Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi az a gátvédelem? teát kell...

Mi az a gátvédelem? teát kell inni meg kenegetni magam? ezt olvastam milyen krémmel?

Figyelt kérdés

2021. aug. 5. 10:02
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Semmivel nem kenegettem magamat a teát meg nem is értem :D, de persze ártani nem árthat a gátmasszázs, a Weleda gátmasszázs olajon részletesen le is van írva, hogy hogyan kell végezni, megvettem én is de sosem használtam. Egy jó szülésznő kell hozzá, fegyelmezettség, együttműködő baba és jókora szerencse.
2021. aug. 5. 10:07
 2/7 anonim ***** válasza:
66%

Érdemes lehet gátmasszázst csinálni gátmasszázsolajjal a 36. héttől. Mellé lehet inni napi 1-2 bögre málnalevél teát, ez is segíti a szövetek rugalmasságát.

És fontos a szülésznő segítsége is, aki szülés közben masszírozza a gátat, meleg borogatást tesz rá, ami puhítja a szöveteket, segít rugalmasabbá tenni. A fej kibújásánál szokták kézzel tartani a gátat, nyomják, hogy ne feszüljön úgy.

De ezek mellett a szabad testhelyzet megválasztása is segíti a gátvédelmet. Az esetek nagy többségében nem lenne vagy csak minimális lenne a sérülés, ha hagynák az anyákat a maguk tempójában vajúdni és szülni, nem gyorsítanák oxitocinnal, nem nyomnák ki belőlük a babát és nem kényszerítenék őket háton fekvésre.

2021. aug. 5. 10:14
 3/7 anonim ***** válasza:
68%
Ez a hátonfekvés meg az oxi a sátán mánia, nevetséges, háton fekve szültem SAJÁT AKARATOMBÓL olyan gátvédelemmel, hogy egyetlen horzsolásom sem lett sőt, még sátáni oxit is kaptam és még indítottak is, jujjuujjj 😱😱 Menjetek már máshova az okoskodásotokkal, nem ezen múlik a gát sorsa, csak jól beijesztitek a sok kismamát…… Semmi nem kell a gátvédelemhez csak egy kompetes szülésznő, egy orvos aki nem vág ha kell ha nem és egy gyerek aki lehetőleg nem 5 kg.
2021. aug. 5. 10:21
 4/7 anonim ***** válasza:
79%
Ja és akkor nyilván van olyan szituáció amikor vágni kell, hogy az ember ne repedjen tokáig, ezt pedig az orvos és a szülésznő kompetenciája eldönteni, adott esetben sokkal jobb a beavatkozás, ha az ember még valaha akar egészséges, szexuálisan is használható alfelet. Ilyenkor pedig az orvos nem erőszakol mint a sok hülye szerint hanem segít, de nyilván nem kell vágni minden esetben, mielőtt itt kiforgatják majd amit írtam.
2021. aug. 5. 10:24
 5/7 anonim ***** válasza:
85%
Nem kenegettem semmivel, a második gyerekem így is gátvédelemmel született. Indítottak, kaptam oxit, bár nem sokat, háton fekve szültem (képtelen is lettem volna máshogy, örültem hogy fekhetek) és 2 óra alatt megszültem, szóval nem ezen múlik szerintem sem.
2021. aug. 5. 11:22
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A gátvédelem alapvetően a gát sérülésének elkerülésére szolgál.

A gát az ánusz és a hüvely közti terület. Amikor a baba megszületik, erre a részre nagy nyomás nehezedik, nagyon feszül. Ha minden rendben megy a szülésnél, akkor a gát pont enged annyit, hogy a baba kiférjen. Gyakran végeznek gátmetszést, sok kórházban rutinszerűen elvégzik ezt a beavatkozást. Ezzel segíteni akarnak a mamának, hogy ne repedjen a gát, hanem inkánb irányítottan vágják.

A gátvédelem egy elég összetett dolog. Nem szabad siettetni a szülést. Ez a legfontosabb elem. Ha siettetjük, "segítünk" az anyának mesterséges oxitocinnal, burokrepesztéssel, hanyatt fektetjük, kikötözzük a lábait, netán a hasbakönyökölve préselik ki a gyereket, abból csúnya gátsérülések lehetnek.

Jobb, ha hagyjuk, hogy a dolgok a maguk tempójában történjenek. A kitolási szakban szerencsés, ha az anya úgy helyezkedhet, ahogy számára a legkényelmesebb. Igen, a szülés nem wellness, de ahogy az anyának a legkényelmesebb, úgy tud a baba a legkönnyebben kibújni. Ha az anya mondjuk guggolhat, négykézlábra ereszkedhet, térdelhet, netán állhat, amikor kinyomja a babát, akkor sokkal kisebb nyomás nehezedik a gátra, mint hanyatt fekve.

A gátmasszázs ezt már csak kiegészíti. A cél az, hogy ne legyen szükség gátmetszésre és ne keletkezzen (nagy) repedés a gáton.

2021. aug. 5. 11:56
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
#3 Alapvetően nem a hanyatt fekvéssel van gond, hanem a kényszerített pozíciókkal. Ha tud helyezkedni a kismama, és hanyatt a legkényelmesebb, akkor úgy tud legkönnyebben kijönni a baba. Az oxitocin is olyan dolog, hogy sokszor indokolatlanul adják. Nyilván vannak helyzetek, amikor kell. De olyankor sem mindegy az adagolás.
2021. aug. 5. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!