Anyukák aki szoptatja, és tápot is ad a babának kiegészítésként hogy csinálja?
Muszáj?
Nem kötözködni szeretnék, csak kérdezem.
(Egyébként pedig szigorúan utána! Minél ritkábban szopik a babád, annál inkább csökkeni fog a tejed, ezért nem szabad sok időt kihagyni két szopi között. Bár sajnos a tápszertől ígyis-úgyis csökkenni fog, bármikor is adod..)
Én úgy csináltam hogy egy szopi után a következő etetés tápszeres volt, féltem keverni. Nem volt elég tejcsi, egy evésre meg kevés volt, fejtem is, így jött ki egy evésre való.
Egyébként ha meg nincs tej kötözködés ide-oda nem marad más csak a tápi. Mi is így voltunk.
Ha szopi után még éhes maradt, akkor utána kapott még mellé tápszert. Sokszor egy-egy korty elég volt neki.
De figyelj arra, hogy olyan üveget, cumit válasz, amiből olyan mértékben tudja kiszívni a tápit, mint a ciciből a tejet, különben rászokik a kevesebb munkával megszerezhető tápszerre.
Lányok, főleg az előttem lévő! Nem attól lesz több tej, ha hagyjátok "összegyűlni" a mellben! A mell tulképp wc-tartályként működik: minél gyakrabban kiürül, annál többször telítődik meg (kicsit morbid hasonlat, de találó!). Ugyanis az egy-egy tejadagnak csak a kisebbik része termelődik meg és tárolódik két szopi között - a legnagyobb része közvetlenül a szoptatás alatt termelődik! Ha tehát teljesen kihagytok egy-egy szopit és helyette tápszert adtok, azzal pont hogy csökkentitek a termelést!!! A mell így azt a jelzést kapja, hogy nem kell annyit termelni, mert csak ritkán szopik a baba és vissza fog venni. Ha így folytatjátok, csakis apadás lesz a vége...
Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen érje inger a mellet, ne legyen nagy kihagyás. A tápszerrel viszont így is vigyázni kell, mert ha nem dolgoztok rá mellette a tejserkentésre (gyakori szoptatással, esetleg fejéssel), akkor elindultok a lejtőn és nem lesz visszaút.
Kérdező és akit érdekel: van egy összefoglalóm a tejserkentéshez, amiben az is benne van, hogy hogyan lehet visszaállni a tápról a szopira. Ha kell, szívesen elküldöm.
Én így csináltam(Doktornő javaslatára) 2 hetes korától:szopi,táp,szopi ,nagyon kevés tejem volt nem is volt olyan hogy a szopi után ne kérjen tápot is sajnos,de kitartóan csináltam mert nagyon akartam szoptatni és úgy voltam vele hogy az a kis anyatej is valami,és máig szopizik (10 hónapos).Kevés a tejed azért pótolsz?
Üdv.A
10:56-os: Próbáld meg délután, este gyakrabban szoptatni! Néhány napon belül valószínűleg láthatnád, hogy nem kell neki az esti pótlás sem..
Azért eszi ezt meg ilyenkor, mert napközben kevesebb energiád jut a tejtermelésre, így az esti szoptatások idejére már egyszerre kevesebb termelődik meg. De ilyenkor sem az a megoldás, hogy pótlást adsz, hanem hogy gyakrabban szoptatod. Ez a tej egyébként már sűrűbb, kalóriadúsabb is, mint a reggeli, pont azért, hogy ellensúlyozza a kisebb mennyiséget. (Ráadásul, ha pl. növekedési ugrás van és emiatt különösen kellene a gyakori szoptatás, akkor az esti pótlás miatt pont az éjjeli szopi fog elmaradni, ami pedig a legtutibb serkentő!)
Jól érzed, hogy a tápszer "veszélyes" dolog, pláne, ha nem tudod, hogyan kell jól használni. Arról nem beszélve, hogy ha rendszeresen (feleslegesen) adják, jó nagy pusztítást végez az emésztőrendszerben is... :(
Kérdező, együttalvást próbáltad már? Elhiszem, hogy fárasztó ilyen gyakran kelni, de ha közvetlenül ott van melletted, nem kell kikelni az ágyból, sokkal könnyebb lenne. Mert tényleg fontos a kipihentség is, nem elég csak a sok szopi!
A doktornéniknek én már nem hiszek, sajnos a legtöbbjük egyáltalán nem ért a szoptatáshoz. Pláne, ha idősebb is. (Persze tisztelet a ritka kivételeknek!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!