Milyen ételekkel készültetek a szülés utáni időszakra?
Itt olvasom, hogy nagyon sok anyuka előre főzött, lefagyasztották az ételt, és hetekig nem kellett főzni.
Aki így, vagy hasonlóan csinálta, az mit főzött, ami elállt hetekig a fagyasztóban, és még utána is ehető volt?
Én bepaníroztam csirkemellet, karajt, karfiolt. Szuper volt, hogy csak gyorsan megsütöttem és szerintem sokkal finomabb is volt.
Húslevest, spagettiszószt, rakott dolgokat kiporciózva. Lecsót anyukám tett el befőttnek. Főzelékeket is tettem el.
Legyen otthon sok fagyasztott zöldség, amiből pikkpakk kész a főzelék. Feltetnek virsli vagy előre megfőzött, kis porciokban lefagyasztott pörkölt vagy fasírt. A fasírt önmagában is tok jó, mellé rizs vagy zacskós krumplipure (szerintem életmentő, és senki meg nem mondja, hogy nem házi, összetevők se rosszak).
Készítethetsz rántott ételeket, zsirpapir között lefagyasztva. Bármi, amit szerettek rántva: sajt, Medve sajt, húsok, cukkini, padlizsán karfiol, akarmi.
Begyurhatsz egy adag lángos tésztát, porciokban lefagyasztod, amennyi kell, előveszed, kiolvasztod, formazod, sutod.
Ugyanígy mehet a pizza is, azzal a különbséggel, hogy azt már eleve feltettel fagyasztod. Calzone ugyanígy.
Az édes kelt tészták is jól bírják a hideget: a már megsült tésztát fagyaszd le, magától kiolvad és már lehet is enni.
Fagyaszthatsz húsos vagy zöldséges lasagnet is sütesre kész állapotban.
Ha szeretitek a smoothiet, feldarabolhatsz egy-egy adagra elég zöldséget és gyümölcsöt, ha kell, csak kiveszed, és már turmixolhatod is valamilyen folyadékkal.
Semmivel nem készültem külön. Mindig van pár szelet előkészített karaj, csirkemell és tarja szelet, fagyasztott zöldségek, bogyós gyümölcsök, hurka, sajt, vaj, dió, szilásgombóc, derelye, hal a fagyasztóban. Némi maradék pörkölt, halászlé, töltött káposzta, süti is szokott lenni.
A férjem főzött 2 hétig amíg itthon volt, utána már én intéztem.
Szerettem volna, de végül úgy döntöttem, hogy nem főzök előre. Nem szeretem olvasztgatni, plusz nekem mindennek olyan fagyasztós mellékíze lesz már, nem tudom ez miért van. Az előre csomagol bolti fagyasztott kajáknál ezt nem érzem, csak ha mondjuk megbontom és a felét visszateszem. Inkább húsokkal pakoltuk tele a fagyasztót, hogy mindig legyen mihez nyúlni. Pár pogácsa, gombóc, vagy pácolt hús is van bent "életmentésnek", de alapvetően anyukám is jelezte, hogy küldeni fogja a meleg kaját. Itt volt egy hétig, akkor ő főzögetett, majd a férjem volt itthon egy hétig, akkor ő. Utána anyukám küldött heti egyszer nagyobb mennyiségű kaját egyszer-kétszer, de mondjuk a szomszédokkal is tök jóban vagyunk, közülük is sokan kényszerűen hozták a főtt kaját, mert tuti éhezünk. :D
Utána már én is elkezdtem főzni, meg nem vagyunk restek rendelni, ha úgy van. :)
Életmentőnek van lecsó is befőzve (minden évben elteszek 20 üveggel kb., imádjuk), illetve néhány Polcz kaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!