Anyukák, miért szerettek szoptatni?
Azon kívül,hogy meghitt szoros együttlét a babával. Mert
azt szoptatás nélkül is meg lehet teremteni. Azért kérdezem,mert én most így 1 hónappal a szülés előtt hadilábon állok vele és hátha valaki tud olyat írni ami változtat ezen.
Én a reklám miatt:
"Jó a mamának, jó a babának!"
A baba miért sírna miatta?
A baba akkor sír, ha éhes
Amikor gyereket vállaltam, megfogadtam , mindig a legjobbat adom neki. Ez az anyatejjel kezdődik már születése pillanatában. Nem azzal teszek jót , hogy veszek drága ruhákat + 5000 játékot, hanem hogy a legfontosabb táplálékot adom minimum hat hónapig. 8 (!) hetet küzdöttem hogy beinduljon rendesen a tejem, majd 2,5 éves koráig tudtam szoptatni. Négy éves , még soha nem volt beteg, utoljára hat hetes kontrollon látta orvos ( külföldön lakunk ).
Nem magadat kell nézni , hogy neked nem jó, ennyire nem lehetsz önző egy újszülöttel szemben. Van aki irtózik a szoptatástól, akkor lehet fejni.
Az enyémnek a tápszertől fájt a hasa. Biztos van olyan baba, aki az anyatejre érzékeny (tehát akkor is, ha az anya mindenmentesen étkezik), de az elég ritka.
Egyébként tényleg ezek szólnak a szoptatás mellett: jó a baba immunrendszerének, állkapcsának meg még egy csomó mindent fel szoktak sorolni (és a tudat, hogy a lehető legjobbat adod a saját testedből, az anyának is jó), az anyánál oxitocin termelődik, ami egyrészt hamarabb összehúzza a méhet, másrészt a kötődést is elősegíti (igazából olyan mechanizmus, mint az orgazmus, amitől szerelmes leszel), utána viszont álmosságot okoz (éjszaka könnyebben visszaalszol), ingyen van, steril, gyorsan "elkészíthető". A szoptató anyáknál kevesebb a mellrákos.
A fő hátránya az, hogy csak te tudod etetni a babát és nem vehetsz be bármilyen gyógyszert, viszont a csontritkulás veszélye nagyobb (egyél kalciumot).
Persze jó dolog a tápszer, és van, amikor az a jó választás, de összességében az anyatej a tudomány mai állása szerint jobb és miért ne adnád a legjobbat a babádnak, ha megteheted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!