Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ez egy átlagos szülésnek...

Ez egy átlagos szülésnek számít vagy egy nehéz szülésnek?

Figyelt kérdés

-7 óra durva fájdalom

-utolsó órákban oxitocin

-vákum

-gátmetszés

-45 percig tartó varrás

2022. máj. 10. 15:41
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
39%
Nyilvánvalóan a természetes a legjobb, ha az valóban természetes. Csak az a baj, és engem az zavar, hogy a gyerek érdekeit, fájdalmait senki nem nézi, a lényeg, hogy akármilyen rásegítéssel is, de szüljön meg a nő. Ezzel nem azt mondom, hogy te ezt írtad, hanem ez az általános nézet. A szülés már alapvetően a gyereknek is iszonyú fájdalmas, ez be van bizonyítva. Gondolj bele, hogy milyen lehet neki ha még erőszakkal ki is tépik a helyéről. Ebbe senki nem gondol bele, csak abba, hogy a császár nem jó mert ilyen és olyan műtét ilyen és olyan következményekkel. Ez oké, de ez mind csak az anyára nézve igaz. A gyereknek a császár a legkíméletesebb szülési megoldás. Ha tudom, hogy a gyereknek a beavatkozásokkal plusz fájdalmat okozok, akkoris inkább a császárt választanám ha nem lennék szerencsés és életem végéig fájna a hegem.
2022. máj. 10. 23:46
 22/37 anonim ***** válasza:
89%
A természet pedig nem a vákumot, könyöklést stb alkotta meg, ez már egy nem normális folyamat.
2022. máj. 10. 23:49
 23/37 anonim ***** válasza:
100%
Azért az nem igaz, hogy a hasbakönyökles, csak az anyának fáj. A babának is okozhat sérülést, rosszabb esetben halált is. Néhány országban be is van tiltva. Vagy oxigén hiányt... Én vajudtam a fiammal, de nem haladt, pedig már ki voltam tágulva. Nem jól illeszkedett be, a doki bekönyökölt, utána sietős lett a császár, nem is szúrták csak egyszer a spinalist, ami nem sikerült, így altattak. A zárón az volt, hogy szorosan a nyakán volt a köldökzsinor.
2022. máj. 11. 08:31
 24/37 anonim ***** válasza:
62%

Szerintem túl van misztifikálva egy picit a mai világban ez a baba szempontú szülésélmény, szülési trauma, stb. Most őszintén tegye mindenki a szívére a kezét és mesélje el mennyire emlékszik a születésére, illetve az első 1-2 évére. Mekkora trauma volt neki, fájt-e, stb. Egy babának alapvetően trauma kikerülni a világra. Teljesen megváltozik az élet körülötte, eltűnik az addig védelmező, meleg burok és egy hideg, rideg nagyvilágba csöppen, ahol nincs már anya szívverése, sem semmi, ami addig neki a biztonságot jelentette. A szülés egy természetes folyamat. Normál helyzetben az anyának a belső hangjaira figyelve kellene a babával közösen dolgoznia és világra segítenie. Semmilyen erőszakos nyomás számolással, ordító biztatás, hogy "nyooomjon anyukaaa", rutinszerű oxi és vagdosás, hasbakönyöklés, stb. Így tud egy szülés szép élmény maradni. A baba pedig a szülőcsatornán és hüvelyen áthaladva megkapja a szükséges első "baci kultúrát". Szerintem az anyai test egy csoda. Pontosan olyan hormonokat termel a 9 hónap alatt és a szülésnél is kvázi azonnal, amire a mamának és a babának szüksége van. Könnyebben indul a tejelválasztás, aktívan működik a saját fájdalomcsillapítás, gyorsabban jön az anyai kötődés, stb.

Én sem mondom, hogy a császár rossz, csak nem értem, hogy miért tartjuk alapból jobbnak már lassan, mint azt az utat, amit a természet megalkotott.

A természet nem a kérdező szülését alkotta meg, ez egyértelmű, de ha már a végén kerül elő csak az oxi és vákuumot is alkalmaznak, akkor valószínűsíthető, hogy valamilyen nem várt komplikáció lépett fel, amikor már közel sem az a téma, hogy választható lenne a beavatkozás, vagy a császár, hanem hogy a baba egészségesen megszülessen. Nyilván ha tudom, hogy természetes szülésnél törvényszerűen szétkaszabolnak, vákuumoznak, infúzióznak és ki kell belőlem erőszakolni a gyereket, akkor valószínű én is inkább egy tervezett császár mellett döntenék. DE! Nyilván nem így indul neki senki a természetes szülésnek, mert az esetek nagy többségében ha támogató a szüléskísérő gárda, akkor problémamentesen lemennek a szülések akár minimális sérüléssel, vagy anélkül. Csak ennek nincs hírértéke. :)

Én mindig azt mondom, hogy amíg valaki nem élt meg egy és ugyanazon szülést kétféle módon (ami ugye lehetetlen), addig nincs értelme hasonlítgatni. Lehet, hogy a kérdező a császárral is megszenvedett volna. Lehet, hogy könnyebbe élte volna meg. Ez az, ami sosem fog kiderülni. Ennek a babának ez volt a szülésútja.

