Miért mondják, hogy ha koraszülött a baba, jobb ha a 7. hónapban születik, mint a 8. ban?
Sziasztok!Én új vagyok, és ne haragudjatok, ha beleszólok, de ez nem igaz, hogy jobb a babának, hogy 7 hónaposan születik meg, mintha 8 hónaposan.A babának még a 32. vagy a 36. héten is minden "bent" töltött nap egy nyeremény.(37. hét után már nem koraszülött, ha a súlya jó.)
A tüdőérlelő injekció (amit a kismama kaphat, ha koraszülés veszélye áll fent) 3x adható, 2 hetes eltérésekkel.Tehát ha 31.33.és 35. héten kap a mama tüdőérlelőt, akkor nem lesz semmi gond gond.
Nem feltétlenül kell megkapni mind a hármat, a 2.és 3. úgyis csak "emlékeztető".Az a lényeg, hogy az injekció beadásától ne teljen el több, mint 2 hét, mert addig tart a " hatása".Sajnos van benne tapasztalatom és teljes bizonyossággal állítom, hogy minél tovább bent maradhat a baba , annál jobb.
Bocsi, hogy hosszú voltam...-)
A 29. hét előtti szüléshez csak egy kérdésem lenne: miért hívlák vetélésnek azt a szülést amikor a picibaba megmarad és egyészséges gyerek lesz belőle!! vetélésnek nem azt hívjuk mikor egy magzatot elveszít valaki? nem tudom miért kell ilyennel ijesztgetni az amúgy is aggódó kismamákat!!!
Lehet hogy ezt így mondják , de akkor is!!
És külön köszönet az orvosoknak és csecsemősöknek akik minden tudásukkal azon vannak hogy az ilyen pici babák is éppen és egészségesen menjenek haza a szüleikhez akik nagyon sokat vártak rájuk!!!
(Persze hozzáteszem !! ez csak az én véleményem!!!És ezzel nem akarok senkit megbántani!!)
Aki azt írta,hogy a 29hét előtt született babák "életképtelenek"és az nem koraszülés,hanem vetélés,szerintem az az illető,KISSÉ EL VAN SZÁLLVA!!!!!!Bár nem kívánom,hogymegtudd milyen ha korábban születik a baba,de nekem a fiam 2004-ben a 26.hétre született,és hála a kiváló orvosainak(bár voltak kezdeti nehézségeink)ma már a világon semmi baja.A barátnőm kisfia 24.!!hétre született,és ma már neki sincs semmi baja....Szóval a koraszülöttes anyukák nevében kikérem magamnak amit írtál...Amugy ha vki,akkor aztán én tényleg sokat tudok a kora babákról...Valóban jobb ha inkább a 7.hónapban születik mint a 8-ban,és valóban a tüdeje miatt..... Egy 18 hetes kismama
en is csak erre akarok reagalni, kepzeld nem kell agressziv kismalackodni meg peldakkal elöhozakodni, az orvostudomany mai allaspontja es tanitasa szerint 28 hetig veteles van es nem szüles, az mas kerdes hogy 2000 ota gondolkodnak, hogy ezt leviszik egy ket hettel, mert mar nagyobb esellyel tudjak eletben tartani a 26 hetre született babakat mint 20 eve vagy 30 amikor ezt a hatart megallapitottak.
Mondjuk én a 80-as években kiadott könyvben olvastam 24. heti határról (igaz, angol a szerző, és lehet, hogy a fordítás során nem igazították a magyar szabályokhoz a szöveget), és azóta javultak a túlélési esélyek, manapság azt hallani, hogy a 21. hétre született babákat is elég jó arányban meg tudják már menteni. Ezért furcsa lenne, ha a 28 hetes határt terveznének mostanában levinni. Azt el tudom képzelni, hogy ha életképtelen a magzat, akkor a 28. hétig nem halvaszületésként kezelik az esetet, hanem vetélésként.
Több forrás is korábbi határt említ, pl.:
"Vetélésről beszélünk, ha a terhesség a 22. Hét előtt megszakad és a megszületett magzat nem mutat életjelenséget."
( [link]
vagy:
"Koraszülés: a szülés a terhesség betöltött 24. hete és a betöltött 37. hét között zajlik le."
( [link]
továbbá:
"A 24. és betöltött 37. terhességi hét között bekövetkező szülést nevezzük koraszülésnek, bár az ennél korábban megszülető, élő magzat is koraszülöttként kezelendő. Így a valódi alsó határ valahol 20–24. hét között van"
( [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!