Intézeten kívli / otthonszülésről tapasztalatok? Vagy konkrétan a Budai Perinatális Központtal kapcsolatban meg tudnátok osztani a tapasztalatotokat?
Feleségemnek eléggé kórháziszonya van, nagyon sok rossz kórházi szülésről hallott és ezért azt szeretné, ha a Budai Perinatális Központban szülne.
Én úgy vagyok vele, hogy hát biztos értik ott is a dolgukat, de azért megkapom elég sok embertől, hogy nagy felelőtlenség kórházon kívül szülni még akkor is, ha van ott egy halom szülész meg orvos és ha bármi van, hamar a kórházban kötnek ki.
Van bármi tapasztalatotok akár másik intézeten kívül szülős helyről, akár konkrétan a BPKról?
Előre is köszi!
Valamelyik magánkórházban is van háborítatlan szülési csomag. Tritonban talán!? Nem emlékszem, de annak is érdemes utána nézni. :) Ott adott a kórházi háttér, de mégis mehet a lehetőségekhez képest beavatkozás nélkül a buli.
Szerintem a legfontosabb ebben is, az hogy támogató személyzetet találjon az ember, ami hát valljuk be nem könnyű.
Kedves Kérdező!
Azt javaslom, kezdd el követni facebook-on a Másállapotot a szülészetben Mozgalom oldalát és olvass szüléstörténeteket, lépj be az Otthonszülés - intézeten kívüli szülés csoportba, és ott bátran tedd fel a kérdéseidet olyan édesanyáknak, akik szültek már a BPK-ban. Nagyon javaslom továbbá Noll A. Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvét. Szánj időt az olvasásra, tájékozódásra (ne a gyakorin…), így fel tudsz készülni a gyermeked születésére. És ami a legfontosabb, támogasd a feleséged, bárhogyan is dönt!
22, köszi a választ:)
Ja, egyébként mindneki másnak is köszi a választ, mennek az öldek.
Szóval 22, igenigen, az asszony már benne van ezekben a csoportokban meg a könyvet is beszerezte már. Meg még vagy 2 másikat, ebből egy apukáknak, szóval az nekem van sáznva:D
Meg fogunk menni ilyen BPK-s trainingre (tömbösítve, 2x6 óra, elég intenzív lesz:D) szóval ott is el fognak mondani sok dolgot.
Igazából az otthonszülés, mint olyannal kapcsolatos véleményekre ovltam kíváncsi random emberektől, ezért itt kérdeztem
A dolog nyilván onnan jött, hogy eleve tartottunk tőle mit fongak szólni a szülők ha kiderül, hogy oda akarunk menni, és hát ja, anyám szíve kihagyot tpárat mikor meghallotta:D
Én mondjuk nem szültem még, de emiatt az egész kórházi protokollok illetve szülészeti erőszak meg bánásmód az egyik ok amiért nem is akarok. Teljesen megértem a feleségedet kedves kérdező! Nekem is rohadtul herótom van a kórháztól, és az orvosi körülményektől, ezért még ha akarnék is gyereket én simán benne lennék a kórházon kívüli szülésben. Olyan könnyű mindig odavágni ezeket hogy "ha otthon szültem volna akkor most nem lennék se én, se a babám". Sőt ahogy az egyik válaszoló is írta a legtöbb komplikáció azért történik mert a kórházakban FELESLEGESEN BEAVATKOZNAK a probléma mentes szülésekbe is, és ami még a legnagyobb baj tényleg az hogy nem hiszik el a nők hogy tudnak szülni, nem bíznak abban hogy működik a testük, hanem teljesen rábízzák magukat az orvosra meg a kórházi személyzetre, amit meg nem mindig kéne hogy hagyjanak. Régen jó tudom hogy jó páran belehaltak mert nem volt még megfelelő egészségügyi ellátás, de az olyan szép volt mikor a nők otthon szültek bábaasszony, illetve női segítőkkel, és teljesen háborítatlanul, 0 gátmetszéssel, 0 oxitocinnal, 0 hasbakönyökléssel és persze választott, a legtöbben persze függőleges felsőtesttel. Állva, négykézláb, ülve stb... Amúgy ez az ami a legjobban frusztrál engem hogy a legtöbb helyen még mindig csak fekve lehet szülni. És most reagáljatok ahogy akartok de én legszívesebben visszahoznám ezt az időszakot hogy újra az legyen az általános hogy otthon szülnek a nők női bábákkal, és csak problémák esetén kelljen orvost hívni hozzájuk és kórházba menni, mert a szülés alapból egy teljesen természetes és normális folyamat, nem pedig egy kóros patológiás eset (mert a kórházban sajnos tényleg patológiás folyamatként tekintenek a szülésre, csak mert kórházban van az anya😠). A
kórházak meg ugye a betegségek kezelésére lettek létrehozva, a szülés pedig nem az. Amúgy meg hallottam már olyan esetről hogy pl hanyatt fekve szült egy nő és úgy nem tudott rendesen nyomni, sőt érezte hogy ha pozíciót váltana akkor ment volna neki és nem engedték neki hogy más pózban legyen. Inkább kiráncigálták neki vákuumal a babát.😠 Ez az egész gusztustalan ahogy bánnak a kismamákkal.
