Hogy fogadta a család, ha nem akartatok látogatókat az első 6 hétben?
Második babánk érkezik. Az első születésénél még a szüleimnél laktunk, a kifejezett kérésem ellenére is boldog-boldogtalan beállított az első 1-2 hétben megnézni a kicsit. Akkor a COVID első hulláma utáni csitulás volt, nem örültem, de mivel nem a saját otthonunk volt, és beengedték a látogatókat mondván, hogy csak egy percre néznek be, így kénytelen voltam jó arcot vágni hozzá.
Most már saját házban lakunk, így ebből a szempontból mi kontrolláljuk az érkezőket. Tekintve, hogy az új variáns elvileg gyorsabban, könnyebben terjed, mint a régi, és voltunk is COVID-osak mind a hárman (én terhesség alatt, plusz a 16 hós gyerekünk), elég betegek is voltunk, így tudjuk, milyen is elkapni, nem szeretnénk kockáztatni. Abban maradtunk a férjemmel, hogy a nagyszülők átjöhetnek megnézni a picit az elején, de én szeretném, ha utána ők se jönnének, hanem négyesben nyugton lehetnénk, amíg a férjem itthon tud maradni a munkából. Több gyereket nem tervezünk, így kihasználnám az alkalmat, hogy utoljára kiélvezhessük az újdonság varázsát. A nagyobbik gyerekünk nem tudom, hogy fogja a kicsit fogadni, szeretném, ha tudnánk rá is koncentrálni, és nem kéne a látogatókkal foglalkozni, hanem ő is megszokná az új helyzetet. Nyilván, ha úgy látom, könnyen veszi a dolgokat, és inkább jót tenne neki a más társaság, és nem bántaná, hogy távol van tőlem, amíg én a kicsivel itthon maradok, akkor a férjem átviszi majd a nagyszülőkhöz többször.
A nagyszülőkön kívül mindenkit 6 hét, de legalább a kicsi első oltásai után szeretnék csak fogadni. Viszont ismerve a családomat (és az első gyereknél tapasztalt önzőségüket) már előre félek, hogy ebből hiszti lesz, és azt sem értenék majd meg, ha már csak önmagában a járvány miatt nem szeretnék ide senkit. Testvéreméknél ráadásul van 3 év alatti gyerek, akivel eljárkálnak (múltkor is átragasztott valami nyavalyát a mi gyerekünkre 5 perc alatt, mondván, hogy már jól van, erre egyáltalán nem volt jobban még, csak tojtak ránk magasról), a férje is összevissza mászkál állandóan. Dédszülők közül 3 él, közülük 1 lenne, aki ilyen szempontból ártalmatlan, mert szinte sehova sem megy otthonról, de mivel a másik 2 igen, így nem akarunk ebből nézeteltérést (nyíltan legalábbis, a férjem nagymamájáról lenne szó, neki mondtam, hogy ha szeretné, pont a fentiek miatt őt nyugodtan áthozhatja. Az én mamáimat nem szeretném az elején).
Irreális gondolat tőlem, amit kérnék?
Aki hasonló helyzetben volt, ott hogy zajlott?
Mindenki elérhető távolságban lakik, tehát még csak arról sincs szó, hogy most feljönnének messziről, mert utána 1 évig úgyse találkozunk...
Én alapvetően egyetértek a 8-assal, sosem értettem ezt a drasztikus 6 hetes agymenést, nekem erről mindig a szeretethiányos szülő-gyermek kapcsolat jut az eszembe, hogy milyen szomorú már, ha valakinek annyira nyűg a saját anyja-apja, hogy még élete legnagyobb örömét sem akarja velük megosztani...
Szerintem sem kell átjáróházat rendezni, és a távolabb rokonok kivárhatják a 6 hetet, de a nagyszülőknek annyit sem megengedni, hogy heti egy alkalommal esetleg megnézhessék az unokát, akit vártak, az gáz. A ti esetekben még szerintem hálátlanság is, mert ők voltak olyan jófejek, hogy megengedték nektek, hogy oda vállaljatok hozzájuk gyereket, gondolom azért, hogy könnyebb legyen nektek, tudjatok addig spórolni, gyűjteni, ti meg cserébe azt nézitek, hogy tudjátok minél jobban kizárni őket az életetekből.
Fú, bmeg, nekem eszembe nem jutna az újdonsült szülőkre telepedni, de remélem, ha egyszer felnőnek a gyerekeim, ők nem ilyen koloncként fognak rám tekinteni, hanem olyan szülőként, akinek örömmel mutatják meg az unokát... Én azt látom, hogy ahol szeretetteljes a szülő-gyerek kapcsolat, ott ez működik, ott eszükbe sincs eltiltani a nagyszülőket hetekig, ez ott szokás, ahol nem szeretik egymást a családtagok. Csak nehogy 30 év múlva te is ezt kapd vissza a saját gyerekeidtől, lehet, akkor neked is fájni fog, hogy ilyen teherként tekintenek rád, mikor a legnagyobb csodát élik át.
Semmi baja nem lesz annak a gyereknek, ha a nagyszülei heti 1 alkalommal megnézik.
13#
"Abban maradtunk a férjemmel, hogy a nagyszülők átjöhetnek megnézni a picit az elején, de én szeretném, ha utána ők se jönnének, hanem négyesben nyugton lehetnénk, amíg a férjem itthon tud maradni a munkából."
A nagyszülők jöhetnek utána, de a férjem kb 1 hétig lesz szabin, azt szeretném magunkban tölteni. A 6 hét a többiekre vonatkozott (konkrétan az én nagynénémek, nagybátyámek, unokatestvérek, stb, tehát távolabbi rokonok, illetve most a járványmiatta csatangolós dédik).
Amúgy ez nem agymenés, a védőnő is mondta anno, hogy az első oltásokig ne menjünk vele közösségbe. Persze aki másképp nem tudja megoldani, annak is túléli a gyereke, de ha nem muszáj, akkor minek kockáztatni?
Kedves kérdező! Most már másképp írsz mint az elején.
Pont arra gondoltam én is, hogy ne hogy te is így járj majd annak idején.
Anyukám legelső unokájànak a születésénél ugyanígy csinált a menye. Ez kegyetlen rosszul esett anyukámnak. Később persze jó volt a mama vigyázni a kicsire míg iskolába járt anyuka. Érdekes dolgok ezek, úgy viselkedj szerintem ahogy te is szeretnéd majd 30 év múlva, hogy viselkedjenek veled. Nekem továbbra is borzasztó ahogy gondolkodsz. De a te dolgod, csak az élet mindent visszaad. Akkor majd fogadd emelt fővel.
18# jogos. Nyilván, ha már benne leszünk, majd alakul. Természetesen ha valaki azt mondja majd 4 hetesen, hogy jönne megnézni a babát, és amúgy minden ok, akkor jöjjön.
Csak ha azt mondom mindenkinek, hogy nincs megszabva, mikor jöjjenek, az első héten tolongani fognak. Nyilván nem kitolásból, hanem mert szeretnék megnézni a pici babát. Olyan nem lesz, hogy idejön valaki, és nem nyitok ajtót, de ha tudják, hogy mire számítsanak időben, akkor ők is úgy terveznek.
19# nagyon jó a viszony a nagyszülőkkel, rengeteget unokáznak. És nem csak vigyázni van lepasszolva hozzájuk, együtt vagyunk mindannyian vagy nálunk, vagy náluk. Az pedig szerintem velük szemben sem szemtelen kérés, hogy amíg magunkban lehetünk abban a pár nap-1 hétben, akkor ne jöjjenek. Ha mégis jönnek, akkor jönnek, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!