Oké szép és jó a szoptatás, de miért kell 2 éves koron felül is szoptatni?
En 15 honapos koraig szerettem volna szoptatni az mmr-oltas miatt, mert olvastam, hogy segiti az immunrendszert, 2 eves korban mar nagyon furanak tartottam. Azota valtozott a velemenyem, egyreszt a hivatalos ajanlas is ugy hangzik, hogy minimum 2 eves korig, masreszt rengeteg elonyerol olvastam, peldaul ilyen a rak eselyenek drasztikus csokkenese 2 evnel tovabb tarto szoptatas eseten tobb, mint 50%-al csokken a mellrak kockazata az anyanal (es rengeteg betegseg kockazata a gyereknel), es ha megis rakos lesz az anya kesobb, akkor nagyobb esellyel eli tul. Ez peldaul eleg komoly erv. Szoval akinel van rakos a csaladban, vagy cukorbeteg, sztrokos, szivbeteg (es nalunk van/volt), annal ez azert nem mindegy szerintem.
A masik dolog, hogy peldaul betegseg eseten nagyon sok anyukanak a kiszaradastol, korhazbakerulestol menti meg a gyereket a szopi, ez nalunk is igy volt. Emellett sokaknak egyszerubb ejjel felalomban megszoptatni egy sokszor kelo gyereket, mint felvenni ringatni, ilyet is ismerek. Emellett a nagy hisztiket, pont 2 eves kor korul indulo dackorszakot is ezerszer konnyebb atveszelni igy szerintem.
A szopasi igeny 2-7 eves kor kozott mulik el. Mit kapjon a gyerek a cici helyett, ha nem azon szerencsesek koze tartozik a csalad, ahol mar 2 eves korban nem igenyel semmit sem az elalvashoz, sem a megnyugvashoz? Szophatja az ujjat, cumizhat, raghatja a rongyijat/plusset, ragaszkodhat a cumisuvegehez.
Illetve, ha sokat beteg mondjuk mert bolcsis, ovis, es nem hajlando megenni semmit, mit kapjon? Tapszert/tejitalt? Minek, ha lenne anyatej, es ha szivesen is szoptat az anya? Sok olyan 2-3 ev kozotti gyerek anyukajaval beszeltem mar, akikarrol szamoltak be, hogy beteg lett a gyerekuk, honapokig nem evett szinte semmit anyatejen kivul, teljesen visszaallt ra, a sulygyarapodasa meg hirtelen elindult felfele.
Emellett nyilvan hatranyokkal, kotottsegekkel
is jar, es meg furan is neznek a legtobben az anyara, en is furan neztem anno, de nem is tudtam semmit a hosszan szoptatas elonyeirol. Most mar elmult 2 eves a gyerekem, es meg mindig szoptatom, de az ejszakaibol mar kezd eleg lenni. Viszont ennyi idosen mar azert nem az van, mint egy csecsemovel, szepen meg lehet beszelni, hogy mikor, hol, mennyi ideig szopizhat a gyerek, az enyem elfogadja, hogy masok elott lehetoseg szerint nem, csak otthon, a kanapen, meg alvashoz. Egy nagyobb gyereknek mar sokszor eszebe sem jut, csak mondjuk alvashoz keri napi 1-2x. Mitol jobb az, ha valaki cumizik?
En 6 eves koromig szoptam az ujjam, es nem szeretnem ezt a gyerekemnek, sem pedig azt, hogy cumizzon, de nem itelem el, ha masok meg azt talaljak jobb megoldasnak. Latom a hosszan szopi hatranyait, nem vagyok elvakult szopi-fan, de nagyon szeretnem, ha a gyerekem magatol hagyna abba, mert ugy tudom, hogy az lelki fejlodes szempontjabol jobb neki, mintha en valasztom el. Viszont a hatranyok miatt az is lehet, hogy napokon belul az elvalasztas mellett dontok, csak keveredjunk ki ebbol a mostani betegsegbol, mert most is a szopizas biztositja neki a megfelelo mennyisegu folyadek nagy reszet...
Én 2 éves koráig szoptattam. De akkor is már csak alváshoz kérte. Sose tépte le rólam a ruhát meg ilyenek. Nem volt előre tervezve meddig fogom szoptatni, aztán felmerüt a kistesó téma, és amikor terhes lettem, akkor hagytuk abba.
De olyannal még nem találkoztam, aki az oviba bejár. Az elég bizarr és ciki a gyerekére nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!