Fuf, nem számítottam még válaszra, de köszi:)
Hát még pár hét és kiderül milyen lesz. Eddig minden a nagy könyv szerint halad, baba rendesen befordulva, stb.. De még van vagy 1-1.5 hónap. Eltelhetne már!:D
Elnézést, egy éfl évre kizártam magam az oldalról. Volt jobb dolgom is a fórumozásnál, ugyebár:D
Szóval, a Budai Perinatális Központban történt a szülés, azaz a kérdésben leírt kórházon kívüli / otthoni szülés volt.
És óriási élmény volt.
Hajnalban elfolyt a magzatvíz és megindultak a fájások (5 percenként kb 10 mp). Felhvítuk a mentorbábát, kérdezett párat aztán mondta, hogy nyugodtan aludjunk még, majd reggel beszélünk.
A délelőtt ezzel telt, nemigen sűrűsödtek a fájások, de nem is lassultak.
DÉlután 2re jutottunk el oda, hogy már 3 percenként közel 1 perces fájások voltak. AKkor taxiba ültünk és elmentünk a BPK-ba. Na, hát az utazás teljesen visszavágta a dolgot, visszaállt 5 percenként 10 másodpercre.
Ott megnézték, 2 centis tágulás. Az nem túl sok.
Ugye ott van a szabály, hogy a magzatvíz elfolyása után valami 12 órával muszáj kórházba menni és megindítani a szülést, mert a külvilág felé való nyitottság miatt fertőzésveszélyes. Ettől erősen parázott az asszony, ami nem segítette az ellazulásban.
Igazából este 8ig nemnagoyn jutottunk előrébb. 2 centis tágulás, 5 percenként fájások. Közben már volt gumilabdázás, zuhanyzás, lépcsőzés, minden.
Ott ültem és paráztam, mint minden tisztességes férj:D Láthatóan fogyott az ereje, meg hát a tudat, hogy nem halad a dolog...
Aztán az egyik bába kiszúrta, hogy a párom ellenfeszül a fájásoknak, összeszorítja a lábait, stb. Igazából itt esett le (nekem legalábbis) hogy a fájásnál pont, hogy el kell lazulni... ami hát nem egy természetes reakció a fájdalomra.
A bábák amúgy cska óránként bejöttek, néztek egy szívhangot meg kérdezték mizu, aztán annyi, ha nem hívuk nem jöttek, nem zavartak. Jó is volt ez így.
Elkezdtem olyanokat, hogy amikor jön a fájás segítem a lassú légzésben, vállak leengedése, lábak elernyesztése stb... Nem láttam rá soha semmiféle oktatóanyagot, de magától értetődő hog ykell ellazulni.
Meg is lett a hatása, 1 órára rá bőven megindult a tágulás
Aztán megindult végre a baba is. A WC-n ülve, egyébként :D
Végül úgy, hogy a feleségem a fürdőszoba ajtajában áll, én tartom a hónaljánál, így sikerült kinyomnia a babeszt éjfélkor. A baba közölte, hogy "oá, ittvagyok" aztán annyi, nem vitte túlzásba. Állítólag viszonylag sokat volt a szülőcsatornában, de a 20 órás vajúdás alatt nem kakilt a magzatvízbe, nem romlott a szívhangja, full nyugis volt. Egyébként azóta is az :)
Ledőltünk az ágyra, a baba a feleségem mellkasán, zsinórral még ugye bekötve. A köldökzsinórt csak akkor kellett elvágnom amikor 1 órával később megjött a méhlepény is. Elvileg fontos, hogy minél több vért visszaszívjon onnan a baba ezért érdemes minél tovább fenntartani a kapcsolatot (nyilván csak akkor, ha minden okés).
Aztán feleségem elment zuhanyozni a bába segítségével, én meg megkaptam a babát a mellkasomra. Imádtam :)
Aztán éjjel 3 körül elaludtunk.
Reggel 9-10 körül jött a bába, ott helyben lemérte a gyereket, aztán 12kor jött a neonatológus, elvégezte a szükséges vizsgálatokat, aztán hazamentünk. A kövi 3 napban még meglátogattak a bábák, beadták a szükséges kötelező oltást meg vért vettek stb, ahogy azt kórházban is sozkták.
Összességében baromi jó élmény volt :) Igazi zavartalan, beavatkozásmentes, meghitt, "közös" szülés volt :)
Ugye oxitocin nem volt, gátmetszés sem történt, sem gátrepedés.
Én csak ajánlani tudom a BPK-t mindenkinek.
Nyilvánvalóan ha bármi szövődmény van, akkor kórház, de ez ott sem kérdés, ha veszélyt látnak, azonnal bevisznek. Ugye nálunk két tényező lett volna, ami problémát okoz: egyrészt a magzatvíz elfolyása után nem indulnak meg a fályások. Ekkor eleve a BPK-ba be se mehettünk volna, egyből kórházba irányítanak. Másrészt meg ha mekónium került volna amagzatvízbe. Ha ez otthon történik, akkor egyből kórház, ha már a BPK-ban, akkor meg onnan visznek át, nincs apelláta.
Szóval na, tényleg ajánlom mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!