Miert van az, hogy mostanaban egyre tobbeknek keves a teje, nem tud (vagy akar? ) szoptatni?
5 ismerosom is szult, baratnoim, a babak kozott csupan par honap korkulombseg van, en vagyok a hatodik aki szult mostanaban. Egy sem szoptat, csak en. Altalaban mindenki azt mondja, a baba 1-2, maximum 5 hetes koraban, hogy keves a tejuk. Hiaba mondtam azoknak akik utanam szultek, hogy lehet novekedesi ugras, tegyek tobbszor, tobb ideig mellre a picit es ne potoljanak. Megfogadjak 1 napig, azutan ha megis keves a tej adnak tejport, mert ehezik a gyerek... Elhiszem,van aki tenyleg csak egy keves mennyisegu tejet kepes termelni es nem megy tobb sehogyan,de azert ez az arany tul magas (6 szemelybol csak 1nek van elegendo teje). Azt sem ertem, hogy az oregek miert tomik mindenkinek a fejet azzal, hogy komenymag meg komenymag meg edeskomeny,es sok leves rantassal, mert ettol lesz tejuk, nem a gyakori szoptatastol. Igen enni is kell, de ne essunk mar tulzasokba. A korombelieknek meg persze konnyebb meginni a teat, megenni a levest amit az anyjuk, anyosuk, ferjuk fozott, mint a suru szoptatas, mert faj,mert sebes a cici meg egyebek... Nem mondom,nekem sem volt egy setagalopp a szoptatas, rengeteget kuzdottunk erte, egyszer keves tej, maskor tul sok tej, 1 hetes novekedesi ugrasok, sebes mellbimbo, szajpenesz, fajo mellek, fajdalmas szoptatas de nem adtam fel, olvasgattam,tanultam a netrol es ennek koszonhetem, hogy meg mindig csak szoptatok,nem a sok oreganyam tanacsanak... Annyiszor ajanlottam fel,hogy segitek,elmagyarozom mit csinaljanak de valahogy sosem kertek belole, en meg tul eroszakos sem akartam lenni.
Miert van ez? Nem akarnak szoptatni vagy ennyire nincsenek tisztaban a szoptatas mukodesevel? Ha az utobbi, akkor miert nem fogadjak meg a tancsomat?
+1 kerdes: a babam 5 es fel hos, kizarolag anyatejes, ha megkerdezik valaki,hogy szopik meg,akkor mindig tatott szajjal sopankodnak, hogy meg csak szopik, hogy nem kap kajat, nem kap teat, nem kap vizet csak az anyatejet es mindig rosszalloan neznek ram, hogy ezt nem igy kell mert a tea az nagyon fontos. Meg csodalkoznak,hogy ilyen sokaig szoptatok es ilyen sokaig eleg a tejem. Pedig nem sovany a gyerekem, lassan 8kg,kis hurkas. Ez miert van? Mar eskuszom unom, mostanaban ravagom,hogy mar evett repat, almat, barckot, sutotokot, meggyet, kiflit, meg mindig iszik teat, igy aztan helyeselnek, hogy igy kell. Nem ertem, kerlek magyarazzatok el.
Bocsi az ekezetekert, ha tul hosszu lett. Nem provokativ kerdes, csak lehet, hogy en vagyok a tudatlan, ezert kerlek magyarazzatok el.
Korom: 22/N
Örülök hogy tudsz szoptatni.én mindent kipróbáltam de nem jártam sikerrel.4honapig kapott anyatejet és tápszert(utóbbi volt a több).szaporító fejést is próbáltam de semmi változás.
Lassan 5 hónapos és csak akkor kezdem el a hozzátáplálást szépen lassan.most a nagy melegben kap vizet(igényli is,nagyon izzadós).eleinte teát kapott de a védőnő mondta,hogy inkább víz.
