Önző lennék és kiszúrnék a gyerekemmel, ha meg sem próbálom a VBAC-t?
Most tudtam meg, hogy várandós vagyok a második babánkkal, és most nagy dilemmám, hogy megpróbáljam-e a VBAC-t.
Tavaly született az első kisfiunk, sajnos sürgősségi császármetszéssel. Túlléptem a terminust (40+6), és a kórházban, amelyhez tartozunk (budapesti Honvéd), protokoll, hogy max. 1 héttel engednek túllépni, utána indítás. Féltem az indítástól, de a dokim, valamint egy ismerős szülésznő is nagyon biztatott, hogy minden oké lesz, simán meg tudom szülni hüvelyi úton, egy teljesen zavartalan terhesség után, ráadásul már 2 ujjnyira nyitva voltam indításkor. Hát nem így történt. 12 óra kemény vajúdás, órákig tartó szinte egybefüggő fájások és a méhszáj eltűnése után a kisfiam még mindig teljesen fent volt, esze ágában nem volt lejjebb mozdulni, a szívhangja viszont kb. 50-re esett le egyre gyakrabban és egyre hosszabb időre, így az orvosok a baba érdekében megcsászároztak.
Én ezt nem éltem meg olyan nagy traumaként, egyrészt nagyon örültem, hogy épségben megérkezett a kisfiam, másrészt a császárt is könnyen viseltem, és úgy voltam vele, hogy majd a következő gyereknél biztos sikerül hüvelyi úton.
Aztán akkor koppantam, amikor szülés után elkezdtem utánaolvasgatni, és kiderült, hogy Magyarországon milyen kicsi az esélyem egy császár után hüvelyi úton megszülni egy gyereket... Főleg úgy, hogy csak 20 hónap lesz a két gyerekem között, sok helyen csak akkor engedik, ha legalább 24 hónap a különbség. Teljes kórházak vannak, ahol tiltja a protokoll, és az elvileg támogató kórházakban is úgy kell vadászni a dokikra, akiknél elvileg van esély. De még ha olyan kórházba, olyan dokihoz kerülök, akkor is nagy az esélye az újabb császárnak.
Én először úgy voltam vele, hogy mindenképp szeretném megpróbálni, mert tudom, hogy a babának a hüvelyi születés jobb, és szerettem volna átélni én is ezt az élményt, ha már elsőre nem adatott meg. Először a Honvédban érdeklődtem, de a dokim (akivel maximálisan elégedett voltam az előző terhességem, szülésem során) azt mondta, a VBAC-hoz talán jobb lenne másik kórházat keresnem, mert a Honvéd sajnos nem VBAC-párti, és bár ő maga támogatná, még csak rezidens, és a szakorvosok felülbírálnák a döntését. Utánajártam, és tényleg, a Honvédban a VBAC (bár előfordul), ritka, mint a fehér holló.
Logikus lenne tehát másik kórházat választanom, de az a baj, hogy ott is nagyon nagy lenne az újabb császármetszés esélye, és sok kórházban nem tetszik a császár utána protokoll. A tapasztalatok alapján van, ahol a császáros anyuka 8-10 óráig egyáltalán nem kapja meg a babát, sok helyen nincs rendes aranyóra, stb.
A Honvéd ilyen szempontból jó, mert nekem a sürgősségi császár is jó élmény maradt:
- Maga a műtét nem fájt egyáltalán, kellemetlen sem volt, a gerincérzéstelenítőt szinte meg sem éreztem, persze ebben közrejátszhat, hogy éppen 1 perces fájásokkal vajúdtam. :D
- A kiemeléskor egyből feltartották nekem a babát, majd a gyors bebugyolálás után, pár perccel a kiemelés után is hozták, és miközben engem varrtak, az arcomhoz tartották percekig, puszilgathattam, simogattam, a műtösfiú kb. 10 fotót készített a férjem telefonjával. :D
- Ezután megkapta a férjem a babát, az ő mellkasán pihent kb. fél óráig.
