Miért akarnak otthon szülni a nők olyan ember segítségével, akinél 5 baba meghalt?
Szerintem mostanában dívik ez a "back to nature" felfogás. Hogy mindent úgy kéne csinálni, ahogy száz évvel ezelőtt, vagy a természeti népeknél, mert a mai modern dolgok mind rosszak. Csak azt felejtik el, hogy száz ével ezelőtt 10 csecsemőből 4-5 meghalt a szülés közben/után, és 10 anyukából pedig 2-3.
Én úgy tudom, azért választja valaki az otthonszülést, mert nem akarja, hogy a baba "mesterséges" körülények közé érkezzen, de ez egy hülyeség. Ma már nem futószalagon megy a szülés a kórházakban, gyönyörű szülőszobák vannak, lehet vízben szülni, labdán, ki a ahogy akar, az anyuka azonnal szoptathat, stb. Ezeke az emberek szerintem egrész alultájékozottak, másrészt iszonyú felelőtlenek! Tudomásom szerint egy abba sem halt meg azért, mert szülés után a gyerekorvos 2 perc alatt megvizsgálta. Azért viszont sajnos rengeteg baba meghalt, mert valami komplikáció lépett fel a szülés során, amit a szülést levezető személy nem tudott megoldani. Nekem az egyik dédnagymamám és az egyik nagymamám is szülésznő volt, egy olyan világban, amikor az otthonszülés volt az általános, és rengeteget meséltek arról, hogy milyen rossz volt, hogy nem volt kórház a közelben.
Én 26 évesen szültem a babámat teljesen egészséges vagyok, a terhesség komplikációmentes volt, az egyik legjobb rendelőbe jártam gondozásra (kéthetente, mert én ilyen csomagra fizettem be), minden rendben volt. A szülésnél aztán a babám beszorult a szülőcsatornába, alig tudták megmenteni az életét. A placentám pedig nem vált le, ezért majdnem elvéreztem. Ha nem kórházban lettem volna, akkor szerintem ma sem én, sem a babám nem éltük volna túl. Pedig minden úgy zajlott, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Szóval szerintem itt az ideje, hogy valami komolyabb módon szankcionálják ezt a dolgot, mert az egy dolog, hogy a szülőnő a saját életét veszélyezteti ezzel, de sajnos a babaét is!!
Ezt én sem tudom megérteni. Törvénnyel szabályoznám, hogy ilyenkor a szülőket felelőssé lehessen tenni a gyermek haláláért, hiszen pontosan tudjuk/tudják, hogy az otthonszülés milyen veszélyekkel jár. És nem azért, mert Geréb Ágnes rossz orvos lenne (ezt mi innen úgysem dönthetjük el, milyen alapon tennénk?), hanem mert otthon nyilvánvalóan nem áll rendelkezésre felkészült műtő és stáb komplikáció esetére. A szülők ezt tudják és ennek ellenére kiteszik a születendő babájukat a veszélynek.
Egyébként, amikor várandós voltam, megfordult a fejünkben az itthon szülés. Akkor Geréb Ágnesék születésháza még Érden működött. Elmentünk, beszélgettünk, mindenre nagyon korrektül felhívták a figyelmünket és ennek a nagyon lelkiismeretes tájékoztatásnak az alapján döntöttünk végül is a kórházi szülés mellett. Feltételezem, nemcsak velünk voltak ilyen egyenesek, hanem mindenkit felvilágosítanak a lehetséges komplikációkról, veszélyekről. Akkor miért vállalják mégis ilyen sokan a veszélyt?
Az otthonszülés választók egyik vesszőparipája, hogy hadd válassza meg mindenki, hol akar szülni.
Engem nem érdekel, hogy valaki SAJÁT MAGÁVAL amúgy mit csinál, hol csinálja, hányszor, stb. De a szülés speciel egy olyan tevékenység, aminek a végeredményeképp egy másik EMBER jön a világra. Őt pedig senki nem kérdezi meg, hogy neki mi a véleménye, biztonságos környezetben akar-e megszületni, vagy pedig otthon. És ő az, aki mégis a legnagyobb veszélynek van kitéve az egész során. Szóval ez az elmélet kicsit hibás... szerintem....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!