Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ha tápszeres a baba az már bűn?

Ha tápszeres a baba az már bűn?

Figyelt kérdés
Az én fiam sajnos nem szopizott és mindent megtettem hogy tudjak adni neki anyatejet. Rendszeresen fejtem,odafigyeltem az étkezésre stb. De sajnos elapadt a tejem. Most legyen bűntudatom hogy tápszert kap? Tudom hogy az anyatej lenne neki a legjobb, de egy tápszeres baba is felnő. Nem kell ezt ennyire eltúlozni!
2010. máj. 21. 21:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
77%
Én 20 hónapig szoptattam és soha NEM néztem le vagy szóltam be senkinek aki nem tudta.Eszembe se jutna ilyesmi.Amikor még csak elképzeltem a szoptatást sem görcsöltem rá ,úgy gondoltam ha tudom szoptatom,ha nem akkor nem.A tápszert sem véletlenül találta ki valaki...!De az rosszul esik hogy ha a másik táborban van valaki rögtön "fikázósnak"van elkönyvelve,annélkül hogy ismernék a véleményét!
2010. máj. 22. 08:25
 12/17 anonim ***** válasza:
70%

Nem csak a tápszerezős anyukák vannak ám "lenézve". 8 hónapos a fiam, még mindig szopik 4-5 alkalommal, egy étkezést sem váltottunk ki, persze kap már gyümit, zöldséget, húst, de mellette még cicizik is. Amikor ezt meghallották a gyerekorvosnál( doki, 2védőnő, asszisztens, és még 2 anyuka is bent volt) úgy néztek rám, hogy "úh, ez éhezteti a gyerekét" és az a kicsit szánalmas arckifezejés.... nahát elég rossz érzés volt. Amúgy 9 kg a fiam, szóval nem éhezik :)

Tényleg nem szabad bűntudatodnak lenni emiatt.

És bár én nem adtam még tápszert a babámnak, de végigolvastam, hogy milyenek, mit tartalmaznak, és azt kell mondjam, hogy nagyon jól össze vannak állítva, szinte ugyanazt tudják, mint az anyatej. (cSak nem kell figyelned, hogy mit ehetsz és mit nem :) )

2010. máj. 22. 08:56
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Az előttem szólónak teljesen igaza van :) ma már azt sem tudják némely emberek kit nézzenek le, már az sem jó ha valaki tovább szoptat meg az sem ha nem tud szoptatni.

Nekem is tápszeres volt a lányom, 1 hetesen már kapott mert vérvételből kiderült hogy nem lesz tejcim / vérszegénység/ és ismerek egy nőt, neki már 2 éves elmúlt a lánya de ő ahányszor találkoztunk állandóan ecsetelte a szoptatás fontosságát. Holott megmondtam hogy nem szopik, tápszert kap. De nem foglalkoztam ilyennel, utána ahányszor találkoztunk mindig kérdezte hogy szopik még? Megelégeltem és mind a mai napig azt mondom hogy igen, szopik, pedig már 14 hónapos és tápszert sem kap :)

Inkább arra vagyok kibukva, hogy egyik rokonunknál 2 éves a kislány és kezdettől fogva tápszeres, mert megmondta az anyuka hogy nem akarja szoptatni mert fáj! így ahogy mondom, nem is szoptatta. Ez viszont gáz szerintem, neki kellene bűntudatának lenni, nem nekünk akik tápszerrel etettük a babánkat hogy az anyatej helyett a lehető legjobbat kapják.

2010. máj. 22. 13:22
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha valóba megtettél mindent mindent,mint írtad is,hogy szopizzon a baba,akkor NEM BŰN! sztem akkor bűn,ha az anya lusta szoptatni,vagy sajnálja a melleit...
2010. máj. 22. 14:14
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Én is csak 6 hétig tudtam szoptatni a babámat,nagyon el voltam keseredve hogy vége a szopinak,de nem volt mit tenni.Most 16 hónapos a babám tápszeres volt,de még soha nem volt beteg még megfázva sem.Ne aggódj az is anyuka aki cumisüvegből eteti a babáját,ugyanolyan szeretettel mintha szoptatna.
2010. máj. 22. 15:08
 16/17 xStefix ***** válasza:
49%

Én azt azért nem mondanám, hogy MINDEN szempontból mindegy lenne, hogy a baba szopik-e vagy sem, mert az anyatejnél jobbat még nem találtak ki és nem is fognak. (A szoptatás lelki oldaláról nem beszélve.) Szóval sajnos a tápszeres babák bizonyos szempontból tényleg "mást", "kevesebbet" kapnak, mint a tejes babák, akárhonnan is nézzük. :(

De egyrészt én is azt gondolom, hogy ez a legtöbb esetben nem kizárólag az anyukák "bűne", felelőssége, sokkal inkább a körülmények szerencsétlen összjátéka! Hosszú távon viszont mindenképp lényeges, hogy az anyuka elgondolkodjon és tanuljon a hibákból, hogy legközelebb már lehetőleg jobban sikerüljön. Másrészt pedig nyilván nem ez az egyetlen dolog, ami befolyásolja, hogy a babából milyen gyerek ill. felnőtt lesz. De ettől még a szoptatás a babakorszak egyik legfontosabb tényezője (kellene, hogy legyen).

És annak kétség kívül örülnünk kell, hogy a mai tápszerek már ilyen jók, ha egyszer muszáj őket használni.

Én 27 hónapja szoptatok és az én lányom is kapott anno tápszert, igaz, utólag tudom, hogy feleslegesen. A tápszerezés nem azért tűnik olyan ellenszenvesnek, mert rossz, hanem azért, mert sokszor szükségtelen és "veszélyes": ha egyszer beindítja az elválasztódást/tejcsökkenést, már nagyon nehéz visszafordítani és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez csak nagyon kevés anyukának sikerül. Én személy szerint ezért szoktam mindenkit "óvni" tőle, ha tényleg nem komolyan indokolt.

2010. máj. 22. 15:30
 17/17 xStefix ***** válasza:
49%
Azt, hogy ellenszenvesnek tűnik, nem a saját nevemben írtam, hanem úgy általában a szoptatáspártiak ill. a szakma nevében.
2010. máj. 22. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!