Mi az oka a hosszú ideig (évekig) tartó szoptatásnak?
Mi értelme egy ilyen kérdésnek, hogy miért jó a szoptatás.
Szerinted másfél évesen miért nem jó?
Az én babám másfél éves elmúlt (21 hónapos) és csak az elalváshoz kéri a cicit. Reggel már egyáltalán nem. Ebéd után és lefekvésnél szopizik 15-20 percet és elalszik. Neki az összebújás, a közelségem, a meleg tej, közben cirógatom, ezek mind segítik álomba ringatni. Biztonságban érzi magát.
Ha jön a foga és nyűgös, akkor is szokta kérni a cicit, nyilván az anyatej enyhíti a fájdalmát.
Megszokás, illetve hát szeretet. A szoptatás ugyanaz, mint a nem szopó gyereknek a cumija, az ujja, a rongyija, az alvó állatkája, az esti meséje vagy az esti tápszere/tejitala... - egy rituálé, ami biztonságot nyújt, ráadásul anya teljes figyelmét. Ezt nagyon nehéz és nem is biztos, hogy el kell venni a gyerektől valami külsős elv miatt, de hát mindenkinek a maga döntése és minden anya-gyerek párosnál másképp alakul. Mert ugye az elején még kérdéses, hogy megy-e. Utána jön a fogzás, hozzátáplálás, mint újabb vízválasztó 7-8 hósan, majd szeparációs szorongás, és a következő lépcsőfok az, amikor ált. 11-16 hó között elindul a baba és egyre önállóbb lesz. Van gyerek, aki ilyenkor is igényli, mást jobban leköt a külvilág és elfelejti vagy átszokik valami tárgyra, ami akkor is ott van vele az ágyban, amikor anya nincs. Aki meg benne van anyaként, az nem egy két évest kezd szoptatni, hanem ugyanazt a gyereket. Aztán a gyerek vagy leszokik magától (mert legtöbbször így van mindenféle "majd az egyetemről is haza fog járni" ijesztgetés ellenére), vagy az anyának már terhes lesz és ilyen-olyan módszerrel elválasztja. Szerintem nagyon ritka az olyan sokáig szoptató anya, akiről a gyerek a villamoson leveszi a pólót "cici"-t kiabálva (ami ugyanúgy gáz, mint mást cumival a szájában hagyni rohangálni a játszótéren) - mert a gyerekek ilyenkor már jellemzően csak este igénylik.
Tényleg csak érdekességképpen írom: Az ősember valami tudósok szerint sokkal tovább szoptatott (mert nem volt ugye elég étel), tán a mai kisiskolás korig (lásd fehér ló fia monda, ahol 2x7 évig szopik a gyerek, mire elég erős lesz, aztán az anya megdöglik:D), a pszichológusok az ehhez képest mai korai elválasztásra vezetik vissza az orális fixációt, azaz a túl sok evést, ivást, dohányzást, rágózást és a túl sok beszédet is, na meg az orális szex divatját. Hogy ebből mi az igaz, nem tudom, egy Popper Péter előadásban hallottam a youtube-on. :)
De igen. Ezen is fennakadnak. (Tisztelet a kivételnek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!