Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mentővel vagy autóval? (bővebb...

Mentővel vagy autóval? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

34 hetes kismama vagyok.Az első szülésemnél 36 hetesen levált a lepény és ömleni kezdett belőlem a vér.Szerencsére a férjem pont otthon volt, azt mondták, ha fél órával később értünk volna be egyikünket sem tudták volna megmenteni, azonnal császároztak.

Most is koraszülésgyanús vagyok (torz a méhem, nem tudják meddig képes tartani a babát, mikor válik le).

Olvastam itt nagyon szomorú történeteket, hogy lepényleválás miatt 33 hetesen (és még később is) meghalt a baba.

Nagyon félek, mert a nap nagy részében (reggeltől este 18 óráig) egyedül vagyok itthon a 4 éves fiammal.

Szerintetek ha elkezdek vérezni vagy hirtelen baj lesz mit tegyek?Hívjam fel a férjemet? (10 perc alatt itthon lenne, és még kb 20 perc a kórház mert rossz a kocsink és a szomszédtól kell elkérni, de ilyen állapotban ha jó lenne se mernék vezetni)

A mentőket hívjam?Fene tudja mennyi idő lenne ideérni és vissza velem a kórházba.

Vagy szaladjak a szomszédhoz és a férjem majd beér utánunk?(Az lenne a durva ha még a szomszéd se lenne itthon akkor).Nagyon félek:(

Eddig minden rendben van de az első szülésemnél sem volt semmi gond teljesen a végéig.

2010. aug. 2. 12:27
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Mentőtiszt vagyok, és ezért nem teljesen elfogulatlanul mondom, de első a mentő! Ha elmondod a telefonban miről van szó, mínusz percek alatt ott lesznek, szakemberek, és minden eszközük és szaktudásuk megvan, hogy segítsenek! Ha a szomszéd autójában leválik a lepény, vagy bármi történik, sem hely, sem ember, sem eszköz nem áll készen a megmentésetekre. Nem tudnak neked folyadékot adni, még fektetni sem igen, plusz minden piros lámpánál dekkolhattok... felesleges kockázat. A mentő odamegy érted, gyorsak és felkészültek lesznek! Ne félj! Sok szerencsét és boldogságot kívánok!
2010. aug. 2. 20:47
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Csak még a "nagyon rosszakat hallani a mentők helyszínre érkezéséről" mondathoz szeretnék hozzászólni: hallani évi 2-3 esetet, amikor nem ér ki időben a mentő mert: nincs kint házszám, utcanévtábla, egy lélek sem aki jelezné, hová kell menni, stb. Azt pedig nem mondja senki hány százezer híváshoz érünk ki időben, és mi mindent meg nem teszünk egymás biztonságáért! Igen, sajnos ez a magyar eü, van, amikor késik a kocsi, de higyjétek el, messze sem ez az átlagos! (mentős kismami)
2010. aug. 2. 20:49
 13/17 A kérdező kommentje:

Kedves mentős kismami! :)

nem leszólni akarom a mentősöket, ne érts félre:) tisztában vagyok vele mennyi nehézséggel kell szembenézniük és mekkora a felelősség rajtuk.egyszerűen csak félek mi történik, ha pont hozzám nem érnek ki (bármi oknál fogva) időben mikor nagy a baj:(

2010. aug. 2. 20:57
 14/17 A kérdező kommentje:
20:47-es: köszönöm a hsz-edet, megnyugtattál és azt hiszem igazatok van, a mentő a legbiztosabb.remélem minden rendben lesz.
2010. aug. 2. 21:00
 15/17 anonim ***** válasza:

Kedves mentőtiszt!

Én is totál egyetértek a kérdezővel, minden tiszteletem a Tiétek!

De pl. nekünk már 2x is volt, hogy egyszerűen felhívni sem tudtuk a mentőket.

Az egyik esetnél apósom agyvérzést kapott, végül a férjem vitte be a kórházba, de igaziból gőzünk sem volt, hogy mi van vele, tök ijesztő volt...

A másiknál meg a munkahelyem előtt lett rosszul vki, Bp. belváros, és egyszerűen nem tudtuk felhívni a mentőket, nem, és nem.

Az emberke elájult az utcán, utána pár perc múlva magához tért, de zavart volt sokáig, és vérzett a feje, nem mertük elengedni, de végül nem tudtunk mit csinálni, elment.

Mi utána még kb 1 órán át próbáltuk hívni, és nem sikerült, feladtuk...csak akkor 28 hetes babás voltam, és pont ezen vívódott a kolléganőm, hogy Ő mit csinál, ha velem vmi történik, napokig ezen görcsölt szegény.

Na, én ezért vagyok kicsit hitetlen...:-(

BOCSÁNAT AZ OFF-ÉRT!

38h.km.

2010. aug. 2. 22:14
 16/17 anonim ***** válasza:

Nyugodtan hivd a mentőket ha baj van. Mi is megmondtuk hogy Salbutamolt ettem a 30.héttől a fájások elmulasztására,mellesleg kis baba volt... S ezért 10perc alatt ott voltak.

Szerintem szólj a párodnál ő tudja hogy nem ok nélkül hivod,s utána beszélj a mentősökkel. Nekik ugyis el kell mondani hol vagy,mi történt meg egyebek.Szülés alatt lévő kismamához ki kell menniük! (OMSz oldalán olvastam)

Idézet:

Milyen esetekben hívhatunk mentőt mentés céljából?

Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:

* ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);

* baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;

* megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;

* ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);

* ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

2010. aug. 3. 10:30
 17/17 anonim ***** válasza:

mentőkkel nekem is van rossz tapasztalatom,mentőállomástól 3 percnyire lévő helyre sikerült kiérniük 10 perc alatt,apámhoz,akinek akkor már a kollégái elkezdték az ujra élesztést(teloba is mondták)...és sima kocsival jöttek,ujabb 10 perc volt,mire a rohammentő is odaért...

De,munkámból kifolyólag párszor meloztam együtt mentősőkkel,és az esetek 95%-ban időben jöttek,de egy esetben szintén haldoklóhoz a mentőállomástól 100m-re lévő helyre 10 perc alatt sikerült kiérniük...

Diszpécserek szokták elcseszni a dolgot. Volt h a stroke-t kapott nagypapámhoz nem akart kocsit küldeni,a megyei ügyeletet kellett hivni,h jöjjön a mentő. Diszpécser azóta már nem melozik ott...vagy a diszpécser az esettől 35 km-re lévő mentőállomásról küldte a mentőt,mikor onnan 1 km-re is volt egy.(volt bent kocsi)Sajnos ez egy fiatal lány életbe került.

De ennyit a rossz esetekről. És hozzá teszem nem akarom bántani őket,mert tényleg az esetek 90-95% ban a diszpécser a hibás,valamint az h pénz hiány miatt a mai modern világba nincsenek felszerelve egy egyszerű defibliátorral,vagy útvonaltervezővel.

De a kérdésre is válaszolva,igen,mentőt hivj!!!!!

2010. aug. 4. 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!