Van olyan élelmiszer, ami nincs tiltva valamelyik listán szoptatás alatt, vagy fénnyel kellene táplálkoznom?
valamit nagyon félreértettél... szoptatás alatt 3 dolog van tiltva: nyers tojás, nyers hús, füstölt húsok (csak füstöltek, nem magával a füstöléssel van a baj, hanem ha nincs megfőzve akkor bacik lehetnek benne amik bekerülnek a tejbe és a baba mondjuk a botulizmussal nem tud megbírkózni)
minden mást lehet. a listákban nem tiltott ételek vannak hanem olyan ételek amiktől fájhat a baba hasa. ha fáj akkor ezeket ki kéne iktatni és szép sorban visszavezetni. ha jelentkezik újra a hasfájás akkor tudod, hogy az okozta.
írtad, hogy már ettél fahéjas csigát, nem okozott gondot neki, akkor miért hagynád el??? semmi szükség erre, nagyon túlpörögted ezt most :)
Tíltóliste elég ésszerü, ha bele gondolsz.
Elöször is ami a te egészsßégedre káros lehet azt most semmi képpen sem. Ilyen az alkohol, vagy alkoholt tartalmazó termékek.
Ès aztán jönnek a puffasztó vagy maró hatású növények.
Minden K betüs puffaszt, ez a tejben is átmegy, de bab stb..Aztán a citrusfélék erösen maroak és a tejbe is átmegy, (ovatosan a multivitaminokkal azokben nagyrészt narancs van), ez szinte minden újszülöttnél hasfájást okoz.
Tejtermék Mo-n terjedt el egy tévhit szerint. A babák kipöttyösödnek a tejfehérje miatt, de ezt nem a te általad fogyazstott tejfehérje okozza, hanem az amit a te tested termel(vagy a tápszer tartalmaZ). Ez 6 hós korig normális az egész fejen egészen a mellkasig.
Aztán persze elöfordulhat, hogy más alergizáló dolgokra a baba is alergiás lesz. ìgy érdemes figyelni mit eszel. Vagy is ha epret eszel és a baba kipöttyösödik akkor ovatosan vele.
A puffasztó és maró dolgokat is szép lassan visszalehet hozni a táplálkozásodba, föleg 3 hós kor után, már ezek nem szoktak nagy gondot okozni, de szépen lassan egyenként kezd el újból enni.
Egyet értek az előttem válaszolóval azzal kiegészítve, hogy a füstölt húst pl serpenyőbe átsütöd a rántottágoz akkor máris hőkezelve volt! 😉
Egy dolgot tennék még hozzá mint sajtzabáló az a lágy pasztörizálatlan sajotok. Ezen kívül mindent kipróbálhatsz, én pl epret ettem szoptatás alatt.. 2 szemmel bepróbáltam, ha másnapra se kiütés se pocakfájás akkor mehet egy marék ha ettől sincs baj mehet a turmix 😉
Tényleg a nyers holmik amikől óvakodj a többit meg kísérletezd. Nyilván ha kicsapja a babát akkor azt nem lehet és csókolom! De imádom egyébként az ilyen agyon paráztató honlapokat...a másik kedvenc az "egyél irdatlan sok pékárut mert attól lesz tejed" 😄
Nekem annyit mondott a gyerekorvos, hogy figyelni kell, hogy allergiás-e valamire a baba, tehát nem eszel meg 5 kg mogyorót naponta, hanem eszel egy kicsit, figyeled a babát, hogy pl. jön-e ki kiütés, ha igen akkor az adott dolgot nem eszel többet amíg szoptatsz, ha nem akkor eheted. A legerősebb allergének a tej, tojás, mogyoró és az apró magvas gyümölcsök. Ezekkel oda kell figyelni. Árulkodó lehet ha pl. büdöset kakil a baba, hasmenése van, ilyesmi.
De ez nem azt jelenti, hogy nem ehetsz semmit, csak azt, hogy kicsit fokozottban oda kell ilyenkor figyelni, nézni hogy mire reagál esetleg rosszul.
Ugyanígy a puffasztó ételekkel. Eszel próbaképpen, figyeled fáj-e a pocija, ha bántja őt, akkor hanyagolod egy időre.
Saját példámból kiindulva a tejtermékekkel tényleg csínján kell bánni, nekem először nem volt tőle baja, aztán megörültem, hogy de jó nem allergiás rá, és ettem-ittam nyugodtan (sajnos nagyon szeretek minden tejterméket). 5 hónaposan jött ki rajta erős tejfehérje allergia, azóta sarkítva olyasmit sem ehetek amire messziről ránézett egy tehén :), úgyhogy ha lesz kistesó, akkor óvatosabban fogok bánni a tejfogyasztással, az biztos.
Szia!
Először én is aggódtam nagyon.
Aztán óvatosan elkezdtem egyre több féle dolgot enni.
Mivel nem volt hasfájós a kislányom bátrabb voltam.
Most 14 hetes, bármit ehetek, semmitől nincs baja, még a k betűsektől sem.
Szerintem is próbálj először kis mennyiségben enni olyat, amit eddig nem ettél, és figyeld a babáda, hogy reagál rá. 😃
Túlpörgöd.
Nem arról szól a történet, hogy semmit nem lehet enni, hanem hogy van egy rakat étel, amire érdemes odafigyelni. Lehet, hogy a kisbabádnak meg se kottyan, ha kelkáposztát eszel, de az is lehet, hogy egy napig kínlódik tőle...
Nálunk 2-3 hét alatt kiderült, hogy vigyáznom kell, mert a szülést követően az én gyomrom is érzékenyebb lett, illetve a gyerkőcöm is nyűgös volt, ha bekajáltam valami nehezebbet.
Csak a gyereken múlik, mit ehetsz és mit nem.
1. gyereknél mindenre odafigyeltem, sokáig fájt a hasa.
2. gyereknél mindent ettem, babot, paradicsomot stb. Semmi gond nem volt.
3. gyereknél mindent ettem, hasfájós volt.
Lényeg: ez a kólika, gyerekfüggő dolog. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!