Néha borzasztóan belenyilall cicimbe az éles fájdalom és nem tudom, hogy mitől. Nem a bimbóba, hanem a cicibe. Szoptatok egy 9 hetes kislány anyukája vagyok Ezek a gondok néhány napja kezdődtek. Mitől lehet?
Én etetési időben és etetés/fejés után is is érzem, mióta van tejcsi.
1 hónapos kislány anyukája
A tejbelövellés egyszer van, amikor először kezd el termelődni a tej a szülést követően.
Ez a bizsergés vagy nyilalló fájdalom ill. mellkeményedés a tejleadó-reflex, amit az oxitocin hormon vált ki. Ha fejtek, akkor a fejés megkezdése után nem sokkal láthatjátok is, ahogy egyszerre több csatornából is elkezd spriccelni a tej. Ezidő alatt ürül ki a híg elsőtej, ami az egyszeri adag legnagyobb részét teszi ki. (A fejés ill. szoptatás vége felé újra érezhettek ilyet, ekkor ürül ki teljesen a mell.)
Az is normális, amit ti írtok, hogy nemcsak fejés/szoptatás alatt érzitek, hanem a köztes időben is. Sokan a várható szoptatás ideje felé közeledve tapasztalnak ilyet. Ill. az első hetekben, hónapokban már akár a babátok látványa, sírásának a hangja is kiválthatja. Mindezt azért rendezte így a Természet, hogy még véletlenül se éhezzenek a picúrok. ;)
Később fokozatosan csökken a reflex intenzitása, sokaknál el is múlik idővel. Én a mai napig érzem, igaz, pár hónapja már nekem is gyengébb (2ésnegyed éve szoptatok).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!