A szoptatás elhagyása segíthet az éjszakai keléseken?
Sziasztok!
A kislányom 10 hónapos, napközben már szinte csak "rendes" ételt eszik, reggel és este, elalvás előtt szokott még szopizni, valamint éjszaka, amikor felébred legtöbbször csak így tud visszaaludni. Decemberben volt két hét, amikor leszokott róla, de elkezdtek jönni a fogai és most akkor is kell neki, amikor éppen nem fogzik. Jelenleg éjszaka 3-4X igényli a cicit. Szívesen szoptatom, mert szeretek vele összebújni, meg tudom, hogy jó neki, de júliustól megint dolgoznom kell és félek, hogyan fogom bírni az éjszakai kelésekkel. Abban a két hétben, amikor cici nélkül visszaaludt, elég gyorsan lerendeztük, ivott esetleg vizet, megsimogattam, visszaadtam a cumiját és aludt is tovább, de most megint elég hosszúak az éjszakai nem alvós szünetek.
Akinek van esetleg ezzel tapasztalata, elmesélné, hogy a szoptatás elhagyása (még ha nem is önként, hanem valami egészségügyi vagy más okból történt) esetleg változtatott-e valamit az éjszakákon? Pár ismerős anyukától már hallottam, hogy amikor elalvás előtt tápszerre váltottak, az éjszakákat is jobban átaludták a gyerkőcök. Nem akarom feladni a szoptatást, de kíváncsi lennék a tapasztalatokra.
Köszönöm előre is a normális válaszokat!
Utolsó kommentelőnek:
Először is nagyon köszönöm a korrekt kommentedet! Vizet fel szoktam neki kínálni, néha működik is. Azt hiszem a cél érdekében meg kell próbálnom egy kicsit kitartóbbnak lenni az alternatívákkal. Néha annyira automatikusan csinálom már a cicire tevest félalomban, hogy másnap meg sem tudom pontosan mondani, hogy hányszor keltünk.
Aki a cumit és a cumisüveget hagyta el, azt hogyan kell elkepzelni?
Az a baj kérdező és ez tényleg nem bántás, hogy amikor éjjel ébredt a babád, nem mindig a cici lett volna a megoldás. Nyilván, ha tuti éhes lett volna, akkor megeteted, de ha éjjel 3-4 alkalommal felébred a baba, pláne fogzás idején, akkor nem feltétlenül cicit kellett volna adni, sőt, nem azt. Neki a cici olyan, mint más gyereknél a cumi. Egyszer megszokja és utána nagyon nehéz letenni. Valóban az lehet a megoldás, hogy szépen lassan megpróbálod más módon leszoktatni és nem adsz neki semmit. Nemhogy vizet, semmit se. Hisz arra sincs szüksége. Hozzá kell fokozatosan szoktatni ahhoz, hogy nem kap semmit, hiába ébred fel, max. visszaringatod, megsimogatod és akkor majd hozzászokik, hogy nem lesz miért felébrednie.
És a tej fenntartásához sincs szükség arra, hogy folyamatosan cicin legyen. Ez nem igaz. Nekem annyi tejem volt, amíg nem kellett diétáznom, hogy szoptatás előtt-után fejnem kellett, annyi volt. 3-4 óránként szoptattam a fiamat és nem is igényelte ettől többször. Éjszaka még ennyiszer sem. Ha sírt, megnyugtattam más módon.
Szerintem amúgy teljesen rendben van. Ennyi ébredés oké lenne.
Esti "láncetetés" esetleg?
Illetve nem tudja az egyik ébredést a férjed átvenni Tőled?
Ez a "nem cicit kellett volna adni" ez jó vicc... amelyik baba cicifixált, annak hiába kínálnak mást. Nem szoktatás, nekem az életbe eszembe nem jutott magamtól mellen altatni, pont azért mert azt hittem, az valami "momzilla" őrültség. Hát az én jószágom az ájulásig tudta volna ordítani magát pár hetesen, órákig, sikítva, lilulva, sétáltatás-éneklés, akármi közben. Én azért "szoktam rá" a mellen altatásra, mert nem tűnt célravezetőnek a negyedik héten kicsinálni az egész családot nevelési elvből.
Szóval ez a ciciről leszokás nagyon nehéz lesz az tuti. Türelem, kitartás!
Detto, mint a 17-es, par het zombi uzemmod,rengeteg siras hallgatasa, totalis kikeszules utan feladtam, igy meg mindig tobbet aludtunk. Mikor ringatva probaltam visszaaltatni, meg faradtabbak lettunk, mert szoptatva legalabb felalomban maradhattunk, es vissza tudtam gyorsan aludni. Persze nemcsak a ringatast probaltuk. Cumi, rongyi nem kellett neki, visszasimogatas, poporazas, SEMMI nem segitett. Hagyhattam volna sirni orakig, de nem tetrem, eleg volt az rlso par het borzalma. Amugy kitarto gyerekem van, mindig jellemzo volt ra, hogy azonnal es hangosan tudatta velunk, ha valami nem volt jo neki, sosem volt az az eszik-alszik tipus. Aztan beleptem a hordozo.hu alvas-altatas csoportjaba, es lattam, hogy mennyien kuzdenek ugyanezzel, es hogy tok foloslegesen csinalom ki magam idorol idore (mert nem adtam am fel az elso hetek utan, es mikor idorol idore raprobaltunk, nemcsak 1 napig probalkoztunk...). Akkor ugy dontottem, hogy bar feladni nem fogom, de ugy fogunk aludni, ahogy mindannyian a legtobb alvashoz jutunk. Vegul reszben a gyerek szep lassan megerett ra, pont, ahogy a fent emlitett csoport alvasszakerto adminja mondta, reszben viszont valoban volt gond, etelintolerancia, megnagyobbodott mandulak, es ott volt az is, hogy velem aludt es szopizott, ezert a ferjem nem tudta igazabol atvenni, de a mandulamutet miatt javasoltak, hogy halasszuk a mutet utanra az elvalasztast, igy egy hettel utana tortent ez meg. A ferjemnek mar elotte is azert at tudtam adni, mert probaltuk csak az ejszakai szopirol leallitani, de o akkor mar elmult 2,5 eves.
Amugy az alvas szempontjabol 1, 1,5 majd 2 evesen ereztem, hogy na most talan at lehetne szoktatni masfsjta alvasra, ami a nappali alvasnal sikerult is, de ejjel nem. Talan 1,5-2 evesen mar tudott volna az apukajaval aludni, ha nincs cici. De lehet, hogy nem, es akkor meg nagyobbat szivtunk volna, tudok olyanokat, akik megbantak. Ezt neked kell erezned. Nalunk az apaval alvas es a mandulamutet segitett. A mutet utantol (vagy a szopi elhagysatol?) a 6-8 helyett 3-5x ebredt, es a kulon agy kuckositva egy feltekert pleddel korbeteve a feje korul babafeszekszeruen+hogy nemen aludtam vele hozta meg az attorest igy 3 eves koraban. Es igyis ebred meg altalaban 2x, neha 3x, neha 0-1x.
17 vagyok
Èn is beléptem oda és nekem is segített 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!