2022. máj. 11. 10:52
 25/37 anonim ***** válasza:
73%
Nagyrészt egyetértek utolsó, de abban nem, hogy a traumák túl vannak misztifikálva. Persze, hogy nem emlékszik rá a baba, de attól az még fájdalom és trauma. Tudom, példának is rossz, de ha eltöröd kezét lábá néhány napos korában, attól az még ugyanúgy fájdalom és trauma neki, mégha nem is fog rá emlékezni. Egyébként ha utánaolvasol, rengeteg blokk és szorongás vezethető vissza a szülésélményre, csak nyilván ezek tudattalan emlékek. Abban egyetértek, hogy bármi is történik, annak a babának az az útja és az anyának is. De ettől a ténytől függetlenül még lehet a babának jó és rossz születésélménye, ugyanúgy ahogy az anyának is. Nekem akkor is fura, hogy a nők olyan fájdalmakat élnek á, hogy sokan emiatt nem vállalnak második gyereket (én is ismerek ilyet), vagy pszichológushoz kell járniuk (ilyet is ismerek), de a babával ilyen tekintetben senki nem foglalkozik. Soha nem téma, hogy neki mi fáj és mi nem fáj, mintha nem is számítana.
2022. máj. 11. 11:09
 26/37 anonim ***** válasza:
Kiegészíteném az előző mondandómat még azzal, hogy pont a napokban láttam egy csoportban, hogy nehéz szülést követően a baba gépekre van kötve és altatásban tartják. Attól, hogy egy baba szerencsés és nem jut el idáig, fájdalmai már nincsenek is?
2022. máj. 11. 11:13
 27/37 anonim ***** válasza:
73%

Én nem mondtam, hogy szándékosan okozzunk fájdalmat egy babának, nem ez akart a mondanivalóm lényege lenni. Csak azt akartam "üzenni" valahol, hogy nem véletlen, hogy a természet ezt így találta ki. És ha a természet így találta ki, akkor kicsit túl van az tolva, hogy a babának ez mekkora fájdalom, trauma. Szerintem. Nyilván nehéz, ahogy az anyának is az, de szerintem ez a közös munka egy hatalmas csoda és az anyai testet is annak tartom, ez van. Vagyis csak azért nem választanék császárt, mert a babának a természetes születés trauma, fáj. Nyilván ahogy írtam is, ha tudom ELŐRE, hogy úgy kell kierőszakolni belőlem a végén a gyereket, ahogy sajnos a kérdezőnél (vagy kénytelen vagyok olyan helyre menni szülni, ahol ezek alapok), akkor nyilván nem ezt az utat választanám sem neki, sem magamnak. De nem tudom előre és ha már a csatornában van a baba és máshogy nem megy, nincs más opció, mint onnan mielőbb kijuttatni, vákuummal, könyökléssel, bármivel. Az ember általában nem lát előre és így felesleges hasonlítgatni a természetes szülést (aminek akár művi befejezése lehet) a császárral (ami alapból művi). Egyik sem jobb, mint a másik. Nem lehet előre látni. Ennek a babának valamiért ez volt az útja és kész. Anyuka pedig annyit tehet, hogy azzal segít a babájának, amivel tud. Viseli, hogy egészségesen világra tudjon jönni.

Az hogy nekem, szép természetes szülésélményem volt(és remélem, hogy a babámnak is) állami intézményben, semmi különös nincs, sőt... biztosan hazudok, mert így gondolom, vagy igazi ősanya vagyok. A rémhírek mindig gyorsabban terjednek. :)

2022. máj. 11. 11:37
 28/37 anonim ***** válasza:
24%

Császároztak. Soha nem fájt a hegem, nem éltem fájdalomcsillapítón. Amíg a kórházban tartózkodunk, addig hoztak reggel-este, azt mondták, hogy nyugodtan vegyem be, ha kell, de nem kellett. 3 hét múlva olyan voltam, mint régen, semmit nem éreztem. Gyönyörű a heg, nem fáj semmi, nincs összenövés.

100-szor inkább egy császár, mint egy hüvelyi szülés, vajúdás, tágulás, szakadás, esetleges inkontinencia stb.

2022. máj. 11. 12:39
 29/37 anonim ***** válasza:
27%

28as, sokan megszülnek hüvelyi úton, minden apró repedés nélkül, már másnap jönnek mennek, a hüvely is helyre áll 2 éven belül olyanra, amilyen kb volt...

Lehet, hogy hamar gyógyult, de ne add már be, hogy amíg a kórházban voltál még, sem fájt soha... bár lehet magas a fájdalom küszöböd és jól bírtad, de az más...

2022. máj. 11. 12:53
 30/37 anonim ***** válasza:
20%
Nyilván fájt, de nem annyira, mint amikkel itt riogattak. Én is jöttem mentem már másnap és még ülni is tudtam, ellentétben a hüvelyi úton szült szobatársaimmal.
2022. máj. 11. 15:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!