Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Azt hallottam, hogy a szülésre...

Azt hallottam, hogy a szülésre vinni kell magunkkal apasági nyilatkozatot. Ez akkor is kell, hogy ha a párommal már házasok vagyunk?

Figyelt kérdés
2008. nov. 17. 10:24
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A korábbi válaszban kérdező vagyok. Akkor ezek szerint mindenkitől megkérdezi az anyakönyvezető a nyilatkozatnál, hogy mi legyen a születendő gyermekek vezetékneve, csak nekünk nem tett említést... Ez tök jó. Mivel ez volt az első házasságunk, így fogalmunk sem volt, hogy erről külön szólni kell és nem is kérdezték. (Pedig akkor már nagy pocakom volt, szóval lehetett sejteni, hogy aktuális a dolog). Ma felhívom a hivatalt, menni sajnos nem tudok személyesen, mert röpke 1500 km-rel távolabb élünk. Egyébként azon sem lepődnék meg, ha csak simán elfelejtette volna az anyakönyvvezető, hogy ilyen is van, ugyanis egy nagyon pici faluban házasodtunk, ahol konkrétan mi voltunk a hatodik házasulandó pár ebben az évben, ráadásul ebből négyet a másik anyakönyvvezető intézett, ennek a lánynak, aki bennünket összeadott a mienk volt a második esküvője. Izgult is szegény, már attól is meg volt döbbenve, hogy bementünk bejelenteni a szándékunkat, az esküvőn pedig úgy tűnt sokszor, hogy jobban izgul, mint mi. Mindegy, leharcolom ezt a dolgot, ma pedig úgyis megyek a kórházba és megkérdezem, hogy itt egyáltalán foglalkoznak-e ezzel, vagy teljesen simán a férjem nevére kerül a baba.

Köszönöm a segítséget!

2008. nov. 18. 08:27
 12/16 anonim ***** válasza:

A jogász vagyok. Én nem azt mondtam, hogy házassági anyakönyvi kivonatot nem kérhetnek, hanem, hogy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot nem kérhetnek, merthogy azt házasságban élő szülő nő esetén nem lehet tenni! ( most nem fogom az ide vonatkozó családjogi törvényt citálni, de azért hidd el nekem )Tehát ha kéri az ügyintéző, akkor jogszabályellenesen jár el.

Természetesen azt nem vitatom, hogy házassági anyakönyvi kivonatot kérnek, ha 300 napnál régebbi, ami megvan. Viszont ez is kórházanként változó, nálunk ( Nyíregyháza ) a kórháznak van külön anyakönyvi hivatali kirendeltsége, ezért pl. a Nyíregyházán házasodottaktól még akkor sem kérik a házassági akvi kiv másolatot, ha az 300 napnál régebbi, mivel beszerzik saját maguk. Nálunk csak annak kell vinni, aki nem Nyíregyházán házasodott. Ezért mondtam és mondom most is, hogy a kórházban kell érdeklődni, de az biztos, hogy apai elismerő nyilatkozatot nem kérhetnek!

2008. nov. 18. 09:50
 13/16 anonim ***** válasza:

Kedves Jogász! Én azt írtam, hogy vagylagos: VAGY 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat kell VAGY apasági nyilatkozat. Amennyiben ez utóbbi házasság esetében törvénytelen, akkor miért kérik/kérhetik?

Üdv.

2008. nov. 18. 10:13
 14/16 anonim ***** válasza:

Nem igaz, hogy még mindig nem érted?!

Apasági nyilatkozatot attól kérnek aki házasságon kívül szül!

Házassági anyakönyvi kivonatot meg attól, aki házasságban él!

Mivel a kérdező kérdése éppen arra irányul, hogy már házasok akkor vinnie kell-e apasági nyilatkozatot, a válasz NEM MERT NEM LEHET HÁZASSÁGBAN APAI ELISMERŐ NYILATKOZATOT TENNI! 5 év jogi egyetem, 3 év szakvizsgára felkészítés és 7 év szakmai gyakorlattal a hátam mögött azért hidd már el nekem...

2008. nov. 18. 12:10
 15/16 anonim ***** válasza:
Elhiszem Neked, de a kérdésem arra irányult, hogy akkor miért lehet kérni, mert sajnos Te nem érted. Vidéken házasodtam, 300 napnál régebbi volt a házassági anyakönyvim, a kórházban mondták, hogy lehet, hogy egyszerűbb az apasági nyilatkozat. (Végül nekem elfogadták a 311 napos anyakönyvi kivonatot.) A velem együtt szülő nőnek (aki szintén házas volt már régebben, mint 300 nap) neki is azt mondták, hogy egyszerűbb az apasági, mint beszerezni az anyakönyvi másolatot... Apaságit is tettek. Na, ez hogyan lehetséges akkor??
2008. nov. 18. 12:22
 16/16 anonim ***** válasza:

Ezt meg ne tőlem kérdezd, hanem attól aki kérte, illetőleg az apai elismerő nyilatkozat megtételét házasságban élő nő esetében lehetővé tette. Figyu:

Csjt. Csjt. 36. § (1) Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni

a) azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el, vagy

b) azt, akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított, vagy

c) a jelen törvényben meghatározott feltételek esetén azt, aki a gyermek születése után az anyával házasságot kötött, vagy

d) azt a férfit, aki az anyával külön törvény rendelkezései szerint lefolytatott emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban (a továbbiakban: reprodukciós eljárás) vett részt és a származás a reprodukciós eljárás következménye.

Csjt. 37. § (1) A teljes hatályú elismerő nyilatkozat az apaságot egymagában megállapítja.

(2) Az a férfi, akitől a gyermek származik, a fogamzási idő kezdetétől fogva a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerheti el, ha

a) a törvény értelmében nem kell más férfit a gyermek apjának tekinteni és

b) a gyermek legalább tizenhat évvel fiatalabb, mint a nyilatkozó.

És a lényeg a 37. § (2) bek a) pontjában van, ugyanis törvény értelmében a gyermek apjának a férjet kell tekinteni házasságban élők esetében. Vagyis, ha az anya házasságban él, nem tehet a VILÁGON SENKI apai elismerő nyilatkozatot, az csak betöltetlen családi jogállás esetében tehető.

Ezért írtam azt már a legelső válaszomban is, hogy törvénytelenül járt el az ügyintéző. De hogy miért és mi alapján arra én honnan tudnám a választ?

2008. nov. 18. 12:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!