Normális az, hogy ilyen korán burokrepesztést végeztek?
A nővérem 41 hetes terhes, a babája február végére volt kiírva, de már pénteken befektették a kórházba. Nem szenved semmiféle krónikus vagy egyéb betegségtől, a magzat is teljesen egészséges. Ennek ellenére elkezdték a kórhábzan "zselézni" (ha jól értem méhszájérlelő zselével), majd másnap ballonozást csináltak nála, ma meg burokrepesztést, ami miatt reggel 8kor elfolyt a magzatvize, de még mindig csak 4 perces fájásai vannak (illetve oxitocint is adtak neki).
Anyukám nagyon agyódik, ő szült már 4 gyereket és szerinte egyáltalán nem normális ez az eljárás. Olvastam egy kicsit a neten is, és azt találtam, hogy a korai burokrepesztés, főleg indokolatlan esetekben még problémákat is okozhat a magzat és az anyuka számára is. Nem értjük, hogy miért kellett beindítani egyáltalán a szülést, amikor még csak pár nappal volt "túlhordás" az ő esetében. Akinek van valami egyéb tapasztalata, megosztaná a véleményét?
"Mit pörögtök ezen? Az orvosok sem idióták am"
10-es, ez neked nem hangzik egyáltalán lekezelőnek?
Ez a protokoll. Ennyi.
Nagyon meggyőzőek tudnak lenni a dokik a témában, némi kis lelki terrorral, hogy ha nem egyezik bele, meghalhat a baba. A távolból meg hiába vitatkoztok vele, csak rontotok a helyzeten. Támogassátok inkább, arra van szüksége, nem okoskodásra.
A 40.héten engem is befektettek NST alapján.
Aztán 40+6-nál vizsgálat közben elment a gyerek szívhangja. Másnap indítottak. Délután 5-kor született. 3x volt a köldökzsinór a nyakán,szóval én örültem, hogy megindították és nem vártunk még 1-2 hetet, hátha megindul magától.
Szóval az orvosok nem biztos, hogy ok nélkül fektették be és indították meg a szülést.
Én körbejártam a témát, mert anyum is 42. hétre szült, ezért én is olyan helyet kerestem, ahol várnak a 42. hétig (aminek hivatalosan nincs sok negatív hatása).
A 41. hetet azért tartják, mert lehet valakinek elmérik a babát (nekem pl. a 41.-en 40 hetes volt, de ugyanígy lehetne 42 hetes is) egy hétnél kisebb eltérésnél nem változtatnak a szülés időpontján a menstruációhoz képest. A 42. héten túlhordás meg tényleg nagyobb kockázatot rejt, mint a 39.-en indítani a szülést.
Ti most csak annyit tehettek, hogy bíztatjátok a nővéredet és támogatjátok, nem mondtok olyat, hogy “én megmondtam”, meg “hülyék voltak az orvosok”, “meg jobb lett volna, ha nem így alakul”.
Olyanokat mondjatok, hogy “nem láthatta senki előre”, “pár hét és elfelejted”, “hosszútávon nem is számít”. Ez segítség lehet neki is. Támogassátok és bíztassátok, mert ez egy nehéz időszak, főleg egy (lelkileg) nehéz szülés után.
Én a Szent Imrében szültem, ott elvileg nagyon természetesség pártiak, de 41. hét után már ők is be akartak volna fektetni. Végül épp "időben" 6 nappal a kiírt dátum után indult be, de addigra már minden nap kétszer kellett mennem NST-re és mondták hogy legközelebb már csomaggal jöjjek. Nem tudom te milyen forrásokat találtal, de én akkor mindenhol azt olvastam, hogy a 41. hét után már valóban nő a mindenféle kockázatok száma és jobb indítani.
Tesódnak biztos baromi jól esik, hogy anyáddal huhogtok a távolból. Ja nem (lol). Ő sem normális ha ennyi idős terhesen szerinte a nővérednek haza kéne mennie ülni a babérjain. Imádom az ilyet, segíteni nem tud csak szítja a feszültséget egy amúgy is feszült helyzetben. Agyamra mentek terhesen az ilyen rokonok. Ha valami baja lesz a babának akkor vállaljátok a felelősségre vonást az orvos helyett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!