Azt hallottam, hogy a szülésre vinni kell magunkkal apasági nyilatkozatot. Ez akkor is kell, hogy ha a párommal már házasok vagyunk?
Szia! Elméletben 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, ennek hiányában apasági nyilatkozatot kell tenni. Viszont vannak olyan kórházak, ahol nem nézik, hogy pontosan mennyi napos az anyakönyvi kivonat. Abban a kórházban érdemes megkérdezned, ahol szülni fogsz.
Üdv.
Ne haragudj, hogy belekérdezek a kérdésedbe, de eszembe jutott valami és emiatt nem akarok új kérdést kiírni, ezzel kapcsolatos.
Mi házasok vagyunk, viszont nem vettem fel a férjem nevét, megtartottam a lánykori nevemet. A házassági anyakönyvi kivonatunkban nincs külön feltüntetve, hogy a születendő gyerekek melyikünknek a családnevét viseljék. Egy ismerősöm azt mondta, hogy ha a szülőknél nem ugyanazt a vezetéknevet viselik, akkor elvileg a gyerek mindkettőt kaphatná, ezért kötelező kikötni a házassági anyakönyvi kivonatban, hogy melyiket szeretnénk. Szerinte, ha ez nincs meg, akkor ugyanúgy nem fogják elfogadni csak simán a házassági anyakönyvi kivonatot és nem fogják a párom nevére írni automatikusan a kórházban a gyereket, hanem az én nevemet fogja kapni, szóval nekünk is kellene apaságit csináltatni.
Ez igaz?
Szia!
Nyugodtan kiírhattad volna új kérdésnek.
A házassági anyakönyvi kivonatban nem szerepel, hogy mi lesz a születendő gyermek vezetékneve. Ezt az anyakönyvvezetőnél kell nyilatkozni, amikor a házassági szándékot bejelented és kitöltitek a szükséges nyomtatványokat. És ezt a vezetéknevet írod be a gyermek anyakönyvezését kérő nyomtatványba.
Üdv.
Ha házasok vagytok a házasság alapozza meg az apaság vélelmét, tehát nem kérhetnek apasági nyilatkozatot, mivel nem is tehet senki ilyet, ha házasságban élsz. ( jogász volnék amúgy )
A másik természetű kérdéssel kapcsolatban: azt konkrétan nem tudom, hogy a házassági akvi. kiv. megjegyzés rovatában szerepel-e hogy a születendő gyermek melyik szülő nevét viselje, de egy biztos, ha ezt elmulasztották megkérdezni a házasságkötést megelőző eljárásban, akkor az gáz. Minél hamarabb pótolni kell! Tehát, menj be az anyakönyvi hivatalba a férjeddel együtt, és pótoljátok a hiányt, mert ha már megszületik a baba, galiba lesz belőle ( a barátnőmék is így jártak, szülés után derült ki, hogy elfelejtették annak idején megnyilatkoztatni őket... )
Viszont így hogy nem vetted fel a férjed nevét, a baba viselheti az ő nevét, a te nevedet, vagy mindkettőtökét kötőjeles formátumban. Remélem tudtam segíteni.
Sziasztok!
"Ha házasok vagytok a házasság alapozza meg az apaság vélelmét, tehát nem kérhetnek apasági nyilatkozatot, mivel nem is tehet senki ilyet, ha házasságban élsz. ( jogász volnék amúgy )"
Az lehet, hogy nem kérhetnek, de ha 300 napnál régebbi az anyakönyvi kivonat, akkor KÉRNEK. Ha nem adsz, akkor az anya leánykori nevét kapja a bébi.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!