Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Az anyatej a fontos, vagy a...

Az anyatej a fontos, vagy a szoptatás?

Figyelt kérdés
A kérdésem NEM provokáció, légyszíves NE veszekedjünk. Mire jó a szoptatás? Ha ez a kérdés, akkor mindenki elmagyarázza, hogy az anyatej egészségesebb, jobb, bizonyítottan arra van szüksége a kisbabának. Az más dolog, hogy másik millió ember tápszert kapott és ad és ugyanolyan lett, mint az anyatejes babák, de most nem erről akarok beszélni. Szóval, az anyatej a jó, rendben. De miért kell szoptatni? Az mire jó? Milyen pozitív hatása van ennek? Azt ne írjátok, hogy így óriási kötődés alakul ki anya és baba között, mert van akinek a férje is nyalogatja a mellbimbóját szex közben, aztán meg ráteszi a gyerekét és ettől kötődnek egymáshoz, szerintem ez borzalmas. Ha valaki feltesz egy kérdést arról, hogy cumisüvegből IS adná a tejet a babának, akkor mindenki mondja, hogy utána már nem fogja elfogadni a cicit, cumizavaros lesz, stb, éjszaka vagy napközben elég lesz neki egy játszócumi és nem a melleden akar majd komfortszopizni 2 évig. És ez miért gond?! Miért akar valaki egy 10 kilós, szaladó, beszélgető kis gyereket a mellére tenni?! Ki tudja ezt élvezni? Értem, a baba az első, csakhogy a babának tökéletes lenne egy szilikon cumi is, miért nem lehet akkor azt adni neki és miért nem kaphat anyatejet cumisüvegből?! Komolyan kérdezem. Miért jó szoptatni?! Mitől jobb az a babának?! És mi a jó abban egy felnőtt nőnek, hogy egy kisgyerek van a mellén és pusztán szórakozásból, megnyugvásból, unalomból, álmosságból a mellét csócsálja?

2017. okt. 18. 10:44
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
82%

Amit meg nem emlitettek elottem: Mert az allkapocs, fogak fejlődése szempontjabol ideális a mell. Ha azon komfort szopizik es nem cumin,vagy az ujjat szopja,akkor garantáltan nem fognak később eloreallni a fogai. ( vagy legalábbis a mell nem tudja így eloretolni az tuti. Míg a másik kettő esetében egyértelműen meg van erre a veszély )

A másik ami eszembe jut,hogy a leghatekonyabb "fejogep" maga a baba. Lehet fejni és cumisuvegbe rakni,de csak akkor javasolt,ha valakinek bőven van teje. (Egyéb esetben a tejmennyuseg rovására mehet,ha valaki mindig csak fej és úgy etet. Személyes véleményem pedig,hogy "minek?" kétszer dolgozni ezzel,ha elsőre is adhatók egyből a babának )

Egyértelműen mindketto fontos: az anyatej is és a szoptatas is.

2017. okt. 18. 11:32
 12/27 anonim ***** válasza:
25%
11# sztem akkor nagyon sok embernek elorallna.
2017. okt. 18. 11:34
 13/27 anonim ***** válasza:
58%
Es meg annyi ehhez 11# h pl olvastad amit en irtam? Nem tudta bekapni a baba a bimbómat ( hiaba jartunk meg pár sztanácsadót) a bimbovedon keresztul meg nem volt hajlando enni. Szoval miert? Minek? ezert. De persze ezt az nem tudhatja aki gond nelkul tudott szoptatni☺
2017. okt. 18. 11:35
 14/27 anonim ***** válasza:
75%

Előre leszögezed, hogy azt ne írjuk, hogy óriási kötődés alakul ki.

Jó, de akkor mit írjunk?

Szoptatás közben oxitocin szabadul fel a baba és az anya testében is. Ez a hormon felelős a kötődés érzéséért. Szeretet- és bizalomhormonnak is szokták nevezni.

