Mi történik a kórházban szülés után?
Ilyenekre gondolok, hogy anyuka alszik és latogatja a babát? Vagy vele alszik a baba? Meg mikor látogathatja ha nem vele alszik?
Szoptatás meg hasonló dolgokra oktatják esetleg? Apukák mennyit látogathatnak?
Nálunk így volt:
Éjfél körül született a babám, az már az 5. napom volt benn, szóval elég fáradt voltam, alig aludtam napok óta.
Miután rendbetették a picit, visszakaptam, egy kicsit mellre tettem, aztán aludtam, addig anyukámmal volt (ő volt benn velem a szülésnél is). 4 körül elment, onnantól végig velem volt a baba.
A szoptatáshoz adtak tippeket, de nagyon nem ment először, már első nap sebes lett mindkét mellbimbóm :/
Két éjszakát töltöttünk benn, nálunk ilyenkor végig az anyával van a baba, kivéve, ha valami vizsgálatra kell menni, addig el lehet vinni a csecsemős nővérekhez.
Szülés után látogatás elvileg csak látogatási időben van, de nem vették véresen komolyan, ha valaki kicsit korábban jött, vagy tovább maradt, azt nem zavarták el.
(Nálunk az anyával egy ágyban fekszik a baba, én emiatt szinte semmit nem pihentem, mert rettegtem, hogy ráfekszem...)
Miskolcon, császár után:
A férjem volt vele az aranyórában, utána rögtön behozták nekem az őrzőbe. Elvileg lehet kérni, hogy amíg az őrzőben vagy, ne adják oda, gyakorlatilag viszont nincs ilyen opció. Az őrző üvegablakán át néztek a nővérek, csak akkor jöttek be, ha infúziót cseréltek, különben senkit nem érdekelt, hogy magatehetetlenül fekszem a mellemre tett újszülöttel. Ha bejöttek és segítséget kértem, általában az volt a válasz, hogy meg kell tudni oldani egyedül, anyuka :D kösszi.
Az osztályra átkerülve óránként bejött valaki, de egy szoptatási tanácsadó kivételével senki sem segített semmiben, csak ránknéztek és mondták, hogy minden rendben van. :D
Itt egy kiságy van az ágy mellett, abban van a baba, te a rendes ágyon, 0-24. Csak akkor viszik el, ha vmi vizsgálat van, de hozzánk pl bejött az audiológus, nem vitte el addig, a gyerekorvos is bent vizsgálta a kórteremben.
Elvileg kiadhatod a csecsemősöknek, ha bármi van, vagy kérhetsz tápszeres pótlást, ha nincs pl tejed, gyakorlatilag ez csak akkor van így, ha valami nagyon komoly bajod van, egyébként ott van veled a baba végig.
Helyi korhaztol fugg, de szerintem a legtobben mar rooming-in rendszer van, azaz a baba az anyaval van egy szobaban vegig.
Igaz, a szulesem egy kalap kaki volt abban a korhazban, de utana a korhazi napok nalunk kifejezetten pozitivak voltak. Alapvetoen velem volt a babam, de legelso nap miutan nem aludtam vagy kozel 40 oraja, beadhattam a csecsemosokhoz es tudtam pihenni kb 4 orat. Kerdes nelkul fogadtak, mondtak hogy ne aggodjak, vigyaznak addig a babara, nyugodtan pihenjek, szoval tenyleg nagyon kedvesek voltak.
Mondjuk aztan a takarito reggel 5-kor rankrugta az ajtot majd jott a vizit es stb 🤣
Szoval alapbol is nehez a korhazban pihenni. De ezt a 4 orat leszamitva vegig velem volt a babam. Hatranya ennek az, hogy harman voltunk egy szobaban 3 ujszulottel ugye. Felvaltva sirtak 😅
Szoptatasban segitettek, de annyira nem vittek tulzasba, ez is minden korhazban mashogy van.
Ferjem a latogatasi idon belul johetett, de a babat kivinni nem lehetett az osztalyrol, o meg nem johetett be. Ablakon keresztul lathatta en meg kimehettem hozza a tarsalgoba. Szoval ez se volt olyan jo, de ertheto egyebkent, nincs hova bejonnie az apukaknak, hiszen tobben vagyunk egy szobaban, szoptatunk, stb, zavaro lenne. Mindegy, kibirhato.
