Babám cicin alszik el.2 napja azt csinálya hogy az egyik cicimet egy kicsit megharapja, nem fáj, de félek hogy rendesen beleharap. Bővv lent. Ez?
Az én fiam evett már homokot, virágföldet, papírt, stb, tehát én maximálisan annak a híve vagyok, hogy hagyni kell az immunrendszert mindennel megismerkedni, ennek ellenére nem nyalogatom a gyerek cuccait. Főleg azért, mert a fogszuvasodás bacikat nem tudja legyőzni az immunrendszer:(
Úgyhogy nekem mindegy, ki mit csinál a baba cumijával, én nem nyalom le, és másoknak is ezt tanácsolom. A fogorvosunk azt mondta, lehet semmi baja nem lesz a fogainak, de mi van ha mégis? És honnan fogja tudni felnőttként bárki is, hogy miért kezdtek el romlani a fogak, és romlottak volna-e akkor is, ha nem nyalogatom a gyerek dolgait? Itt egy doktornő is ír erről, számomra ő hitelesebb forrás a "nálunk nem lett gond" válaszolóktól.
Veszélyes fogszuvasodás
– Kutatások bizonyítják, hogy a fogszuvasodás valódi fertőző betegség, amelynek terjedéséért a streptococcus mutans nevű baktérium a felelős. A kisbaba teljesen steril szájjal jön a világra, ám egy-két nap alatt „megtalálják” azok a baktériumok, amelyek a körülötte élő felnőttek szájában élnek. Egy részük nem káros, sőt hasznos, de vannak veszélyesek is – figyelmeztet Dr. Kun Judit orvos és szoptatási szaktanácsadó. – Ezért is fontos, hogy ne használjuk a kisbaba evőeszközét, ne nyalja le az anyuka a cumit, és ne hagyjuk, hogy a gyerek rágcsálja a fogkefénket. Ha sikerül ezeket elkerülni, és ez nem több, mint az alapvető higiéniai szabályok betartása, akkor a gyerek csak sokkal később fertőződik meg a streptococcus mutans-szal, és kisebb lesz az esélye annak, hogy szuvasodni fognak a fogai.
Az előzőekhez annyit, hogy ha valaki igény szerint szoptat, akkor nem használ (rendszeresen) játszócumit ill. 6 hónapos korig (a hozzátápi kezdetéig) kiskanalat sem. Tehát kvázi az első fél évben nem is nagyon van olyan eszköz, amit nyaldosni kellene. És a baba immunrendszere is kábé ennyi idő alatt erősödik meg teljesen, még a strepto-bacikkal szemben is. Szóval ebben az esetben nem nagyon van mitől félni.. ;)
Szerintem egyébként valamennyi "nyaldosós" anyuka (én legalábbis) úgy értette a szabad-ot, hogy az újszülötteknél még kerüljük, de később már nem tragédia. Én úgy értelmezem, hogy ez a doktornő véleményével sincs ellentétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!