Ugyanez szabadul fel, ha valakit megölelsz, vagy ha orgazmusod van. Csak más-más mértékben.

A gyerekben is "érzéki örömöt" okoz a szoptatás: összebújtok, az élő, meleg tested tölti ki a száját, hallja a szíved, érzi az illatod, meleg a bőröd, és közben jól is lakik, ami önmagában örömforrás.

A szexhez annyi köze van, mint a pelenkázásnak: semmi. Pedig a legtöbb baba élvezi, mikor bekrémezik a popsiját.

Nekem is három gyerekem van. Az biztos, hogy se üvegre, se csokira, se más finomságokra még nem láttam úgy felragyogni, mint amikor kicsikét látták, hogy "jön a cici". Egész biztosan több örömet jelent nekik a szoptatás, mint az üvegből etetés.

Nekem az anya ilyen esetben másodlagos, nem mi vagyunk fontosak, ha a szoptatásról van szó. (Ellenben szexnél, mikor megérintik a mellet, akkor igen. Ott az a legfontosabb, hogy nekünk, nőknek ez jó legyen.)

2017. okt. 18. 11:41
 15/27 anonim ***** válasza:
94%

11. Vagyok

Nem ugy ertettem,hogy okvetlen eljönnek ezek a problémák. Hanem,hogy a cumiban,ujjszopas,stb.ben meg van rá a kockázat. Ha kell a bimbovedo,akkor kell. Ne vedd magadra!

En egy sikertelen és egy nehezen induló,de sikeres kizárólagos s zoptatast tudok magam mögött. Úgyhogy mindketto szituációt ismerem. Azt is,hogy lelkileg milyen nehéz mikor akarja az ember,de nem megy. Azt is mikor sikerül,akkor az milyen megkonnyebbules.

2017. okt. 18. 11:43
 16/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm az azóta érkezett hasznos es értelmes válaszokat.

14-es! Azért írtam, hogy ne a kötődést mondjátok, mert rengetegen nem tudnak szoptatni, önhibájukon kívül, mégis kötődik hozzájuk a gyermekük, ráadásul az apák sem szoptatnak, meg a nagyszülők sem, mégis sokszor értük rajong jobban a gyerek, hiába szoptat az Anya. Szerettem volna más érveket is hallani, ennyi az egész. A szexuláis részt pedig természetesen nem úgy értettem, hogy a babában van ilyen érzet, vagy az anyában szoptatás közben, de sokaknak ez az intim zónája és ezért tartom furcsának. Na meg pontosan azért, amit írsz, hogy egymás szemébe néznek, simogatják egymást közben és nekem ez már sok, amikor nagyobb a gyerek. Nem csecsemőkre gondolok, megint csak. Sokan kérdezik itt, hogy mit csináljanak, már másfél éves a gyerekük, de akármi bajuk van a mellüket akarják, közvetlen környezetemben is van olyan, hogy a gyerek már beszél, mutogat, játszik velünk, aztán elvonulnak anyával szoptatni, de nem éhség miatt és ez már nekem furcsa. A magyarázat erre az, hogy mert csak és mert jó neki. Na de mi a jó neki benne? Van rá valóban szüksége? Vagy csak a kötődés? Ezért tettem fel a kérdést.

Én is szoptattam, 6-8 hónapig, nincs bajom a szoptatással, nem ellene kérdeztem..

2017. okt. 18. 11:53
 17/27 anonim ***** válasza:
67%

Én szopiztatom a babám. Nekem semmi gondom nincs azzal ha valaki szoptatja, tápszert ad vagy a cumisüvegből adja az anyatejet. Mindenkinek szíve joga eldönteni, h hogyan táplálja a babáját.

Ezt szavakkal nem nagyon lehet leírni, h milyen érzés szoptatni, de határozottan állítom azt, h semmilyen szexuális érzést nem vált ki sőt kifejezetten zavar ha a férjem hozzá ér. A terhesség alatt át ált az agyam teljesen..

