Hogyan tudnék készülni az első szülésemre?
Nekem az
Útmutató szüléshez könyv segített.
Nem féltem, jó szülésélmény lett a komplikált szülésemmel is.
Második alkalommal pedig alkalmazni is tudtam a leírtakat.
A legjobb tanács amit kaptam:
Szád nyisd ki!
Szemed csukd be!
Úgy kell nyomni, mintha kakilnál. Úgy is fogod érezni, amikor jön az inger. Kakil-pisil, ezt mondogatta a szülésznő. Érdemes nem ordítani, hanem minden erődet a nyomásra koncentrálni.
Előtte a vajúdásra mondhat akárki akármit, ha nem kapsz fájdalomcsillapítót, nehéz uralkodni magadon... Én akkor önkívületi állapotba kerültem. Amikor már nyomhattam, sokkal de sokkal jobb volt, kB nem is fájt a hasam, csak nagyon nagyon erősen, minden erődet belevetve kell nyomni, mintha kakilnál. Menni fog. Vagy nem, lehet, hogy kiszedik így - úgy, pl nekem vákummal.
Én az elsőre úgy érzem, elég jól felkészültem. Dékány Ágnes online anyagait én is javaslom, Youtube-on a Szülni jó! néven megtalálod csomó videóját, rengeteg hasznos infót hallottam tőle így. Amúgy részt vettem szülésfelkészítőn is egy dúlával, az is baromi sokat segített, első sorban a ráhangolódásban, de azért kérdésekre is választ adott, segített megnyugodni.
Meg nem tudom, te milyen típus vagy, én szerettem a biológiát mindig is, és akármi rossz dolog történik az életemben, bármilyen területen, az sokat segít, ha ismerem az okát és a folyamatát. Ez a szüléssel is így volt, nem sokra emlékszem a vajúdásból, de az előttem van, hogy a legrosszabb pillanatokban magam elé képzeltem egy képet, amit nem sokkal a szülés előtt láttam, amiben konkrétan le volt rajzolva a baba a méhben, és hogy mi történik táguláskor és hogy néz az ki meg minden, engem az olyan szinten megnyugtatott, hogy perceken belül már jöttek is a tolófájások kb :D
Egyébként ha nem is mész szülésfelkészítőre, azt a gondolatot mindenképp érdemes magaddal vinned, hogy a fájdalom a barátod. Engedd neki, hogy tegye a dolgát, ne állj ellent, mert akkor sokkal rosszabb lesz. 8 óra alatt szültem meg úgy, hogy igazából az első 6 szép fokozatosan alakult 10-percenkénti fájdogálásokból 2-3 percesekre, simán elvoltam így otthoni vajúdással, csak a legvégére mentünk be a kórházba már (epi, oxi, gátmetszés, stb nem volt). Szuper élményként maradt meg, nagyon remélem, hogy majd a másodikkal is hasonlóan leszünk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!