Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem hízik az újszülöttem. Mit...

Nem hízik az újszülöttem. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
4 napja jöttünk haza a kórházból. Szépen szopizik, 3 óránkánt kb 80 ml-t. Nem sírós, kiegyensúlyozott baba ezért is lepődtem meg, amikor ma a mérlegre tettük. Egyetlen grammot sem hízott. :( Mit rontok el? Mit tegyek? Teljesen kétségbe vagyok esve. Védőnő majd csak szerdán jön.
2018. dec. 10. 20:55
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Miért kell mérned? Koraszülött volt, vagy besárgult?
2018. dec. 10. 23:01
 12/20 A kérdező kommentje:
Egyik sem, csak a védőnő ajánlotta, hogy mérjük néha. +anyósom állandóan azzal nyaggat, hogy biztosan nem sikerül majd szoptatni és hogy nem gyarapodik a baba.
2018. dec. 10. 23:19
 13/20 anonim ***** válasza:

Megmérted otthon is mikor hazajöttetek vagy két külön mérleg adatai ezek? Mi 2640el jöttünk haza otthoni mérlegen aznap este 2660g volt.

1 hós státusznál itthon 3370g dokinál 3450g 2 hónapos státuszon itthon 3990g a dokinál 4070g.

Szóval a mérlegek között is van eltérés...

Lehet nálatok is ez van, bár nekem már a kórházi ugrálás is fura, pár nap alatt nem lehet fogyni majd hízni 200g-ot. A heti átlag gyarapodás 150g.

2018. dec. 10. 23:32
 14/20 anonim ***** válasza:

Ez a folyamatos mericskeles pont erre jo, hogy legyen min stresszelni. Amikor van ertelme (koraszulott baba, besargulas), akkor szuper, hogyha van merleg, egyebkent boven eleg hetente, majd havonta merni, lehetoleg ugyanolyan korulmenyek kozott. Maganak az a szopizott anyatejnek a mennyiseget nincs ertelme merni, hacsak nincs sulyos sulyatagnalas, ugyanis babahoz igazodik folyamatosan, az osszetetele es a mennyisege is allandoan valtozik (delelott altalaban tobb, es magasabb a viztartalma, delutan altalaban kevesebb, es magasabb a zsirtartalma, valamint tobb ora kimaradas eseten, az elso tejnek altalaban magasabb a viztartalma, a hatsonak, pedig a zsirtartalma, de ez is folyton valtozik). Szoval kb. nemtudod, hogy az x ml, amit megivott, abban pontosan mi van. Es ehhez a fejes semad tampontot, ugyanis azzal sokszor joval kevesebb tej jon le, mint amit a baba ki tud szopizni, van, akinek be sem inditja a fejes a tejleado reflexet.

Honnan lehet akkor valoban tudni, hogy a baba rendben van?

- van eleg pisi, kaki

- nyel szopik kozben, ezt lehet hallani

- a heti, de foleg inkabb a havi sulygyarapodasa rendben van (ugyanazon a merlegen nezve), es/vagy centire nott (utobbit fontos tudni, mert nem mindig egyforma tempoban no a sulya, van, hogy megnyulik, es a sulya kevesbe no).

A sulymerest eredetileg a tapszeres babak miatt vezettek be, mert feltek, hogy nem gyarapodnak majd megfeleloen, az anyatejes babaknal nem is merult ez korabban fel, ha egyebkent minden rendben volt (nem koraszulott, nem sargult be).

Maguk a sulygyarapodasi gorbek is valtoztak, osszemosodtak idovel a tapszeres babakeval, ezert erdemes tudni a kovetkezo idoszakra nezve, hogy hogyan ter el a szoptatott babak sulygyarapodasa a tapszereseketol: az elso 3-4 honapban altalaban gyorsabban gyarapodnak, majd ez lelassul, a tapszeres babak gyarapodasa ennel linearisabb. Itt megtalalod a szoptatott babak sulgyarapodasi gorbejet:

[link]

Betegsegek idejen, oltasok utan stagnalhat a sulya.

A merleget en betennem a fentiek ismereteben szepen a szekrenybe.

2018. dec. 11. 06:29
 15/20 anonim ***** válasza:

A szuletesi sulyat 2 het alatt “kell” visszahiznia. Ez nalatok megtortent. Anyosod idejeben joval kevesebb szakember ertett sajnos a szoptatashoz, mint ma, illetve ma mar sokkal tobb adat all a sikeres szoptatas felteteleirol rendelkezesre. Tovabbra is rengeteg a tevhit a szoptatassal kapcsolatban, amit a korabbi generaciok erositeni probalnak sok esetben, ok meg mashogy is tanultak, es anyosod biztosan fel, hogy nem jut eleg tapanyaghoz a baba, mert akkoriban olyan tevhitek terjedtek el, hogy a tej tud nem taplalo lenni, illetve addigra mar az orvosokat is a tapszeres babak sulygyarapodasarol tanitottak az egyetemen, amit osszemostak a szoptatott babakeval, ez a mai napig sok esetben igy van.

