Állami intézményben a szülész előre megmondja, hogy mennyit kell majd a szülés után fizetned?
Valtozo. Van amelyik megmondja. Van amelyik azt mondja, amennyit gondolsz. Valóban elég rossz a rendszer. Valahogy legalizálni kene. Nyilván nem elvárható, hogy ő ugorjon szabadsága alatt vagy munka idején kívül ingyen. De kellenének egységes (és reális) tarifák. Valóban nem gondolom, hogy 150 ezer Ft-ot ki kene fizetni azért, hogy valaki elkapja a gyereket. De egy komplikacios terhesseg esetén en is kifizetnem, hogy biztosan az a doki legyen velem, aki ismeri a problémákat.
En ügyeletben szültem. Komplikáció mentes terhesseg után majdnem ott maradtunk mind a ketten, de az ügyeletes is csodálatosan megoldotta a problémákat (így, többesszámban!) végül is megvan neki is a diplomája. Szóval ugyanarra képes, mint ha felfogadtam volna valakit, csak hat az a fránya biztonság érzet.
Summa summarum, szerintem nem felháborító, hogy pénzt kérnek. Te sem dolgoznál ingyen munkaidőn kívül. Sok nyugati országban nem is lehet orvost fogadni egyáltalán. Nalunk is csak azért, mert működik a szürke zóna.
Miért ne mondhatná meg, hogy mennyit kér azért, hogy a szabadidejében ő szolgálatba helyezi magát, és dolgozik? Fizethetsz te 500.000 forint havi TB-t, akkor sem képez az jogalapot a privát orvosra. Az a mindenkinek a saját döntése hogy XY-t szeretné kifejezetten szülésre, az orvosnak meg a saját döntése, hogy rábízza-e a páciensre vagy kéri a fix tarifát. Egy szolgáltató sem bízza a kuncsaftra a munkadíjat a privát szektorban...
Ez a ti kettőtök ügye, a TB-t kár idekeverni, az az ügyeletben 1 db (szükség esetén persze több) szülőszobai ügyeletet ellátó orvos szolgáltatásait finanszírozza.
Messze nem értek egyet a hálapénzes rendszerrel (bár a szülészet pont azon kevés területek egyike, ahol kifejezetten egy TB-n kívüli igényt elégítenek ki a szürkezónában), de ilyeneken nem tanakodom, hanem kifizetem a magánkórház költségeit vagy megyek ügyeletbe szülni.
Számodra miért olyan felháborító, hogy az orvos memgondja, hogy mennyit kér azért, hogy pluszban, a a munkaidején kívül, akár ünnepnapon is bemegy csak miattad?
Mindenki memgondja, hogy mennyiért mit hajlandó csinálni. A fodrászhoz sem úgy mész el, hogy "majd a végén fizetek, amennyit gondolok". Vagy az étterembe se úgy ülsz be, hogy a végén majd eldöntöd, mennyire ízlett a kaja.
A legtöbb orvos ennek ellenére nem mond fix összeget, pedig sokkal logikusabb lenne.
Elég gusztustalan (marpefid igen gyakran előfordul), hogy a beteg felkéri a dokit, az bemegy a szabadidejében, önköltségen a családja mellől, aztán mondjuk 8 óra munkáért a kismama kiszúrja a szemét 5 ezer forinttal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!