, tényleg, de nem tudom mi lenne, ha egyszer komolyabb bajjal fordulnánk hozzájuk. Mert így is csak nézek néha.
Ja és vérvételre is már hónapokat kell várni, mert ott sincs ember.
Úgyhogy, lehet károgni, de az tény egyre kevesebb az orvos, mert a hálapénz még csak-csak itthon tart párakat, de most már az sem nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!