Nekem a refluxos babamra azt mondta a vedono, hogy max. ket orankent szoptassam, mert meg rosszabb lesz neki. Nekem ez osztonosen furcsa volt, hogy miert nem lehet a gyerekre figyelni, a megerzesemre hallgatni. Aztan kiderult, hogy pont, hogy minel tobbet varok szopik kozott, annal jobban leterheli a gyomrat, es az sulyosbitja a tuneteket. De gondoltam, o a szakember, hallgatok ra. Aztan 6-8 het kinlodas utan rajottem, hogy rossz helyrol kertem tanacsot. Szoptatssi tanacsadohoz fordultam, es kiderult, hogy a megerzesem helyes, erdemes a babara figyelni, es nem kivulrol raeroltetni valamit. Reflzx eseten pedig mar nem a kivaras, hanem a minel gyakoribb szopi az, ami segit. Igy atatumk az igeny szerinti szopira, mar a korai ehsegjelekre mellre tettem, nem vartam meg a sirast. A reflux tunetei szinte teljesen megszuntek, onnantol meg bufiztetni sem kellett. Atallt a nagyon gyakori, fel-1 orankenti idoben rovidebb szopikra, es a reflux miatti fajdalmas felsirasok megszuntek.

En azt tudom neked tanacsolni, ha nem akarsz felesleges dolgokon izgulni, amik aztan belehajszoljhatnak foloslegesena tapszeres potlasba, hogy beszelj szoptatasi tanacsadoval, az lll.hu nak van ingyenes telefonos tanacsadasa, az Edesanyak szakertoi csoportban van tobb szoptatasi tanacsado, szinten ingyenesen valaszolnak a kerdeseidre, ahogy a Szoptatas kerdezz-felelek facebookcsoportban is.

Nalunk anyosom 3 honapig tudta ferjem szoptatni, idore szoptatas es korai hozzataplalas mellett. Letezett konyv az igeny szerinti szoptatasrol, nem tudom, anyukam hogy talalta meg pont azt a sok idore etetos konyv mellett, de engem igy 8 honapig tudott szoptatni (ami szinten nem egy hosszu ido, a korai hozzataplalas miatt lett vege, illetve meg az igeny szerinti szopirol szolo konyv is 8 honapos korig javasolta a mai minimum 2 eves korig tarto ajanlassal szemben).

Keszulj fel meg sok tevhitre anyosodtol es a vedonotol, es valoszinuleg a gyerekorvostol is. En az elejen a szivemre vettem ezeket. Kar volt. Ok is csak a legjobbat akarjak. Ha zavar egy megjegyzesuk, szerintem erdemes utananezni, de nem feltetlenul itt, gyakorin, hanem illetekes szakembertol. Es ami meg ennel is jobb, befele figyelni a sajat megerzesedre. Te tudod a legjobban, hogy mi a jo a gyerekednek, senki semiameri ot ugy, ahogy te. Sokszor meg nekunk is nehez kitalalni, hogy mi a gond, akkor egy kulso ember honnan tudhatna? Max. tippel azok alapjan, amit lat.

Szoptatassal kapcsolatban amugy, ha nekem olyan ember ad tanacsot, aki nem, vagy rovid ideig tudott csak szoptatni, az nem tul hiteles nekem. Ez olyan, mintha valaki parkapcsolati tanacsokat adna, mikozben a sajat maganelete romokban van.

2018. dec. 11. 06:54
 16/20 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot és a biztató szavakat!
2018. dec. 11. 13:13
 17/20 Zsöff85 ***** válasza:
6 hét mire beáll a kereslet-kínálat a tejtermelésben. Utána elég átállni a 3 óránkénti szoptatásra (ha valaki ragaszkodik hozzá), addig érdemesebb gyakrabban rárakni vagy fejni. Dehogy kell egyből tápszer. A tejtermelés nagyon szépen be tud állni HA HAGYJÁK.
2018. dec. 11. 17:47
 18/20 anonim ***** válasza:
Nekem is folyton azt sulykolták,hogy kevés a tejem,mérjem a gyereket,írassak tápszert. Nem fogadtam szót. Szoptattam igény szerint, két és fél évig.
2018. dec. 11. 22:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Picilányom 8 hónapos. Arra volt jó a méricskélés, hogy minden nap stresszeljek, hogy nem eszi meg a kötelező adagot, aztán minden hónapban meghízta a minimumot még felette is. Tedd minél többet mellre és bízz magatokban.

De hívhatsz egy szoptatási tanácsadót, és ők megnézik megfelelően szopizik e. Ne védőnőt ne gyerekorvost mert ők nem tanulták a szopi rejtélyeit. Én már bánom hogy akloriban nem hívtam.

2018. dec. 23. 16:11
 20/20 A kérdező kommentje:

Végül kapott a babám tápszert kiegészítésnek, megindult a hízás.

Sokat van/volt mellen és egyre több tejem van, már csak néha kell a pótlás. :)

2018. dec. 23. 18:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!