A szülés utáni pszichózis mely nőket érintheti a legjobban? Inkább csak azokat, akiknek alapból van valamilyen mentális betegségük?
Sajnos nem lehet kiszámítani. A városunkban tavaly volt ebből tragédia :( anyuka megölte a kisbabáját. Mindenki ledöbbent.
Soha senki se gondolta volna róla :(
1-es, na ettől félek én is, hogy nem csak a valamilyen problémával küzdő nőket érintheti, hanem teljesen stabil mentális egészséggel rendelkező nőket is.
Én ezt nem szeretném majd átélni.
Bocsi, de ki szeretne atelni? Senki. Ezt senki nem valasztja.
Ami ilyenkor nagyon fontos lenne, az egy olyan kozeg, ahol valaki eszreveszi ha baj van es nem csak lesopri a problemat, hogy a felesegem/lanyom/akarkim csak megbolondult. Mert azert vannak ennek jelei is sokszor, de ez a fontos. Mert ha az ember idoben segitseget kap, akkor ki lehet ebbol jonni.
Egyebkent nekem is voltak eleg meresz gondolataim szules utan, de en borzasztoan szorongtam, nagyon rossz, nehez szulesem volt es a szoptatas se sikerult. Ez igy osszeadva akkor rosszul erintett.
Nem a gyereket akartam bantani, hanem sajat magamat. Szerencsere en ezt el tudtam mondani a ferjemnek es a tobbit o intezte. Eleg volt vegul csak pszichologushoz jarnom, o kereste meg es segitett mindenben, nekem erre speciel mar energiam se lett volna, szoval orokke halas leszek neki.
Nem tudom mi lett volna akkor, ha nekem senki nem segit es total egyedul vagyok hagyva.
Köszönöm a válaszokat! 😊
4-es, persze, nyilván senki sem szeretné átélni, nem is úgy gondoltam, csak rosszul fogalmaztam.
Igen, egy támogató és megértő közeg nagyon fontos ebben az időszakban. Illetve az is, hogy legyen egy normális férjed, aki nem azt vágja hozzád, hogy ne panaszkodj, mert te akartál gyereket.
Az a baj, hogy a legtöbb helyen a családtagok csak kioktatják és szidják az újdonsült anyukát, mindent IS jobban tudnak, főleg az anyós.
Pedig ez egyáltalán nem jó, mert egy testileg és lelkileg leamortizált nőnek regenerálódásra, pihenésre lenne szüksége.
Kérdező, ha magad (vagy családtagod) miatt kérdezed, ajánlom ezt a Kadarkai Endre féle beszélgetést, főleg az első felét.
Nekem kicsit rendet tett a fejemben, hogy tudjam, mely gondolatok/érzések normálisak, melyek nem.
Hálistennek senkivel nem fordult elő ilyen dolog a családomban, Facebookon olvastam erről egy posztot, és az alapján jutottam eszembe.
Egyébként a pszichózis konkrétan mitől alakulhat ki? A hirtelen hormonváltozások miatt, és erre mindenkinek máshogyan reagál a szervezete?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!