Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Azt hallottam, hogy a szülésre...

Azt hallottam, hogy a szülésre vinni kell magunkkal apasági nyilatkozatot. Ez akkor is kell, hogy ha a párommal már házasok vagyunk?

Figyelt kérdés
2008. nov. 17. 10:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezt is kórház válogatja, nekem a házassági anyakönyvi kivonatot kellett vinnem.
2008. nov. 17. 10:27
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Apasági akkor kell, ha nem köttetett házasság. Ha házasok akkor a házassági anyakönyvi kivonat nem lehet régebbi 300 napnál, ha régebbi, akkor az anyakönyv vezetőtől ingyen lehet kérni frissítést.
2008. nov. 17. 10:29
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Elméletben 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, ennek hiányában apasági nyilatkozatot kell tenni. Viszont vannak olyan kórházak, ahol nem nézik, hogy pontosan mennyi napos az anyakönyvi kivonat. Abban a kórházban érdemes megkérdezned, ahol szülni fogsz.

Üdv.

2008. nov. 17. 10:30
 4/16 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat, utána járok
2008. nov. 17. 10:32
 5/16 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, hogy belekérdezek a kérdésedbe, de eszembe jutott valami és emiatt nem akarok új kérdést kiírni, ezzel kapcsolatos.

Mi házasok vagyunk, viszont nem vettem fel a férjem nevét, megtartottam a lánykori nevemet. A házassági anyakönyvi kivonatunkban nincs külön feltüntetve, hogy a születendő gyerekek melyikünknek a családnevét viseljék. Egy ismerősöm azt mondta, hogy ha a szülőknél nem ugyanazt a vezetéknevet viselik, akkor elvileg a gyerek mindkettőt kaphatná, ezért kötelező kikötni a házassági anyakönyvi kivonatban, hogy melyiket szeretnénk. Szerinte, ha ez nincs meg, akkor ugyanúgy nem fogják elfogadni csak simán a házassági anyakönyvi kivonatot és nem fogják a párom nevére írni automatikusan a kórházban a gyereket, hanem az én nevemet fogja kapni, szóval nekünk is kellene apaságit csináltatni.

Ez igaz?

2008. nov. 17. 10:35
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nyugodtan kiírhattad volna új kérdésnek.

A házassági anyakönyvi kivonatban nem szerepel, hogy mi lesz a születendő gyermek vezetékneve. Ezt az anyakönyvvezetőnél kell nyilatkozni, amikor a házassági szándékot bejelented és kitöltitek a szükséges nyomtatványokat. És ezt a vezetéknevet írod be a gyermek anyakönyvezését kérő nyomtatványba.

Üdv.

2008. nov. 17. 11:12
 7/16 anonim ***** válasza:
Köszönöm. Lehet, hogy jobban járok, ha felhívom az anyakönyvvezetőt, mert mi erről nem nyilatkoztunk külön, legalábbis az anyakönyvvezető töltötte ki a nyomtatványt és szó sem volt ilyesmiről. Emlékszem, mert nem volt régen (három hónapja jelentkeztünk be és két hónapja volt az esküvőnk). Az ismerősöm szerint a házassági anyakönyvi kivonat megjegyzés rovatában kellene szerepelnie ennek.
2008. nov. 17. 11:22
 8/16 anonim ***** válasza:

Ha házasok vagytok a házasság alapozza meg az apaság vélelmét, tehát nem kérhetnek apasági nyilatkozatot, mivel nem is tehet senki ilyet, ha házasságban élsz. ( jogász volnék amúgy )

A másik természetű kérdéssel kapcsolatban: azt konkrétan nem tudom, hogy a házassági akvi. kiv. megjegyzés rovatában szerepel-e hogy a születendő gyermek melyik szülő nevét viselje, de egy biztos, ha ezt elmulasztották megkérdezni a házasságkötést megelőző eljárásban, akkor az gáz. Minél hamarabb pótolni kell! Tehát, menj be az anyakönyvi hivatalba a férjeddel együtt, és pótoljátok a hiányt, mert ha már megszületik a baba, galiba lesz belőle ( a barátnőmék is így jártak, szülés után derült ki, hogy elfelejtették annak idején megnyilatkoztatni őket... )

Viszont így hogy nem vetted fel a férjed nevét, a baba viselheti az ő nevét, a te nevedet, vagy mindkettőtökét kötőjeles formátumban. Remélem tudtam segíteni.

2008. nov. 17. 15:42
 9/16 anonim ***** válasza:
Mi szeptemberben esküdtünk, az anyakönyvvezető megkérdezte, hogy mi lesz a születendő gyerekek vezetékneve és a házassági anyakönyvi kivonaton is szerepel.
2008. nov. 18. 06:37
 10/16 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

"Ha házasok vagytok a házasság alapozza meg az apaság vélelmét, tehát nem kérhetnek apasági nyilatkozatot, mivel nem is tehet senki ilyet, ha házasságban élsz. ( jogász volnék amúgy )"

Az lehet, hogy nem kérhetnek, de ha 300 napnál régebbi az anyakönyvi kivonat, akkor KÉRNEK. Ha nem adsz, akkor az anya leánykori nevét kapja a bébi.

Üdv.

2008. nov. 18. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!