Szerintetek is tulzasba viszi sok anya az igeny szerinti szoptatas temakoret?
Akkor Te vagy a ritka kivétel, akinél hosszabb távon sikerül fenntartani az arányt, ennek örülök. (Bár azt nem írtad, mennyi a "jó pár hónap".
AZ meg megint csak szubjektív, hogy ki mit érez "kiszámíthatónak" vagy "rendszernek".
Számomra nincs egyszerűbb, mint a fél év alatti baba ellátása, amikor nem kell tervezni, nem kell főzőcskézni, csak megszoptatom amikor kéri és mindenki boldog.
És nehezebben élem meg a fél-másfél év közötti időszakot, mire beáll a nappali egyszeri fix alvás, és külön kell készíteni babakaját is.
Másfél éves kor felett megint "egyszerű", mert ott az anyatej már nem "fő táplálék", a baba érti és tudja, hogy a cicizés a velem való kapcsolattartásban fontos.
Nekem amúgy három gyerekkel soha nem volt eddig probléma, hogy a már járni tudó gyerek követelőzött volna nyilvános helyen, vagy ne tudta volna megvárni, amíg elvonultam vele olyan helyre, ahol senkit nem zavarunk.
Nálam (eddig három gyereknél) a szilárd étkezések időpontja jelentette a (nagyjából) fix időpontokat, a szoptatás egészen az elvalásztódásig vagy elválasztásig (mert mindkettő volt nálunk) igény szerinti maradt.
Én ezt jól éltem meg, és remélem a gyerekeim is, bár ez ugye nem tudom valaha is kiderül-e. :)
Most várom a negyediket és vele sem szeretném másként csinálni.
Szerintem fontos, hogy meggyőződéssel csináld, amit csinálsz, ha a "belső hang" azt mondja, hogy oké az úgy, ahogy Nálatok van, akkor le kell hogy peregjen minden más.
Tapintatlan anyukákkal/orvosokkal/emberekkel meg lépten nyomon lehet találkozni, meg kell tanulni anyaként lepergetni magunkról a sok "beszólást", legyen az szoptatási kérdés, vagy más, mindig akad, aki "okosabb Nálad".
Tökéletes szülők meg nem leszünk, és elég is, ha a tőlünk telhetőt megadjuk a gyerekeinknek, tudni fogják, hogy szeretjük őket.
Bocs ha elkalandoztam, de talán ez is ide kapcsolódik.
8-as
Csak a kérdésed egyik részéhez szeretnék hozzászólni. Aki igény szerint szoptat, nem gondolja ördögtől valónak a tápszert. Ők tudják, hogy ha valamilyen okból valakinek nincs teje, akkor az anyatej helyett a tápszer a legjobb megoldás. Nem a feles tej, nem a kecsketej, nem a tökfőzelék az újszülöttnek, hanem a tápszer.
Arra már nézhetnek csúnyán, ha valaki azt mondja, hogy félti a mellét, és AZÉRT nem szoptat. Itt az anya saját magát helyezi előtérbe a gyerek helyett. Vagy pl. azért akarja tápszerrel etetni, hogy ő akármikor el tudjon menni szórakozni. Most nyilván ha valakinek olyan egészségügyi kezelésre van szüksége ami mellett nem szoptathat, akkor őtnem lehet megszólni amiatt, hogy átszoktatja a babáját a tápszerre.
Én igény szerint szoptatok, az én gyerekem nem kapott soha tápszert, de nagyon örülök neki, hogy létezik és már ilyen jó minőségben. Mert így az árva babák, a beteg anyák babái, a mellműtött anyák babái, stb. is megfelelő táplálékhoz jutnak. A tápi csak az anyatejhez képest nem olyan jó, de minden máshoz képest ezerszer jobb.
Max csak visszabasztattalak :D.
Akkor válaszolok! Igény szerint szoptatok, és nem minden nyikkanásra teszem mellre már, viszont az elején minden nyikkre, mert ez hozza meg igazán a tejet és úgy gondolom hogy ez teljesen NORMÁLIS dolog! Nem tartom ördögtől valónak a tápszert, ha nincs más akkor muszáj, és ez abban az esetben a lehető legjobb. Viszont ha van anyatej, az ezerszer jobb mint az a fűrészpor ízű por.
Miért gondolod azt nem normálisnak hogy igény szerint szoptatok? Nekem inkább az a nem normális magatartás, hogy az anya nem azon van hogy több legyen a teje hanem adja egyből a kiegészítést.
Nekem sem ment minden simán, voltak napok amikor én is úgy éreztem hogy kevés, de nem rohantam tápszerért!
Miért baj az hogy borult a napirend? Milyen napirend van még egy pár hetes babának a fürdés fix időpontján kívül?
Értem én... neked nem volt így kényelmes, kiszámítható. Ha igény szerint szoptattál volna továbbra is beállt volna szépen a kereslet kínálat és kialakította volna a babád szépen a napirendjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!