Ha megkérdezik miért nem kap már ezt azt,mondani kell,hogy a mai protokoll szerint az anyatejes babáknál 6 hónapos kor után kell kezdeni a hozzátáplálást(a tápszereseknél4hó) és ha elkezd kötözködni mondani kell,hogy a te dolgod!örülni kell hogy van tej,minek valtanad le almára,répára,sütőtökre ha egész életében ehet olyat!értékelni kell az anyatejet nem el.....!
Nyugodtan erőteljesen meg kell mondani a véleményed,ne mondja meg más Te mit tegyél a saját gyermekeddel!
Nézd, én nem gondolom hogy olyan sokan lennének akik direkt ki akarnak cs*szni magukkal. Ugyanis nem tudom miért gondolja mindenki miért az egyszerűbb út a tápszer.
Az első fiam anyatejes volt, sokáig szoptattam őt, a másodikat sajnos nem tudtam szoptatni. Van összehasonlítási alapom.
Százezerszer egyszerűbb szoptatni. Mindig kéznél van, nem kell külön pakkot vinni ha bárhová megyünk. Éjjel 5 másodperc a cicit a baba szajába tenni ébredéskor, nem kell hallgatni amíg üvolt szegény amíg a tápszerkészítéssel bíbelödsz. Kb.havi 12000 Ft mínusz a családi kasszából. Rengeteg plusz idöd elmegy a sterilizálásra. Havi egy plusz út a gyerekorvoshoz receptért. Egyszerűbb lenne? Elárulom hogy nem. És lelkileg sem túl felemelő ha akarod de nem megy. Nekem is volt ilyen barátnőm aki nem bírt leszállni rólam, és borzasztóan idegesített. Kértem segítséget védőnőtől, szoptatási tanácsadótól, mégsem indult be kellően a tejem. Leütöttem volna legszívesebben amikor ezzel nyomult folyamatosan, ahelyett hogy megérti hogy min megyek keresztül. Hagyd békén a barátnőidet, nem a te dolgod!
Nekem az jött le az írásodból hogy vagy rosszul esik hogy te ugyanott tartasz küzdelemmel, minta barátnőid kényelemmel (van rgy egészséges gyereketek aki nem hal éhen), vagy ebből akaroda saját önbizalmad növelni hogy csak te vagy a jó anya mert mártírkodsz, mikor a többiek feladják te még mindig tolod a szekeret stb...
Ez a mondat meg ne is haragudj de vicc:
"korombelieknek meg persze konnyebb meginni a teat, megenni a levest amit az anyjuk, anyosuk, ferjuk fozott, mint a suru szoptatas, mert faj,mert sebes a cici meg egyebek..."
A szoptatás jó dolog de nélküle is életben lehet maradni és ez még jobb dolog, hiszen jobbak az esélyei a babáknak.
Ne csináljunk már ebből is versenyt....
Egyetértek az utolsóval. Nem verseny ez, nem lesz senki jobb anya attól, hogy szenved.
Nem vagyunk egyformák. Van, aki inkább kínlódik, éjjel-nappal fej, meg kínozza magát, mert így kell. Az ő választása. Másnak meg egyszerűbb a tápszer. Én is próbáltam mindkettőt, nekem egyszerűbb volt a tápszer. És mondhat bárki bármit, amikor egy hónap alatt egy dekát sem hízik a gyerek, akkor nem kisérletezel tovább, hanem fogod a tápszert, és megeteted.
A tápszer sem az ördögtől való, nem is csodaszer. Ugyanúgy ébredt a kicsi éjjel, viszont végre hízott, és nem lett beteges.
Nekem nem segített a minél több szoptatás, csak egyre sebesebb lett a mellem, a gyerek már a vért szívta, közben nem hízott. Szóval ne gondold, hogy mindenkinél működik a recepted, és szimplán csak nem próbálja eleget.
Kerdezo mi kozod van hozza h ki szoptat meg ki nem,es ki akar meg ki nem? Mindenki ugy neveli a gyereket ahogy akarja. Te foglalkozz a sajatoddal.
