Miert van az, hogy mostanaban egyre tobbeknek keves a teje, nem tud (vagy akar? ) szoptatni?
5 ismerosom is szult, baratnoim, a babak kozott csupan par honap korkulombseg van, en vagyok a hatodik aki szult mostanaban. Egy sem szoptat, csak en. Altalaban mindenki azt mondja, a baba 1-2, maximum 5 hetes koraban, hogy keves a tejuk. Hiaba mondtam azoknak akik utanam szultek, hogy lehet novekedesi ugras, tegyek tobbszor, tobb ideig mellre a picit es ne potoljanak. Megfogadjak 1 napig, azutan ha megis keves a tej adnak tejport, mert ehezik a gyerek... Elhiszem,van aki tenyleg csak egy keves mennyisegu tejet kepes termelni es nem megy tobb sehogyan,de azert ez az arany tul magas (6 szemelybol csak 1nek van elegendo teje). Azt sem ertem, hogy az oregek miert tomik mindenkinek a fejet azzal, hogy komenymag meg komenymag meg edeskomeny,es sok leves rantassal, mert ettol lesz tejuk, nem a gyakori szoptatastol. Igen enni is kell, de ne essunk mar tulzasokba. A korombelieknek meg persze konnyebb meginni a teat, megenni a levest amit az anyjuk, anyosuk, ferjuk fozott, mint a suru szoptatas, mert faj,mert sebes a cici meg egyebek... Nem mondom,nekem sem volt egy setagalopp a szoptatas, rengeteget kuzdottunk erte, egyszer keves tej, maskor tul sok tej, 1 hetes novekedesi ugrasok, sebes mellbimbo, szajpenesz, fajo mellek, fajdalmas szoptatas de nem adtam fel, olvasgattam,tanultam a netrol es ennek koszonhetem, hogy meg mindig csak szoptatok,nem a sok oreganyam tanacsanak... Annyiszor ajanlottam fel,hogy segitek,elmagyarozom mit csinaljanak de valahogy sosem kertek belole, en meg tul eroszakos sem akartam lenni.
Miert van ez? Nem akarnak szoptatni vagy ennyire nincsenek tisztaban a szoptatas mukodesevel? Ha az utobbi, akkor miert nem fogadjak meg a tancsomat?
+1 kerdes: a babam 5 es fel hos, kizarolag anyatejes, ha megkerdezik valaki,hogy szopik meg,akkor mindig tatott szajjal sopankodnak, hogy meg csak szopik, hogy nem kap kajat, nem kap teat, nem kap vizet csak az anyatejet es mindig rosszalloan neznek ram, hogy ezt nem igy kell mert a tea az nagyon fontos. Meg csodalkoznak,hogy ilyen sokaig szoptatok es ilyen sokaig eleg a tejem. Pedig nem sovany a gyerekem, lassan 8kg,kis hurkas. Ez miert van? Mar eskuszom unom, mostanaban ravagom,hogy mar evett repat, almat, barckot, sutotokot, meggyet, kiflit, meg mindig iszik teat, igy aztan helyeselnek, hogy igy kell. Nem ertem, kerlek magyarazzatok el.
Bocsi az ekezetekert, ha tul hosszu lett. Nem provokativ kerdes, csak lehet, hogy en vagyok a tudatlan, ezert kerlek magyarazzatok el.
Korom: 22/N
Én úgy látom a környezetemben, hogy többen is vannak, akik nem akarnak szoptatni, de igazán nem érdekel. Én szeretnék, bár még csak terhes vagyok, nagyon remélem, hogy sikerül majd.
De megértem azokat is, akik adják a tápszert ilyenkor. Én sem akarnám látni, hogy éhezik a gyerek. Azt meg, hogy majd megindul a tej, te nem tudod garantálni senkinek. Szóval én ennyire nem avatkoznék bele, ha nem is kérnek rá.