A kaja meglepoen finom volt egyebkent.
Szoptatassal kapcsolatban szerintem mar elore keszulj fel valahogy. Vegyel reszt esetleg ilyen online tanfolyamon vagy keress fel egy szoptatasi tanacsadot aki mindenrol tajekoztat. Ebbol baj nem lehet, mert ki tudja a korhazban mennyire segitenek es nem biztos, hogy olyan konnyen fog menni, hogy csak ugy cicire teszed a babat es eszik es minden oke. Persze lehet igy is, de nehez tud lenni az elejen.
Nálunk: Hajnali 1-kor szültem. Aranyóra, közben rendberaktak engem, aztán a babát, apuka mehetett vele, majd megkaptuk mégegy órára. Utána elvitték a csecsemősökhöz, nekem meg mondták, hogyha gondolom felállhatok, lezuhanyozhatok, átöltözhetek. Nem tudtam, úgyhogy kaptam még infúziót, hagytak pihenni 2-3 órát és csináltak nekem reggelit. Akkor már feltudtam kelni, lezuhanyoztam, majd "viszont látásra, az osztályon várnak". Átkísért a férjem, még segített lehozni a bőröndöm a terhes osztályról és eljött haza aludni.
Én miután "berendezkedtem" 3,5 perc alatt, elkértem a csecsemősöktől a babámat és onnantól kezdve együtt voltunk. Nekünk semmit nem mutattak meg, kérésre is csak nyögvenyelősen, de valahogy jött minden. A szoptatásban is annyi volt kb. a segítség, hogy "nem baj, ha nem megy, majd fog".
Nekem ez volt szerintem életem legembertpróbálóbb 5 napja. 2 éjszakát nem aludtam (indítás, majd szülés miatt), majd utána még kettőt nem, mert 4-en voltunk egy szobában 5 babával. Szerintem ez így embertelen. A végén már konkrétan halucináltam, belealudtam a szoptatásba úgy, hogy arra keltem, hogy csúszik ki a baba a kezemből, stb.
Látogatási időben jöhetett látogató, csak a folyosóra, az meg huzatos volt és kemény fémpadok voltak. A férjem bejött mindennap, de max fél órát maradt, nem esett jól így ott kint ücsörögni. Én bőgtem mindenen (hormonok :D), kb. ennyi. Napi kétszer megkérdezték minden rendben van-e velem és a babával. Ha engem kérdezel semmi értelme nem volt ott lennünk azt leszámítva, hogy jó kis kiképző tábor volt.
A második magánkórházban született, ég és föld. Bármit ki lehet bírni, de bánom, hogy a nagyobb lányunkkal még így gondolkodtam. Mikor legyen az ember önző annyira, hogy nem akar bármit kibírni, ha nem egy ilyen sérülékeny helyzetben? Irigylem azt, akinek állami kórházban is csodás élménye volt.
Mindkét szülésemnél kb. 2 órát maradhattunk még a babával a szülőszobán (aranyóra), oda jött a csecsemős nővér fürdetni, öltöztetni. Utána át az osztályra. Az első szülésem kimerítő és hosszú volt, rossz állapotban voltam utána, ezért javasolták, hogy estig (hajnali baba) hagyjam bent a csecsemősöknél és pihenjek. Ettől még kihozhattam onnan, alapvetően rooming in rendszer van, az anyával van a baba. A másodiknál azt mondták, hogy addig hagyjam ott, ameddig gondolom. Pár órát szusszantam, aztán elhoztam. Fürdés vagy más okból vissza lehetett vinni (én fürdés alatt nyugodtabb voltam így, nem akartam a szobatársat boldogítani az én babámmal is). A vizsgálatokra, oltásra is vissza kellett vinni. De az egyik szobatárs attól félt, hogy maradhatott valami a baba tüdejében, neki a csecsemősök mondták, hogy nyugodtan hagyja ott éjszakára, ők majd figyelnek rá és próbáljon pihenni. Akinek kék fény kezelést kapott a babája, annak is a csecsemőre kellett vinnie.