En 23eves vagyok,meg nincs gyerekem,de ha majd egyszer lesz,akkor nem fogom szoptatni,mert egy fejos tehennek,tenyeszkocanak ereznem magam. Szamomra nem ezt a funkciot kell betoltenie a noi mellnek!
Az enyem amugyis nagyon erzekeny,es egyebkent meg,szamomra szexualis intim dolog, a parom szokta kenyeztetni,amikor lefekszunk. Szamomra elegge lehetetlen az,hogy valaki a nap 24orajaban azon csungjon.
De mondjuk,azokat sem ertem akik azon csodalkoznak h csak szopik,es nem teazik,tapozik,stb.
Mi kozuk van hozza?
Ez egy osszetett dolog, ami rengeteg mindentol fugg, en a kovetkezoket latom ismerosoknel, baratoknal:
- a kirhazi szemelyzetnek fogalma sincs a szoptatasrol, cumizavarrol, arrol, hogy 10%-os sulyvesztes egy csecsemonel normalis, es cumisuvegbol tapszert adnak nagyon konnyen a babanak, vagy benyomjak a cumit a szajaba
- rengeteg a tevhit a dzoptatassal kapcsolatban, es sokszor nehez a hiteles informaciot megtalalni, mikor a vedonok es gyermekorvosok nagy resze (nagy tisztelet a kivetelnek) sincs kepben a szoptatassal kapcsolatban, pl. mint az enyem, minimum 2 oras idokozonkenti szoptatast ajanl
- sok a csaszaros, vagy az olyan baba, akinel az anya erzestelenitot vagy oxitocint kapott, ezek gatolhatjak a hatekony szopast az ujszulottnel, ami sebes mellbimbohoz, vagy vakuum-kepzesi nehezseghez vezethet
- sokan nem tudjak vagy nem akarjak vallalni a kimerultseget es/vagy testkozelt a babaval, az ejszakak atalvasaval kapcsolatos tevhit is nagyon eros
- sokan nem tudjak, hogy a szootatasnak mennyi elonye van a babara es az anyara nezve, nem ismerik a kulonbseget a tapszer es az anyatej kozott, csak azt latjak, hogy a gyerek hosszabb ideig alszik tole
- a friss anyukaknak egy cumizavaros, siro baba lelkileg nagyon nehez, mikor uvolt a cicirerakaskor a gyerek, aztan a tapszertol megnyugszik, nem mindenki vallalja be a napokig, akar hetekig tarto sirast, ha a szoptanit/sns keszulek nemjott be nekik
Es meg lehet ezer mas ok (idegenkedik a szoptatastol, gyogyszeres kezeles alatt all, es nem tudja, hogy a gyogyszerek kozott soknal van szoptatasbarat alternativa is, stb).
Szoval rengeteg oka lehet. Elsosorban a szoptatas reszletesebb megismertetese az, ami segithetne ezen, foleg az egeszsegugyi szakemberek eseten, mert szamomra elkeserito, mennyire nincsenek a legtobben kepben. Az edesanyak, akik sikeresen szoptatnak 3-4 honapnal hosszabban, maguk veszik a kezukbe a szoptatassal kapcsolatos dolgokat, es igy tudnak 1-rol a 2-re jutni, vagy szerencses esetben talalkoznak olyan eüs dolgozoval, aki sajat magat kepzi a temaban. Sok tevhitbol adodo borzalmas sirassal teli percen vagyunk tul, mire megtalaltam azt, ami a mi utunk, es tanultam az ugeny szerinti szoptatasrol. A fiamnak ugyanis 2 orankent sem volt eleg, persze ezen mar utolag nem is csodalkozom.
16 honapos, aktiv szopis, es miutan megismertem a hosszan szoptatas rengeteg elonyet, remelem, meg sokaig az is marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!