Pénteken császároznak. A GYED-et mikor, és hogyan kell intéznem? Vagy a tgyás-t kell előbb?
Milyen papírok kellenek,amit a céghez kell beküldjek?A munkahelyem nem kifizető hely!
Az egyszeri anyasági támogatást gondolom mindenképp a MÁK-nál kell intézni?Elég,ha postán beküldöm a papírokat (vagy gyorsabb,ha személyesen intézem)?
Köszi a válaszokat.
És az Államkincstárhoz kell beküldeni minden papírt?
Miért a férjemnek kell intézni? Csak azért hogy kíméljen engem,vagy egyéb oka is van?
Bocsi a sutaságért... :)
Köszi a választ.
Az tgyás igénylőt akkor is a munkáltatónak kell benyújtani, ha nem tb kifizetőhely.
Van rá lehetőség, hogy személyesen intézd, de a munkahelyedet akkor sem tudod kikerülni, mert a nyomtatványt nekik is ki kell tölteni, anélkül nem fogsz tgyást kapni.
Hivatalosan beadod az igénylőt, és a munkáltató továbbküldi.
Ha te akarod csinálni, akkor kikéred a nyomtatványt a munkáltatótól, és a sajátoddal együtt, a megfelelő mellékletekkel beviszed az OEP-hez.
Az én munkahelyem sem kifizetőhely, de ők töltötték ki a jövedelemigazolásomat és ők továbbítottak mindent az OEP-hez! Kérdezz rá, hogy a te munkahelyeden hogy működik!
Az OEP honlapjáról lehet letölteni a formanyomtatványokat, amelyeket ki kell tölteni.
S először a tgyást kell igényleni, majd utána a gyedet.
Tgyáshoz ezek szükségesek:
-foglalkoztatói igazolás
-nyilatkozat terhességi gyermekágyi segély megállapításához
-igénybejelentés terhességi gyermekágyi segélyre
(ha szükséges, akkor kell még a pótlap foglalkoztatói igazoláshoz is)
Na meg minden egyéb irat, a saját irataid és babádéi is (taj, lakcímkártya, anyakönyvi kivonat...stb).
Anyaságit a MÁK-nál igényelheted, nekem a párom intézte személyesen (meghatalmazással), másfél hét múlva már küldték is a pénzt.
Ha normális a munkáltatód, akkor rájuk lehet bízni. Nekem ők intézték, okt. 26-án adtam le nekik a papírokat, és nov. 8-án már megkaptam az első tgyást. Úgyhogy szerintem gyorsak voltak nagyon.
Ha persze nem normális a munkáltatód, akkor intézd el nélkülük.
Tgyás igényléshez mindenképp a mumkahelyed pecsétje kell, elvégre ők igazolják le a munkaviszonyodat, hogy biztosított voltál-e az érintett időszak alatt.
Ezek kellenek:
- baba anyakönyvi kivonata
- tb kártyája
- lakcím kártyája
Postán adtuk be mi is az igényt, igaz nálunk a melóhely fizet.
Férjed is intézkedhet, nálunk is ő intézett mindent, márcsak azért is, mert 2 szoptatás / etetés között igen kevés idő van ( szinte semmi ), újszülött babát meg gondolom, nem akartok hurcolni még ide-oda.
Ezzel nem Te vagy kímélve, hanem a BABA!
Köszönöm a válaszokat,gyorsak vagytok. :)
Akkor még nem tudom intézni,mert mire meglesz a baba taj száma,anyakönyvi kivonata...... gondolom az sem pár nap alatt van kész.... :SS
Hát a munkáltatóm... tudnék rosszat is mondani meg jót is.Bízom benne,h segítenek.Majd írok nekik holnap,h megkérdezzem.
Köszi mégegyszer mindent. Hasznos volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!