- Amint vége lett a műtétnek, visszatoltak a szülőszobába, megkaptam a babát és mellre tették, és volt majdnem 2 órányi aranyóránk. Nagyrészt hárman voltunk a férjemmel és a babámmal (aki végig a mellemen cuppogott vagy aludt), csak néha jött be ránk nézni valaki. Csodás volt.
- Jól viseltem a műtétet. Az aranyóra után (kb. 3 órával a kiemelés után) a babát elvitték, férjemet hazaküldték, engem betoltak az őrzőbe, hogy pihenjek, én itt tök jó hangulatban voltam, üzengettem mindenkinek, beszélgettem a szobatársammal, teljesen jól voltam. A kisfiamat is hozták gyakran, kb. 2 óránként fél órára, és segítettek mellre tenni. Ennek meg is lett az eredménye, 48 óra után belövellt a tejem, a kisfiam 6 hónapig 100%-os anyatejes volt, 13 hónapig szopizott.
- Nem voltak túl nagy fájdalmaim, a rettegett első felállás sem volt vészes, utána igyekeztem sokat mászkálni, simán elláttam a babát egyedül, kb. egy hét után már egyáltalán nem fájt semmim. A hegem is szépen gyógyult. (Persze, tudom, hogy a másodikat nem feltétlenül viselném ilyen jól.)
Az orvosom felajánlotta, hogy a Honvédban lehetőség van úgynevezett gyengéd császárra, ami több szempontból is szimpatikusabb a sima császárnál: a férjem bent lehet (a fejemnél), a babát egyből megkapom kiemelés után és rajtam lehet a műtét közben, a hüvelyemből vesznek kenetet, és kap belőle a baba, hogy kicsit szimulálják a természetes szülést, stb... Viszont ez csak programozott császárnál lehetséges, mert a személyzetnek is máshogy kell készülnie.
Nekem szimpatikus megoldás lenne a gyengéd császár, főleg hogy akkor kb. garantált lenne, hogy egyből megkapom a babát és nem kell sok időt távol töltenünk. Egyes kórházakban meg császár után elviszik és akár egy egész éjszakára távol vannak egymástól, ami nehezíti a tej beindulását, kötődést, stb.
Szerintem ez a szeparáció károsabb, mint maga a császármetszés.
Ugyanakkor bennem motoszkál a gondolat, hogy a babámnak viszont a hüvelyi úton történő születés lenne ideális, és igazából önzőség lenne a gyengéd császárt választanom. :( És előre nem tudhatom, okoznék-e neki valamilyen maradandó hátrányt a császárral.
Viszont félek a VBAC-tól is, konkrétan attól, hogy nem sikerül (amire nagy az esély sajnos), és akkor egy másik kórházban császárnak, ahol nincs olyan jó, bababarát császár utáni protokoll, mint a Honvédban... és a VBAC-omból egy olyan sürgősségi császár lesz, ami után el is viszik a babámat órákra. :(
Szerintetek mennyit ártok a babámnak azzal, ha a gyengéd császár mellett döntök? Önző vagyok, ha meg sem próbálom a VBAC-t?
Bocsi a regényért, hálás vagyok, ha valaki végigolvasta, ki kellett írnom magamból. :D
Szerintem nincs ebben semmi önzőség.
Szerintem sokkal önzőbb dolog a gyerek veszélyeztetése árán is ragaszkodni a hüvelyi szüléshez, csak mert az anyukának telebeszélte a sok ostoba ősanya a fejét, hogy csak az a szülés, meg a császáros babák kevésbé életrevalóak, meg le se köpik a szüleiket felnőtt korukban.
Hasonló szituban volt császárom a Honvédban, négy éve, most várom a másodikat, császár lesz. Megvárjuk, míg beindul, kis vajúdás, aztán megyünk a műtőbe. Az orvosom felajánlotta a VBACt, de azt is elmondta, hogy kevés rá az esély. Ha a kis vajúdás olyan marhajól megy, akkor akár VBAC is lehet, de ezt nem hinném.
