Miért kapnak nagyobb elismerést azok, akik természetes úton szülnek?
A kórházban a nővérektől is úgy hangzott, hogy máshogy álltak a normál úton szült nőkhöz, meg ismerősi körben is, aki így szült, megkapta, hogy ő egy hős, még kb piedesztálra lett emelve.
Ha meg mondja valaki, hogy csm, akkor meg ilyen hasa, értem...
Mert az emberek szeretik bántani egymást... Amíg nem volt csm, addig azzal, hogy tudsz-e fiút szülni, vagy sokat... Most meg ez.
Semmit nem számít az életben az a pár óra amíg a szülés tart, egy szükséges rossz. A lényeg, hogy egeszseges, boldog családod legyen szeretetben a többi családdal! Erre kellene több energiát fordítani :)
Mégis így volt.
Mikor valaki panaszkodott, hogy fájt a császár hege, a nővér meghúzta a szemöldökét, meg azt is mondta neki, hogy "ne csodálkozzon".
Volt olyan hüvelyi úton szült nő, aki a folyosón már futkosott utána, azt mondta semmi nem fáj neki, és volt olyan császáros nő, aki menni sem bírt, meg volt olyan, aki a katéteres zacskót a kezében ment mindenhová, mert volt valami komplikáció császár közben.
Akkor miért mondják, hogy a természetes szülés fáj jobban, és miért az a "hős"? Mikor császár után megmozdulni sem lehet, meg lehajolni stb.
A természetes szülés a szülés pillanatában szerintem tényleg jobban fáj, mint a császár. Mert a műtéthez érzéstelenítenek, a természetes szülésnél van aki fájdalomcsillapítót se kap.
A lábadozás már más kérdés. Természetesen szültem, én a következő napon már kb futkostam, míg a császáros anyuka mellettem 3 nap után is katéteres zacsival sétált.
Maradjunk annyiban, hogy egyik se kellemes és egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál.
Tök logikátlan…
Egyetértek.
2 hüvelyi szülésem volt, vannak kivételek, de a kórházban a 6 csm-ből 1 járkált úgygy, mint egy átlag hüvelyi szüléses ( és az 5 hüvelyiből 1 szintén nem tudott rendesen felkelni)
A csm szobatársaknak pedig mi próbáltunk segíteni a babával..
Szóval szerintem ők a nagy hősök.
Szerintem valamiért a császárt tartják a "könnyebb" útnak. Merthogy- főleg programcsászár esetén, ugye- csak bemegy egy előre egyeztetett dátumon az anyuka, kivárja a sorát, és fél óra múlva már a kezében a gyerek. A természetes szülés minden bizonytalansága, kérdéses időtartama, aggodalma és hát, fájdalma nélkül (mert azért tény és való, hogy a vajúdás bizony fáj). Az más kérdés, hogy ez egy hasi műtét, a maga kockázataival, és nem mellesleg a felépülési idő jellemzően tovább tart, hiszen a hasfalat(!) vágják át, hogy kivehessék a babát, de mégis sokan úgy tekintenek erre, mint az egyszerűbb és könnyebb útra.
Gondolom ez főleg azoknál igaz, akik a vajúdást nagyon megszenvedték, azért elég sokat lehet olvasni az ilyen 20-30 órás küzdelmekről, aminek a végén aztán egy traumatikus szülés van ilyen-olyan sérülésekkel. Ők lehet, hogy tényleg úgy vannak vele, hogy a császár könnyebb lett volna, mert az legalább előre kiszámítható (sürgősségi császárnál megint más a helyzet). És esetükben az is lehet, hogy tényleg így lett volna. Nem tudhatod előre, kinek mennyire lesz megterhelő a császár vagy a természetes szülés, azért császáros anyukák között is sok van, aki pikk-pakk felépül és akinek mindkettőben volt része, az is ezerféle módon megélhette az egészet.
Igazából szerintem is halál mindegy, milyen úton születik meg a kisbaba, és nagyonnagyon csúnya dolog egyiket vagy másikat piedesztálra emelni/lenézni. Az a lényeg, hogy egészséges legyen a baba is és az anyuka is és utána egy boldog, teljes családként élhessenek együtt. A szülés körülményei mellékesek, az csak ~1 nap az ember életéből.
Benne van a szóban, hogy természetes szülés. Amire az anya és baba együtt képes volt. Mindketten megdolgoztak érte, együtt csinálták végig a vajudastol kezdve a kitolasig. Ez az első igazi osszehangoltsag. A nő teste képes szülni. Fájdalomcsillapító nélkül.
Nem értem ezt a szükséges császárra természetesen, de az indokolatlanul programozott vagy mert külső segítség nélkül nem tud szülni a nő az már más.. Ő nem tudta megcsinalni. Aki meg úgy szül ahogy teremtve van a teste, az igen. Ennyi. Nem ugyanaz a kettő.. A császár egy műtét és kiveszik a gyereket, az nem szülés. Mindegy, hogy utána mi van. Nem konnyebb és nem jobb a császár se nen rosszabb, de az nem szülés. A szülés az amikor athalad a SZÜLŐ csatornán a baba és az anya minden erejével világrahozza. Ez óriási dolog..
Ez azért van így a köztudatban, mert elvileg a szülés a létező legnagyobb fájdalom, ami annyira erős, hogy az életben előtte/utána nem érzel olyat (én amúgy nem tudom, kétszeres császáros vagyok, komplikációk miatt nem vajúdhattam, de ezt mondják). Szóval aki ezt nem éli át, az nem tudja, mi a fájdalom, de jó neki, hogy ezt a rémséget megúszta, neki könnyű, mert nem kellett ezen átmennie. Ez a logikája a dolognak.
Más kérdés, hogy ökörség, mert a császáros is szenved, csak ő utána. Ahogy többen is írják, mikor természetes szülés után futkosnak az anyukák másnap, a császár után napokig görnyedten közlekedsz, fáj minden mozdulat, és még amiatt is foshatsz, hogy a sebbel minden oké legyen, mert sokaknak begyullad/szétnyílik/stb. Nem is beszélve a fincsi összenövésekről, amik a műtétek után jó eséllyel kialakulnak, és ami miatt pl. én személy szerint nem érzek pisilési ingert vagy 3 éve, csak alhasi görcsöt és feszülést helyette. Mondjuk tény, a természetes szülésnek is lehetnek komplikációi, de míg egy simán, gond nélkül lezajlott természetes szülés után másnap semmi bajod nincs, egy simán zajlott császár után azért jó 1 hétig még kínlódhatsz minimum, aztán meg még pár hét, mire már sehol sem fáj. Én elcseréltem volna ezt a hetekig tartó nyomiságot pár óra intenzívebb fájdalomra, de mivel nálam már a terhesség is problémás volt, ez nem volt opció, örültem, hogy végigvittem mindkettőt.
8 igen, pont erről szól a kérdés. Hogy sokan beavatási szertartást csinálnak a szülésből.
Ma már nincsenek szertartások meg ritualek az életben, és sok nő a szülést teszi ezek helyébe, leszórva kis ezoterikus mázzal... Ha véletlenül máshogy sül el, legalább lehet menni szulesfeldolgozo tanfolyamra, amit a hasonló wannabe természetanya guruk tartanak, akik a nagy segítés közben elfelejtik, hogy a problémát ők maguk okozzák a buta habos babos születés-etalonjukkal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!