Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Sokat számít a szüléshez való...

Sokat számít a szüléshez való hozzáállás?

Figyelt kérdés

Első baba, szóval izgulok és félek is rendesen, de igyekszem nem parázni rajta, mert azzal nem könnyítem meg a helyzetem. Olvastam és mondták is mások, hogy nem szabad rástresszelni mert azzal a szülés lelassulhat. Sógornőm azt mondta, hogy ö határozottan állt neki, nem hagyta magát kizökkenteni, figyelt a légzésre, nem adott hangot feleslegesen, kizárta a világot és csukott szemmel csinálta végig, nem ellenkezett a fájdalom ellen, leghosszabb szülése 2 óráig tartott.

Tényleg ennyit számítana a hozzáállás? Nyilván ő talán szerencsés is volt, hogy könnyen és gyorsan tágult.

Na de aki már fél napja vajúdik? Van valami ami erőt adhat?

2020. máj. 13. 11:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%

Én hiszek benne, hogy a tudatosság segít. Erre jó példa az első szülésem és remélem hogy a második méginkább az lesz.

Mikor a fiam született (5,5 óra volt magzatvízelfolyástól) bevallom a végén már kezdtem átcsapni hisztibe. Komolyan elhittem, hogy én itt fogok meghalni, létezhetetlen, hogy a gyerek minimum 3 szervemet ne tolja maga előtt kifelé jövet (persze nem így volt). Aztán vhogy jött egy pillanat mikor rájöttem, hogy ezt senki nem fogja megcsinálni helyettem és minnél jobban félek és ellenkezek annál nehezebb lesz, nem csak nekem, de a gyereknek is. Na ez a gondolat sokat segített, kb 2 fájás volt még és meg is született a fiam, magam is meglepődtem mennyivel másabb lett onnantól minden.

Most próbálok eszerint a tudat szerint készülni, remélem sikerül mentálisan végig tartani magam.

2020. máj. 13. 11:25
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Így van, a félelem, stressz miatt olyan hormon termelődik (katekolamin), ami lassítja vagy megállítja a folyamatot, mivel ugye veszélyhelyzetben senki nem akarna szülni. Okosan kitalálta ezt a természet, csak hát a kórházba menetel nem volt belekalkulálva. Ezért van az, hogy a szépen haladó vajúdás is képes leállni, lelassulni, amikor az anya beér a kórházba, ismeretlen környezet, stb. Ezért érdemes nyugodtnak maradni, és legalább egyszer előre bejárni a szülészetet, szülésfelkészítő tanfolyamra menni, segítőt vinni (ha beengedik, ugye), esetleg szülésznőt választani és vele megismerkedni. Ezek mind csökkentik az esélyét annak, hogy akkora legyen a stressz a kórházba beérkezve, hogy az leállítsa a szülést. Ha te pl tudod magadról, hogy előre stresszelsz az egésztől, akkor tegyél meg mindent, hogy minél ismerősebb legyen a környezet és az emberek is, amikor majd mész szülni. Vannak, akik annyira lazák, hogy tök simán megszülnek ügyeletben, irigylem őket :D
2020. máj. 13. 11:36
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez a határozottan áll neki, nem hagyja magát kizökkenteni azért függ a személyzettől is. Vannak erőszakos és bunkó egyedek, akik halálra b.sztatnak meg beleavatkoznak a dologba (pl. oxyra kötnek, jól felcsavarják), ilyen esetben lehet akármilyen a hozzáállásod. Persze ettől még érdemes kb. úgy nekiindulni, mint a sógornőd, meg jó alaposan felkészülni, csak ha mégsem úgy alakul, akkor ne hidd, hogy kizárólag a te hibád.
2020. máj. 13. 12:10
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a hozzáállás számít leginkább. Ha gondolod olvass utána a hipnobirthing-nek, tudom ajánlani a Szülés, ahol én irányítok illetve az Útmutató szüléshez című könyveket, alapjaiban változtatta meg a szülésről való gondolkodásom ez a két könyv.
2020. máj. 13. 12:13
 5/13 anonim ***** válasza:
64%
Az én tapasztalataim alapján ez egy marhaság. Nem részletezem, semmi szükséged most rémtörténetekre. Maradjunk abban, hogy a szülés folyamata hatalmasabb nálad.
2020. máj. 13. 13:19
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Valóban szükség van mindenki együttműködésére. A vajúdóéra, orvosra, szülésznőre, segítőre. Persze, neked kell megcsinálnod, de nagyon nem mindegy milyen közegben történik mindez, mennyire veszik figyelembe a kéréseidet. Tájékozódj a kórház után, ahol szülni fogsz, kèrj véleményt orvosokról nyugodtan. 13 óra vajúdás után nekem valahogy bekúszott a fejembe amit régen olvastam valahol, hogy ez egy jó fájdalom, közelebb visz a babádhoz, aki a segítségedre szorul. Ne tiltakozz a fájdalom ellen, inkább engedd, hogy tegye a dolgát. Ez kicsit segített........
2020. máj. 13. 13:56
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A nőgyógyászom állítja, hogy már a terhesgondozás alatt kb. 90%-ra meg tudják tippelni az orvosok, hogy melyik kismama lesz képes a hüvelyi szülésre. Felsorolta az alkatot, a habitust, a terhesség megélését és természetesen az orvosi eredményeket, mint befolyásoló tényezőt.

