Szoptatás és alkohol, mennyit szabad, ha szabad és mikor?
Amíg ilyen kicsi, és kizárólag szopik, addig ne igyál, mert nagy csapás az idegrendszerére.
Később, ha már csak mutatóba szopizik, és eszik mindent rendesen, akkor megengedhetsz magadnak néha egy pohár valamit.
"én ittam egy pici bort, de szigorúan csak szopi után, amikor tudtam, hogy 3-4 óra, mire újra szopizik"
Azt gondolod, az anyatej akkor termelődik, amikor szopni kezd a gyerek? Nem, felhalmozódik a mellben és belekerül az alkohol is, akár szoptás után iszod, akár előtte, akár közben. Sőt, a placentán is átjut. Tudom, lehet millió példát hozni, hogy PIstike is szopizott még, mikor megittam egy pohár pezsgőt, és nem lett semmi baja. Na én meg átrohantam tegnap a piroson és nem lett semmi bajom. De ebből még nem következik, hogy nem veszélyes dolog átrohangálni a piroson.
Az első gyereknél még én is mindent véresen komolyan vettem, a terhesség és a szoptatás alatt is. Még rostos gyümölcslevest sem ittam, nehogy fájjon a pocakja.
Lehet, hogy most csak azért gondolkodom ilyen lazán, mert már a harmadikat várom. A lényeg az, hogy második terhességem alatt elképesztően elkezdtem kívánni a rosé bort, és néha meg is ittam egy fél pohárral. Még szülés előtti hetekben is. Kicsit félve meséltem el a szülésnőmnek, de ő csak annyit mondott, hogy egészségemre.
Egyébként pl. a búzasört vagy a barnasört kifejezetten szokták is ajánlani kismamáknak. (persze csak kis mennyiségben, nem kell lehúzni egy egész dobozzal).
Nem akarok senkit alkohol fogyasztásra biztatni, alapból én sem sűrűn iszom, de szerintem néha napján egy-egy kis mennyiség elfogyasztásával nem hiszem, hogy veszélyeztetnéd a babád egészségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!