En 21 vagyok. Ha lesz gyerekem nem fogom minden aron eroltetni a szoptatast, meg kinozni magam. Nem hal bele ha tapszerezik. Biztos sok marhasagot lehet olvasni a neten mint minden temarol, csoda h nem azzal riogatnak hogy elsorvad a gyerek ha nem szopik :D
Ugyhogy en nem kinoznam magam, nem vagyok martir. Plusz a parom sem orulne neki ha azt latna h kinlodok :) Az en anyamnak sem volt eleg teje es tapszerezett. Teljesen egeszseges vagyok, nem voltam szorongó, nem sorvadtam el. Ugyhogy igen, en is a "könnyebb utat" valasztom majd ha kell.
Szerintem azért van ez, mert ma ezer és egy dolognak kell megfelelnie egy anyának.
Legyen csillivilli a lakás, főzz minden nap, rendszeresen sportolj, legyél szexistennő, stb. Ezt nem lehet egy olyan baba mellett, aki óránként szopik éjjel-nappal. Egyszerűen túl nagy a társadalmi nyomás a nőkön.
Amitől én kialadok, az a kérdés, hogy "jó baba?". Ez alatt a többség azt érti, hogy három óránként eszik, közte alszik, elvan egyedül a kiságyban, és két hetes kora óta átalussza az estéket. Vagyis anyukának van ideje mellette takarítani, főzni, tornázni, és este szexdémonkodni apával.
Ha az első 6-8 hétben nincs meg a támogató környezet, akkor a szoptatást sokszor váltja fel a tápszer. Nem mindegy, hogy amikor a férj hazaér, akkor nekiáll mosogatni, vagy nekiáll pampogni, hogy nincs mosogatva. Hogy az anyós átmegy segíteni, hogy tudj nyugodtan szoptatni, vagy átmegy vendégségbe, és húzza a száját, hogy illett volna sütni valamit. És sorolhatnám.
Ez az első két hónap nagyon húzós. Vagy első három. Egy tapasztalatlan, első babás anya egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen visszajelzéseket kap.
Ne kezdd ... ne légy ilyen 22 évesen. Kurv.nagy mázlid van, hogy végül is tudsz szoptatni, és ahelyett, hogy szívből örülnél neki, azzal vagy elfoglalva, hogy bezzeg mások?!
Mint egy vénasszony, falun.
Bevallom őszintén, mások élete/beledumálása/szoptatása SOHA nem érdekelt, mert nem számít semmit az életünkben. Súlytalan.
És szívből szánom mindazok nyomorult életét, akiknek ez szempont.
A +1 kérdésedre én nem s csak ezt tudtam volna mondani. Amikor kérdeznek, akkor mondd azt, amit hallani akar. Egyébként meg csináld úgy, ahogy szerinted jó.
Arra, hogy miért nem szoptatnak sokan, az a leggyakoribb magyarázat, hogy lusták, kényesek, és a beteg kis agyukban a szopás az orális szex, a mell pedig nemi szerv.
Legalább is a gyakorit olvasva nagyon ez tűnt fel.
Jobb a tápszer, mert alszik a baba, mint akit agyonvertek. Kikeveri, öt perc alatt megeteti, kajakóma, 3 órára le van a gond a gyerekről. Lehet facebookozni, hogy nincs csodalatosabb dolog, mint egy picike babucikácska. Esetleg gyakorizni, és jól lepontozni mindenkit, aki szoptat.
Aztán meg amikor a baba 3 hónapos, egyre többet van ébren, igénye lesz a testközelségre, akkor lehet jönni sírni a gyakorira, hogy ki van idegileg, nem hagyja aludni, szalad a lakás, stb.
Meg persze lehet önmagukat és egymást ajnározni, hogy nem attól jó anya, ha szoptat, ha nincs kedve, nem csinálja. Ő az első, nem a gyerek! Aki nem így gondolja, az a szőrös lábú ősanya, aki majomként piceli a babáját, és tejes zsacskója van mellek helyett, a férje meg csalja.