(Tehát bőven előfordulhat, hogy határozott, ügyes, tájékozott, panaszmentes kismamánál gond adódik, de szerinte ez ritka.)

Szerintem ebben tényleg van némi igazság. Egy ismerősöm túlsúlyos, csúnyán mondva lusta, nagyon rosszul élte meg a terhességeit és császáros is lett mindkét picivel. Ezzel szemben van egy barátnőm, aki nagyon mozgékony, életvidám, kitartó és aktív életmódú lány és pikkpakk szült.

2020. máj. 13. 15:19
 8/13 anonim ***** válasza:
82%
Utolsó, ezzel nem értek egyet. Lehetsz te bármilyen fitt, meg sportos, ha a gyereked fejkörmérete 38 cm, és egészen egyszerűen beszorul. Alkat kérdése ez tény, de ami nem fér ki,az nem fér ki, lehetett valaki bármilyen pozitív meg mosolygós.
2020. máj. 13. 15:23
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Én az első szülést nehezen éltem meg, elfolyt itthon a magzatvíz, a szülészeten felfektettek az ágyra hanyatt onnan nem mozdultam órákon át, a fokozódó fájdalommal, hát szörnyű volt, +szülésznő flegma. Akárhogy próbáltam pozitívan állni hozzá, a gyereket meg úgy nyomták ki belőlem, szakadtam mindenhol belül, kívül mega gátmetszés fájt szörnyen De a lánykám kárpótolt:) . 2.szülés álom volt az első rémálom után: fájással indult, a kórházban sétálhattam, zuhanyozhattam, beszélgethettünk a folyosón. Nem kellett hanyatt, oldalt is fekhettem, tündéri szülésznőt, ügyeletes fogtam ki. Annyira észnél voltam, nem veszítettem el önmagam, tudtam haladni, sodródni a fájásokkal. Gátvédelemmel született meg a fiam, persze a kis kezével jött előre kis varrás kellett, de nem volt vészes. Nem kellett heteket lábadoznom, tök jól voltam. Kitartás, persze sok minden dől el fejben, de szerintem nem csak azon múlik!
2020. máj. 13. 15:53
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Hááát... Vitatkoznék a kérdező állításaival!

Én nagyon készültem mentálisan az apás szülésre. Tanfolyamon voltunk, szülésvideókat néztem, stb.

Éjfélkor otthon elfolyt a magzatvíz. Másnap 11ig vajúdtam nyugalomban, jókedvben. Azon poénkodtunk a férjemmel, hogy mennyire meg voltam duzzadva ott lent. Bár én nem láttam a hasamtól :))

Nem kértem még gázt sem, nem féltem a fájdalomtól, mert készültem rá.

De beütött a krach, kiderült, hogy 3x van a nyakán a zsinór a lányomnak... Minden fájáskor fulladozott (nyaki artériát szorította)

Azonnal ki kellett venniük császárral a lányunkat...

Pedig minden oké volt egész terhesség alatt. Se egy hányinger, semmi. Szép voltam végig,nem híztam semmit szinte, jól éreztem magam végig. És mégse sikerült, amit szerettünk volna..

Szóval ennyit erről

2020. máj. 13. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!