A baba gurulós kiskocsiban volt, alapesetben az anya ágya mellett. Szoptatást, pelenkázást, fürdetést stb. akkor mutattak, ha az ember kérte, egyébként nem. Nekem úgy tűnt, hogy próbálták úgy intézni, hogy az elsőgyerekes anyuka tapasztaltabb mellé kerüljön. Látogató nem jöhetett be a gyermekágyra, bár szülés után volt, akit átkísért a férje vagy akivel szült. Látogatót az előtérben lehetett fogadni, a babát az üvegajtón keresztül látták. Budapest, Szent Imre
Én d.u 2-kor szültem, 2 órát még ott kell maradni a szülőszobában megfigyelèsen, utána átkisèrtek a szobába, kimentem rögtön a mosdóba is. Aranyóra nem volt, kb fél percre a hasamra tették mikor megszületett, utána csak feküdt mellettem a kiságyban abban a 2 órában. A szobában 0-24 velem volt, csak vizsgálatra vitték el, vagy pl vèrvètelre, ezek ilyen 5 percek voltak. Csecsemősök megmutatták hogyan pelenkázzam, öltöztessem, szoptatással is ők segítettek. Igazából panaszom nem lehet rájuk, kedvesek voltak. Az már más tészta, hogy 6 ágyas szobák vannak és pihenni így alig lehet, de 3 éjszakát kibírtunk és mentünk haza.
Második szülésem is ugyanabban a kórházban volt (3 évvel később), de sokminden máshogy volt. Születése után rögtön megszoptattam, le se tettem. Nagyon szédültem úgyhogy támogattak a folyosón még beèrtünk a szobába. Mivel második baba volt nem kérdezte senki, hogy kell-e valamiben segítség, úgy voltak vele úgyis tudom már. Kisfiam besàrgult és kapta a fènyterápiát, ez miatt napi 10-12 órákat nem volt velem, csak akkor hozták amikor megèhezett, illetve éjszaka volt velem. 8 éjszakát töltöttünk bent, még mindig 6 ágyas szobák vannak, hát kegyetlen volt. Végül már sírtam, hogy mikor mehetünk már haza.
Látogató se előtte, se most nem jöhet be még csak a folyosóra sem, apás szülés sem volt engedélyezett. Egy ablakon keresztül megmutatták a babát egyszer és utána akkor találkoztak először, mikor mentünk haza és jött értünk.
#5 Nagyon átérzem!
Én a szüléssel együtt 5 éjszakát töltöttem a kórházban, egyetlen egyszer aludtam másfél órát, hihetetlen rosszul voltam a végére. Minden szarul ment, persze senki se mutatott meg semmit, és pont olyan szobatársam volt, aki mindenbe beledumált meg okoskodott, hogy ez se úgy kell, azt se úgy kell. Senki se jöhetett be, csak a folyosó végén lehetett egy padnál találkozni (covid...), de odáig az ötödik napon már nem tudtam elmenni. Bennem ezek a látogatások tartották amúgy a lelket, különben végem lett volna.
Tényleg kórháza válogatja. Én a Bajcsyban szültem 2021-ben és most márciusban. Szülés után együtt lehettünk jó 2 órát a szuloszoban 3-an. Nekem ott már szopizott mindkét babám. Aztán atkisertek a gyerekagyas részre, elkisertek WC-re is. Első éjjel lehetőség volt ha szerettük volna, hogy a kicsi a csecsemosoknel aludjon, hogy pihenjen egy kicsit az anya. Kifejezetten kérték, hogyha wcre mész, aludnál, mindenképp vigyük addig oda. Egy csecsemős megmutatta az alapokat (pelenkázás, koldokapolas), segítettek hogy kell szoptatni.
Nekem csak a férjem látogatott, akkor is csak azért, hogy behozza, amit épp kértem. Kifejezetten kértem a családot, hogy ne jöjjenek, 2 és fél napig voltunk bent, nem kell odaozomleni. Kifejezetten kellemetlen volt, hogy másnak ott volt az egész família a folyosón, hangosak voltak, nem lehetett elferni tőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!