Szerintem azért jó a babának, mert biztonság érzetet ad illetve megnyugvást. Ez olyan bensőséges érzés kapcsolat. Számomra is megnyugvást, örömöt jelent a szoptatás. Azért még is csak 9hónapot hordoztam a szívem alatt.

Számomra ugyan olyan fontos szoptatni is és anyatejjel táplálni a babámat.

2017. okt. 18. 12:02
 18/27 anonim ***** válasza:
74%

16#

Nincs benne szexualitás. Azt úgy hívják, hogy gyengédség és szeretet. Jó esetben ez természetesen a párkapcsolatban is jelen van. De nem szex!

Most akkor ahhoz mit szólsz, hogy én a 14 éves fiam puszilgatom, ölelgetem, egymás szemébe nézünk, vagy a fülembe súg? Akkor mi most perverzek vagyunk? :)

Mondjuk az tény, hogy már nem az én mellem akarja megfogni. ;)

2017. okt. 18. 12:09
 19/27 anonim ***** válasza:
85%

Kérdező, amit írsz arról az jutott eszembe, hogy:

Az elválasztódás is kölcsönösen történik. Megértem, ha egy idő után túl nagynak tűnik ehhez a gyerek és téged zavar. Bizonyos életkor (mondjuk legyen ez a másfél éves kor körül) felett addig van értelme a szopinak szerintem amíg kölcsönösen jó a babának és a mamának is. Ha valakinek ilyen (relatív) korán már nem jó, akkor nem látok kivetnivaló abban, hogy finoman megpróbálja elválasztani a babát.

2017. okt. 18. 12:16
 20/27 anonim ***** válasza:
92%

A mell a mi kultúránkban/időnkben ugyan szexuális tárgy, de a természet nem erre találta ki és babának sem az, a szoptatás pedig nem szexuális cselekvés. Így rossz az, aki rosszra gondol :)

Anyai szempontból azért jó, mert a tejtermeléskor felszabaduló oxitocin összehúzza szülés után a méhet, plusz egy szerelmes érzést okoz, ami elősegíti az anya kötődését is a gyermekhez (és még álmosít is, így könnyebb visszaaludni). Aztán statisztikai felmérések alapján a szoptatás csökkenti az anyánál (és a szoptatott lánygyereknél is) a mell- és petefészekrák meg az időskori csontritkulás kockázatát. És persze sokkal kevesebb idő (amit a babára is fordíthatsz) a babát megszoptatni, mint lefejni a tejet és utána megszoptatni. Plusz mindig jó a hőmérséklet, kéznél van és ingyen van. :)

A baba szempontjából más anyák tejéhez képest védi a babát pont azok ellen a betegségek ellen (pl. megfázás, hasmenés), amit az anyától/családtól aktuálisan elkapna. Cumisüveghez képest jobb a fogaknak. Játszócumi: balesetveszélyes is lehet, elhagyja, koszos lesz, nem találja éjszaka és szintén hiszti van, amikor elveszed tőle.

Egyébként meg nagyon sok baba nem fogadja el a cumisüveget se, a játszócumi helyett pedig az ujját szopja, rongyizik vagy mondjuk az anyja haját tartja egész éjszaka a markában.

Érdekességképp: azt hiszem a youtube-on hallottam egy Popper Péter előadásban (ami arról szólt, hogyan hat az egyes emberre a történelem), hogy valami kutatások szerint az ősember akár "kisiskolás" korig szoptatta a gyerekeit (lévén kevés élelem), s hogy ide vezethető vissza, hogy a mai társadalom ehhez képest korán elválasztott gyermekei orális hiánytól szenvednek, hogy folyton ennének, rágóznak/cigiznek és hogy dívik az orális szex. :) A valóságtartalmát nem tudom, de ha érdekel, keress rá.

2017. okt. 18. 12:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!