Ugye, kedves gyakoris anyukák? ;)
Sokan még nem is terhesek, de ezeket olvasva már utálják a szoptatást. A legjobb eset, hogy "megpróbálom szoptatni, de nem kínzom magam, majd kap tápszert".
Százból egy nő nem képes szoptatni. Mondjuk, mert hormonális problémák vannak, vagy mirigyelégtelensége van, és alig termel tejet a melle.
A többi 99 igenis csak lustaságból ad tápszert, mert az első hetekben még egyszerűbb, mint szoptatni.
A tápszergyártók meg könnyekig meghatódva olvassák a gyakorit, hogy ennyi ostoba nőn tudnak gazdagodni.
Az első gyereknél én is így voltam, mert nem sokat tudtam a szoptatás, tejtermelés természetéről, a kórházban nem sokat mondtak, a védőnő mégkevesebbet, plusz neheztítő tényező volt a rövid nyelvfék, amit a gyerekorvos nem volt hajlandó felvágatni, amíg még pici volt, csak 9 hónaposan. Úgyhogy három hónapos korára az én nagyfiam is tápszeres volt, de pótlást szinte folyamatosan kellett neki adnom (eleinte az anyatejet is csak lefejve tudtam neki adni üvegből).
Amikor a második született, sokkal jobban képben voltam, rengeteget olvastam a szoptatásról, meg eleve arról, hogy hogyan termelődik a tej, mi határozza meg a mennyiségét, összetételét, stb., és fel sem merült bennem, hogy gond lehet, mert ha szervi probléma nincs, akkor gyakorlatilag tök egyszerű, tényleg csak annyi, hogy mindig mellre kell tenni a babát, ha kéri, és nem szabad kétségbe esni, ha a kórházi napok során még nem lövell be a tej, mert ennek idő kell, de az előtej is elég a babának addig, na meg az időre etetést el kell felejteni. És tényleg nem is volt semmi gond, 6 hónapos koráig szoptattam kizárólagosan, aztán még 15 hónapos koráig hozzátáplálás mellett. Két hónaposan már súlyt duplázott, és igen jó húsban volt mindig, míg mászni nem kezdett, nem mintha most sovány lenne, de addig tényleg kis gömböcke volt :)
Most lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, amit írok, de bizonyos esetekben (figyelem, nem általánosítok, nem mindig, ezzel én is tisztában vagyok) az anyák nem is biztos, hogy annyira szeretnének szoptatni, mert az elején macerának élik meg, mert nem megy gördülékenyen, vesződnek vele, aztán úgy vannak vele, hogy jó, hát nincs elég tej, hagyjuk, egyszerűbb lesz tápszerrel. Tudom, vannak, akik vért izzadva próbálnak tejet szaporítani hónapokig, nem is róluk beszélek. De emlékszem, én is kínlódásnak éltem meg a szoptatást az első fiammal, és ahhoz képest a tápszer valóban egyszerűbb megoldásnak tűnt. Csak most, a második, igény szerint szoptatott fiamnál jöttem rá, hogy valójában mekkora könnyebbség ez így, hiszen ez mindig kéznél van, és mindig fogyasztásra kész, és a baba beállítja magának a szükséges mennyiséget azzal, hogy pont annyiszor kéri, ahányszor kell neki. Igen, növekedési ugrásoknál megesett pár napig, hogy egész nap rajta volt szinte, de csak addig, amíg kellően felszaporította magának a mennyiséget, aztán utána megint annyiszor kérte, mint korábban.
11#
Tudom, hogy van aki tenyleg nem tud szoptatni, nem lesz 10 ml-el sem tobb teje ha a feje tetejere all, akkor sem.