Köszönöm a válaszokat. Hát igen, én nem vagyok az a nagy "ősanya" típus, persze természetes úton szerettem volna szülni, de hamar feldolgoztam a császárt is, nem okozott nagy megrázkódtatást, sőt jó élménynek éltem meg. Gyengéd császárral szerintem még jobb élmény lenne a második.
Csak annyit olvasni arról, hogy a császáros gyerekeket hátrányok érik és ezek kihatással lehetnek az életére, és nem is csak pszichésen (nem nagyon hiszek abban, hogy a császár életre szóló lelki trauma a gyereknek), ilyeneket is írnak hogy hajlamosabbak cukorbetegségre és egyebekre, de nem tudom, ez mennyire van eltúlozva.
Az első kisfiamon mindenesetre semmi hátrányt nem veszek észre, egy makkegészséges, talpraesett, barátkozós, csupaszív kisfiú. :)
Én annyit tudok, hogy Finnországban nincs ekkora cécó a császár utáni VBAC miatt. Simán lehet. Ahogy volt is, szintén 20 hónap különbséggel.
Arra meg a mai tudomány nem tud kielégítő választ adni, hogy milyen trauma a gyereknek, ha órákra, akár fél napra elszakítják az anyjától születés után, ahogy arra sincs hogy mi a különbség lelkileg hüvelyi és császáros születés között. Nekem a logika azt diktálja, hogy egy olyan szoros kapcsolat, ami anya és baba között volt, amíg bent volt, így megszakítani, az igenis traumatizáló és inkább személyiség kérdése, hogy hogy dolgozza fel... Ahogy egy válás feldolgozása is lehet iszonyú hosszú és könnyebb, akár két testvérnek is, pusztán a személyiségükből adódó különbségek miatt.
Magyarországon rettentő sok az indokolatlan császár, csak mert az orvosok, kórházak túlterheltek és ez így a könnyebb és (nekik) a kockázatmentesebb út. Biztos nem szaladnak bele egy pofonba, illetve a több (tíz) órás szülést leredukálják egy mindenestül 1 órás műtétre. Vannak esetek, amikor elengedhetetlen. De ennek a fentinek nem feltétlen kéne annak lennie.
Kedves 4-es válaszoló, gratulálok a sikeres VBAC-hoz, szuper, hogy ilyen jó élmény lett belőle! :) Megkérdezhetem, melyik kórházban sikerült?
Ha garantálnák, hogy sikertelen VBAC esetén a császár ugyanolyan jó élmény lesz, mint tavaly, akkor én is hezitálás nélkül belevágnék. Viszont ugye a Honvédban volt a jó császárélményem, ott viszont nem próbálhatnám a VBAC-t, másik kórházat kellene keresni. Más kórházakról meg olyanokat hallok, hogy császár után pár órára inkubátorba kerül a baba, nem kapom meg amíg nem kelhetek fel, sok helyen nincs császár után aranyóra...
Én ettől félek, hogy ha nem sikerül, egy rossz élményű császár lesz. És valljuk be, a magyarországi tapasztalatok, statisztikák alapján igen nagy az esélye, hogy császár lesz. :( És akkor már inkább affelé húz a szívem, hogy maradjak a Honvédban, ahol ismerem az orvost, ismerem a kórházat, és lenne lehetőség gyengéd császárra (de ha sürgősségi lenne, mert pl. korábban elindul, akkor is tudom, hogy mire számíthatok és hogy hamar megkapom a babát, ha minden OK).
Nem elsődleges szempont, de azért nem is elhanyagolható, hogy a Honvédhoz tartozva járhatnék az eddigi dokimhoz TB-alapon terhesgondozása, míg ha másik dokit keresnék másik kórházban, az elég húzós lenne, főleg hogy a megbízhatóan VBAC-párti orvosok általában nem kevés összeget kérnek el a magánrendelésükön...
Sajnos Finnországban, így ez neked tudom, nem releváns, de hátha reményt ad, hogy lehet sikeres!
Lehet h a józan paraszti ész nyomán, amit levezettél, ismerve a magyar körülményeket, én is a gyengéd császárt választanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!