Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Milyenek a tápszeres babák?...

Milyenek a tápszeres babák? Vannak fejlődési különbségek?

Figyelt kérdés

Sajnos a babám nem akar szopizni és kénytelen vagyok cumisüvegből etetni. Fejem a tejcsit, de még az is nagyon kevés és hiába próbáltam ki mindent már lassan apad! Nyüstölöm a mellemet a tejért, a gyereket a szopcsiért, de semmi pozitív eredmény! És attól is kész vagyok, hogy meg kell felelni a fejlödési feltételeknek!!!

Azért, hogy a gyermekemnek ne legyen baja szeretném tudni, hogy ha már teljesen vége a tejes táplálásnak mit várhatok a tápszerektöl!?

Tényleg ekkora gond, ha tápszeres egy baba, mert én rengeteg ezzel kapcsolatos ,,lenéző" kritikát olvasok!?

Vannak különbségek?

MINDEN TAPASZTALAT ÉRDEKEL!!!

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2010. máj. 26. 22:00
 1/7 anonim ***** válasza:
14%

Ezen az oldalon többségében olyan anyukák véleményét fogod olvasni,akik szerint egy éves kora előtt a baba nem kaphat csak tápszert,de tejet és más természetes ételt nem.

Egy elég nagy lakótelepen lakom és legalább 30-40 kisgyerekes anyukával szoktam találkozni,beszélgetni.

Én egyik gyerekemnek sem adtam tápszert .Mindhárom elég korán kapott tejet,természetes gyümölcsöket,zöldségeket rendesen sózva,cukrozva, és 8 hónaposan már mind azt ette,amit a család többi tagja. Egyik sem allergiás,mindegyik egészséges. Legfeljebb télen lesznek influenzások. A nagylányom már 9 hónaposan járt, a fiam egy évesen, a pici pedig most egyéves,és egy hónapja jár.

A lakótelepen a legtöbb anyuka a régi módszerekkel eteti a babáját. Ki azért,mert neki is ez a meggyőződése,vagy azért mert az anyagi helyzete nem engedi meg,hogy havonta több tízezeret költsön tápszerekre. De van olyan is,aki 3 tápszert is kipróbált,és mindre allergiás lett a babája.

A tápszeres babák nagyobbak,van akinek a feje is nagy,de minden mozgást 1-2 hónap csúszással kezdenek el. Legalább 4 van,aki egyéves kora után valamilyen allergiában szenved. (A nem tápszerrel etettek között csak egy tejallergiás,de neki az anyukája is az.) Van egy közöttük,aki sajnos,leukémiás. (Ez természetesen nem biztos,hogy összefüggésben van a tápszerekkel).

Ezen az oldalon is szinte minden héten van olyan link,hogy pl. a 8 hónapos még nem ül, 13 hónaposan még nem jár stb.

Az a véleményem,hogy a tápszeres babáknak az immunrendszere és a csontozata is gyöngébb,mint a hagyományosan etetett babáké.

Javaslom,hogy nézz körül a környezetedben. Orvosnál,játszótéren stb, érdeklődj az anyukáknál,hogy eldöntsd,te milyen módszert alkalmazz.

Jó egészséget kívánok a babádnak.

2010. máj. 26. 22:34
 2/7 anonim ***** válasza:
92%

Jajj, Istenem, semmi baja sem lesz. Persze az anyatej a legjobb,de semmi baja sem lesz a tápszertől, mi is azok voltunk már az elejétől fogva, mára 2 évesek vagyunk, egyszer voltunk lázasak 2 hónapja, valami vírus miatt, előtte semmi. Mindenben nagyon szépen fejlődik, igaz nem az az "elhízott lányka", dehát ilyen az alkata. Ne aggódj. Ha ez van és tényleg nincs tej,akkor ez van és kész.

És ha az én generációm (30 éves vagyok) felnőtt tápszeren, anyum 2 hónapig tudott szoptatni-azokkal a sz*r tápszerekkel akkor a mi babóinknak sem lesz semmi baja ezektől a viszonylag "jó" (nagyon hasonlít már az anyatejhez-PERSZE NEM AZ!!!! -....

Jó babázást!

2010. máj. 26. 22:34
 3/7 anonim ***** válasza:
78%

2. vagyok, az elsőnek írnám, hogy: Ugye nem gondoltad komolyan amit írtál? Hogy gyöngébbek???Jesszusom.

Hát én pont nem ezt tapasztalom.

De annyi tapasztalat, ahány gyerek, de könyörgöm ne könyveljük már el gyengébbeknek a tápszeres gyerekeket, johogy nem már a "barna szeműeket utáljuk, a kékeket meg szeretjük" alapelvet valljuk a 21. századba.

2010. máj. 26. 22:39
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Elképesztő, hogy mennyi buta, sötét, rosszindulatú, sőt akár gonosz véleményt lehet olvasni a tápszerekről, és a tápszeres babákról. Én azt mondom, hogy ezek mind alaptalan kritikák!!! Parsze, az anyatej a legjobb dolog, de a tápszer majdnem ugyanolyan jó! Ha valakinek bármi okból nem adatik meg, hogy anyatejjel táplálja a babáját, akkor a tápszer a legjobb választás. Igyekeznek ezeket a tápokat úgy megcsinálni, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak az anyatejre, és megtalálható legyen bennük minden szükséges ásványi anyag, és vitamin.