#14, #15
Nem hencegni jottem! En csupan akartam szoptatni, mindenaron, nem irom le, hogy milyen utat jartunk be ezert, mert azt is csak martirkodasnak tartanad. Nem volt konnyu, ennyit mondok. Egyaltalan nem ugy viszonyulok a kerdesemben emlitett szemelyekhez, hogy csak az en tanacsomat fogadjak el, nem ajnarozom magam,hogy en tudok szoptatni, mikozben esetleg KÉRÉSRE tanacsot adok nekik. De mar meg se haragudj,nem tartunk ugyanott, az anyatej jobb mint a tapszer, ezt nem erdemes vitatni. Sot, nekem a gep egy nyugos, hasfajos, nagyon nagyon rossz alvo babat dobott, akit ringatni kell egesz nap, kulonben uvolt, a baratnoim kozul, aki tapszerezik, meg van nehany akinek eszik-alszik-jatszik magaban baba jutott, ugyhogy ez nem tapszer/anyatej fuggvenye. A tapszer sem az ordogtol valo, ez teny, de ha van jobb, akkor miert ne adnam azt a jobbat, a gyerekemnek, hiszen az o erdekeit helyezem eloterbe, a sajat kenyelmemnel, gondolkodas nelkul. Tegyuk azt is hozza, hogy noha a szoptatas lehet az elejen nehezebb mint a tapszer, de idovel kifizetodo, kevesebb stressz, kevesebb csomag ha megyunk valahova, mindig friss, mindig a baba igenyeinek megfelelo, mindig keznel van es pont annyi, amennyi kell.
Igen,buszke vagyok arra, hogy "toltam a szekeret" (a te szavaiddal elve) mikor masok feladtak, de ezt nem hangozatom, nem nagykepuskodok, sot segiteni akarok/akartam masoknak, hogy ok is tapasztaljak a szoptatast, ha tudok, es ezt nem kajan vigyorral az arcomon teszem, hanem joindulatbol.
15-os sajnalom, hogy nem akarsz szoptatni mindenaron, pedig idovel ez lenne a konnyebb ut, es jonerzes is, de ez a te dontesed, te tudod.
Koszonom a valaszt.
Sajna, ertem mire gondolsz, nekem is kijutott belole. Mikor kuzdottunk a szoptatassal, nem volt mindig rend, sokszor nem volt elmosogatva, vagy csak mirelit kaja volt asztalon, amit a ferjem nem igazan nezett jo szemmel, anyam es anyosom allandoan meg is szolt erte, hogy lusta diszon vagyok (szo szerint), pedig egyszeruen csak ennyire jutotta az idombol, energiambol, es akkor jelen pillanatban azt tartottam az elsodlegesenek hogy oldodjon meg a szoptatasi problemaink, de emellett valamennyire igyekeztem haziasszony es feleseg is maradni, csak ugye nem mindig jott ossze...
#1, #9, #11, #19, #24, #26, #27
Nektek kulon koszonom, hogy a kerdesre valaszoltatok. Hasznos volt mind.
Mindenkit felpontoztam, akarmilyen valaszt irt, ugyhogy mas volt a lepontozo.
Környezetemben ugyanez van.Az igazság h nem akarbak szoptatni a legtöbben hiába mondják h akarnak.Mert egy idő után kiderül h a tápszer kényelmesebb,mert bárki meg tudja csinálni és megetetni vele a babát.Az iszsz babával meg csak a baj van mert mi az h pl óránként eszik?
3.gyermekem jelenleg 3 hónapos,iszsz baba úgy mint a nagytesói voltak.Ha a környezetemre hallgatok mind tápszeres lett volna pár hetesen...A legnagyobbnak kellett pótlás 2 hónapos koráig,utána lett elég a tejem.Hiába próbálok tanácsot adni nem fogadják meg.Félnek ha szoptatnak nem fog éjjel aludni a baba.Nem hiszik el h a 3ból 2 nekem végig alussza az éjszakát hiába iszsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!