Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » A szülés utáni pszichózis...

A szülés utáni pszichózis mely nőket érintheti a legjobban? Inkább csak azokat, akiknek alapból van valamilyen mentális betegségük?

Figyelt kérdés
Azt írja az internet, hogy a gyermekágyi pszichózis ezer nő körül egyet érint, a tünetei pedig veszélyes téveszmék, és a hallucináció, és a beteg azonnali pszichiátriai segítséget igényel.
júl. 10. 14:59
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
A meglévő pszichés betegség növeli az esélyét, de nem feltétele. Addig teljesen egészséges nő is járhat úgy.
júl. 10. 15:13
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem lehet kiszámítani. A városunkban tavaly volt ebből tragédia :( anyuka megölte a kisbabáját. Mindenki ledöbbent.

Soha senki se gondolta volna róla :(

júl. 10. 15:16
 3/15 A kérdező kommentje:

1-es, na ettől félek én is, hogy nem csak a valamilyen problémával küzdő nőket érintheti, hanem teljesen stabil mentális egészséggel rendelkező nőket is.

Én ezt nem szeretném majd átélni.

júl. 10. 15:27
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, de ki szeretne atelni? Senki. Ezt senki nem valasztja.

Ami ilyenkor nagyon fontos lenne, az egy olyan kozeg, ahol valaki eszreveszi ha baj van es nem csak lesopri a problemat, hogy a felesegem/lanyom/akarkim csak megbolondult. Mert azert vannak ennek jelei is sokszor, de ez a fontos. Mert ha az ember idoben segitseget kap, akkor ki lehet ebbol jonni.

Egyebkent nekem is voltak eleg meresz gondolataim szules utan, de en borzasztoan szorongtam, nagyon rossz, nehez szulesem volt es a szoptatas se sikerult. Ez igy osszeadva akkor rosszul erintett.

Nem a gyereket akartam bantani, hanem sajat magamat. Szerencsere en ezt el tudtam mondani a ferjemnek es a tobbit o intezte. Eleg volt vegul csak pszichologushoz jarnom, o kereste meg es segitett mindenben, nekem erre speciel mar energiam se lett volna, szoval orokke halas leszek neki.

Nem tudom mi lett volna akkor, ha nekem senki nem segit es total egyedul vagyok hagyva.

júl. 10. 15:42
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
A négyes válaszolóval teljesen egyetértek. Én szerencsére csak kívülről láttam ilyet, semmi mentális betegsége nem volt, de beleesett és ott a támogató közeg csak az apa volt meg én (mint barátnő), sajnos más rokonok és ismerősök csak dobtak még rá egy lapáttal, apuka gyorsan kiosztotta őket ugyan, de attól még baromi sz.r lehetett az anyának, amikor ilyen helyzetben megkapta a tipikus mondatokat, hogy "nemhogy örülne, más mit meg nem adna egy babáért", "minek szült hamár most nem bírja", "csak hiszti" stb... Lelettek állítva, anyuka pszichológushoz járt sokáig, mert borzalmas gondolatai voltak már a gyermekágyi depresszió miatt. Szerencsére rendbejött, hála apuka gyors kapcsolásának, hogy baj van és kiállt mellette mindenkivel szemben. Én meg (akkor még gyerektelenül) ugrásra készen voltam szinte bármikor, ha rosszul érzi magát hívjon, mentem, bíztattam, támogattam őket. Kívülről is rossz volt, mégcsak nézni is.
júl. 10. 16:06
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! 😊

4-es, persze, nyilván senki sem szeretné átélni, nem is úgy gondoltam, csak rosszul fogalmaztam.

Igen, egy támogató és megértő közeg nagyon fontos ebben az időszakban. Illetve az is, hogy legyen egy normális férjed, aki nem azt vágja hozzád, hogy ne panaszkodj, mert te akartál gyereket.

Az a baj, hogy a legtöbb helyen a családtagok csak kioktatják és szidják az újdonsült anyukát, mindent IS jobban tudnak, főleg az anyós.

Pedig ez egyáltalán nem jó, mert egy testileg és lelkileg leamortizált nőnek regenerálódásra, pihenésre lenne szüksége.

júl. 10. 17:03
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha magad (vagy családtagod) miatt kérdezed, ajánlom ezt a Kadarkai Endre féle beszélgetést, főleg az első felét.

Nekem kicsit rendet tett a fejemben, hogy tudjam, mely gondolatok/érzések normálisak, melyek nem.

[link]

júl. 10. 17:11
 8/15 A kérdező kommentje:

Hálistennek senkivel nem fordult elő ilyen dolog a családomban, Facebookon olvastam erről egy posztot, és az alapján jutottam eszembe.

Egyébként a pszichózis konkrétan mitől alakulhat ki? A hirtelen hormonváltozások miatt, és erre mindenkinek máshogyan reagál a szervezete?

júl. 10. 17:51
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Az eddigi válaszolók nagy részének: gyermekágyi pszichózis és gyermekágyi depresszió nagyon más. A pszichózison nem segít a pszichológus. Ahogy írta a kérdező is: azonnali pszichiátria. A pszichózis veszélyes. Ott nem meg akar halni az ember, mert szaranyának érzi magát, hanem mondjuk kirepülni az ablakon a babajával.
júl. 10. 17:53
 10/15 anonim ***** válasza:
61%

9!

Ott a pont!

júl. 10. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!