Kismamik van olyan,aki távolabbi kórházban szült a lakhelyétől? Hogy ért be?
Sziasztok!
Nagyon izgulok,de ahova járok nőgyógyászhoz terhesgondozásra nem a lakhelyemen van. Kicsit több,mint 1 órára. Közelben 40 percnyire van a legközelebbi kórház,de ott sajnos rossz tapasztalatom,élményeim vannak,így váltottam pár éve orvost és másik megyében találtam meg,aki tudott segíteni a problémámon. Azóta szerencsére sikerült teherbe is esni és egészséges is maradtam (lekopogom). Emiatt ragaszkodunk a távolabbi orvoshoz,de most elbizonytalanodtam,hogy beérek-e az ottani kórházba. Első baba lesz. Van esetleg,aki hasonlóan messzebb szült vagy,hogy oldotta meg? Ismerősök nem élnek a környéken,így nincs,akihez mehetnék.
Nem igazán értem, hogy mi a felháborodás oka. Mi volt annyira sértő a kommentemen? Az első mondatban feltett költői kérdés?
Senki nem mondta, hogy nem természetes az aggodalom, vagy hogy ne várhatná egy kismama a "nagy bummot". Én csak kifejtettem, hogy a közhiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem gyakori első gyermekes anyukaként otthon/utcán/parkolóban/mentőben szülni. Nyilván létezik ilyen eset, de igazán elhanyagolható kisebbség. Arról nem is beszélve, hogy szerintem aki annyira egyszerűen és gyorsan szül, hogy kb "kiesik" belőle a gyerek, az inkább örüljön neki:D
Sőt, azt sem mondtam egy szóval sem, hogy ha bejön egy kismama a szülőszobára vaklármával, akkor elküldöm az anyjába. Nyilvánvalóan nem így van. Megvizsgálom, megnyugtatom, és elmondom neki ugyanezt: az első baba általában nem röpül ki, nyugodtan menjen haza és várja meg a jő erős, 5 perces fájásokat.
9: Ne haragudj, de amit leírsz, az pont engem igazol. 7 órakor folyt el a vized és fél 5-kor lett gyerek. Ez akárhogy is számolom, 9 és fél óra. De még a fájások kezdetétől is 4 és fél óra. Szerintem azért ez nem az az időintervallum, ami alatt nem lehet beérni a kórházba, még ha az 40 km-rel arrébb is van.
De olyat egyébként nem írtam, hogy ne menjen be akkor se, ha elfolyik a magzatvíz. Szerintem alapvetően ezt tudja ő is, hogy ilyen esetben akkor is javasolt bemenni, ha nincs fájás.
És lehet oltogatni, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ha a nők megvárnák azt, hogy rendesen beinduljon a szülés, akkor sokkal kevesebb időt töltenének kórházban, sokkal kevesebb lenne a felesleges beavatkozás, a felesleges oxytocin és a felesleges császármetszés.
“Elárulok valamit: Az első szülés a RENDSZERES fájások (értsd: 5 perceként jelentkező fájások) kezdetétől is általában 8-10 óra. ”
Erre írtam, hogy ez nem igazán állja meg a helyét, merthogy szerinted évi 2 van ilyen.
A mondatban szerepel az "általában" szó.
Az évi 2 eset pedig arra vonatkozik, hogy valaki meg is szül otthon/utcán/kocsiban.
Ha nem 8-10 óráig tart a szülés, hanem csak 3 óráig, ami kifejezetten rövidnek számít első szülésnél, véleményem szerint az is bőven elég ahhoz, hogy valaki beérjen az akár 40 km-rel arrébb lévő kórházba is.
Tudod mit jelent a statisztika?
Nyilván utólag fogod megtudni, hogy egy adott embernél hány óra alatt zajlik le a szülés. Viszont nagy statisztikákat ha megnézel, akkor rájössz, hogy az esetek többségében órákról van szó.
Én egy szóval sem azt mondtam a kérdezőnek, hogy ha k.vára fáj és már érzi a tolófájásokat, akkor se menjen be a kórházba, csak akkor, ha eltelt minimum x óra a fájások kezdetétől....
Én arra próbáltam meg rávilágítani, hogy 40 km nem sok, az első szülés pedig nem szokott annyira gyors lenni, tehát ha elkezdődnek a fájások, elkezdenek rendszeressé válni, 5 percesek lesznek és elindul, akkor be fog érni. Hol olvastál te olyat, hogy várjon 5 órát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!