Nem igaz, hogy a tápszeres babák felfújtak és nagyfejűek.

Nekem is van 2 tápszeres gyermekem (kevés volt a tejem, bármit is csináltam). Igaz, hogy nem csenevész gyerkőcök, de már születéskor sem voltak azok, 4 kiló felett születtek, férjem is meg én is magasak vagyunk, és nem épp madárcsontozatúak. Az első lányom 7 hónaposan felállt, 10 hónaposan egyedül járt, ezt csak annak cáfolására írom, hogy itt írta valaki, hogy tápos gyerekek le vannak maradva a mozgásfejlődésben. A kisebbikem most 8 hós, ő még nem áll fel önállóan, viszont forog, kúszik, mászik, (ezt a szakaszt első lányom kihagyta), a finommotoros kézsége nagyon jól fejlődik (apró pici szöszöket nagyon ügyesen felcsippent, fél óráig eljátszik egy hajszállal)

A betegségekről: az első lányom nagyon nem volt beteges, kb. 10 hónapos volt amikor először beteg lett. Utána is kb. fél évente volt valami 2-3 napos megfázás. Amikor oviba került, persze jobban elkapta a nyavalyákat, de ez elkerülhetetlen. Haza is hozott jópár bacit, amit sajnos néha óhatatlanul a kicsi is elkapott, tehát őrá mondhatnák azt, hogy betegesebb, de ez azért van, mert ő már a nagy miatt nincs úgy burokban tartva. De egyébként többször volt, hogy a nagy lebetegedett, és a kicsi nem kapta el tőle, pedig nyalják-falják egymást folyton. Tehát én szerintem neki is elég jó azért az immunrendszere a korához képest. (Ugyanilyen nagytesó-kistesó felállásban egyébként az anyatejes baba ugyanúgy elkapja a betegségeket a nagyobbtól. Egyik barátnőm csak szoptatott, a kisebbikje mégis folyton náthás volt)

Én a sajátjaimon kívül is elég sok tápszeres gyereket ismerek, (nem divat beszélni róla, de elég sok anyukának okoz gondot a szoptatás, nekem ismeretségi körömben kb. 60%-os arányban, és ezek az emberek az ország különböző részein élnek, nem is ismerik egymást, mielőtt valaki azt gondolná, hogy egy baráti társaság közös dilije)

Egytől egyig egészséges, jól fejlett, jó képességű gyerekek! Nem elhízottak, nem elmaradottak, nem tunyák, nem betegesek.

2010. máj. 27. 03:10
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Uramisten hogy egyesek miket írnak! Ha elmegy sajnos a tejem akkor mégis mit adjak a 2 hónapos babámnak? Pörköltet? :D Az ég világon semmi baja nem lesz a tápszertől és nem is marad le a fejlődésben. A babám még nincs 3 hónapos és most fogjuk csak lassan elérni az 5 kilót. Első válaszolónak meg annyit hogyha neki se lenne teje ő is tápszert adna a babájának és nem írna ilyen hülyeségeket!
2010. máj. 27. 22:14
 6/7 anonim válasza:

Szia!

Szerintem ne aggódj ,manapság nagyon jó tápszereket készítenek.Alkati kérdés,hogy melyik gyerek lesz nagyfejű és beteges.

Pl.ha az anyuka nem táplálkozik renesen,nem fogyaszt elég vitamint mitől lenne a teje jobb mint a tápszer amiben kellő arányban benne vannak a vitaminok és a tápanyagok?

Ne legyen lelkiismert furdalásod!Te mindent megtettél ebben biztos vagyok.Ha mégsem ment ,tovább kell lépni és kész.Érezd jól magad és akkor a kicsi is kiegyensúlyozott lesz.

Saját tapasztalat:Első gyermekemet nem tudtam szoptatni.Ő gyengén szívta,amit egésznap lefejem nagy nehezen azt egyszerre megitta.Ezt 6 hétig csináltuk.szürnyű lelkiismeretfurdalásom volt,de végül csak a tápszert kapta.Nem volt nagy a feje és szépen fejlődött 7 hónaposan felállt a kiságyban és 10 hónaposan elindult ekkor nőttek ki az első fogai is.Azanyos értelmes gyerek lett belőle hamar megtanult beszélni.Az oviból talán 3 szor hiányzott betegség miatt.Ma 6.osztályos nagyon jó esze van.A kissebik fiamat 11 hónapig szoptattam 6 hónaposan mikor sétálni vittem folyot a könnye és az orra,hapcizott,köhögött.Az orvos 2 hónapig próbálkozott gyógyszerekkel mire elküldött minket allergia vizsgálatra.8 hósan kiderült allergiás a pollenekre és a szójára.Most 10 éves és a szójától a mai napig kiütései vannak.A légúti allaergiát szerencsére kinőtte.Egyébként ő is nagyon jól fejlődött.11 hósan elindult és ő is okos kisgyermek.

Ezt csak azért írtam le,hogy senki ne gondolja azt,ha a gyermeke anyatejen nő fel azzal biztosítva van minden ellen,pl.allergia.

Őszintén hiszem,hogy a legjobb az anyatej,de a tápszer is ugyanolyan jó.Nem ezen múlik.

2010. jún. 1. 09:20
 7/7 A kérdező kommentje:

Minden választ nagyon szépen köszönök!

Nagyon kedves, hogy ilyen részletesen meséltetek, mert éppen erre voltam kiváncsi!

2010. jún. 4. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!