Mi a véleményed a 2-3-4 éves korig tartó szoptatásról?
Alapvetoen azt, hogy maganugy. En nem teszek megjegyzest arra hogy mas meddig szoptat vagy nem szoptat. Az o dolguk, nekem meg semmi kozom hozza.
A magam reszerol ugy gondolom, hogy az ovodas kor az, amikor mar nem szeretnem szoptatni a gyerekeimet. Tehat a 2-3 eves korig az nekem meg oke.
Őszintén, én irigylem azokat az anyukákat, akinek bőven van tejük. Nekem sajnos egyáltalán nem volt tejem egyik babámnál sem :( Ha lett volna, simán hagytam volna szopni őket minimum 1-2 éves korukig. A 3-4 év talán már kicsit tényleg túlzás, kinek van addig teje egyáltalán?
Amúgy meg 2. válaszoló, az anyatej erősíti az immunrendszert, már hogy ne lenne a gyerek érdeke a szoptatás.
2-es vagyok. sajnalom, ez a velememyem, egyebkent csal szolok, hogy a lepontozas nem egy lajk gomb, nem kell megnyomni ha nem tetszik amit irtam. a kerdes a velemenyem volt, es en azt irtam irtam le.
ui. sztem nevetsegesen nez ki egy 3 eves az anya mellen.
Az hülyeség, hogy az anya elégíti ki ezzel az igényeit, meg nem hagyja elszakadni magától a gyereket, ahogyan az sem valós, hogy mindig az anya tehet arról, ha a gyereke nyílt színen is cicit követel.
Én 5 gyereket szoptattam. Az első 6 hónaposan, a nyári 40 fokban elválasztotta magát. Próbálkoztam pár napig, de nem erőltettem tovább.
A másodikat 8,5 hónaposan elválasztottam, orvosi javaslatra, mert jött a tesó. Nagyon megviselte, meg ma már azt is tudom, hogy nem volt ez feltétlenül szükséges.
A harmadik gyerekem (lány) 4 éves koráig szopott. Ismerte a rendet, tudta hol és mikor lehet, és hol és mikor nem lehet. Nem cirkuszolt miatta, maximum sírdogált, ha fájt valami és nem volt alkalmas a helyzet a cicihez. H mégis rácuppant az otthonunkon kívül, az "diszkréten" tette, bebújt pólóm alá, odasimult, nyugodt volt. 2-3 napokra elvihették a nagyszülők, nem kért cicit, csak amikor hazajött. 4 évesen egy nagylányos szülinapi buliért cseréltük el a cicit. Elfogadta a helyzetet.
A negyedik gyerekem nem szeretett szopni, 7 hós koráig próbálkoztunk, akkor feladtam. Betegség volt a háttérben.
Nos, az ötödik feladta a leckét. Ő őrjöngve szopott. Bárhol és bármikor megpróbált rám csimpaszkodni, közben ficergett, mocorgott, tornázott, nyakig húzta a ruhámat. Nem volt hajlandó elfogadni a korlátokat. Ha éppen nem a szájában volt a cici, akkor a keze volt a ruhámban, de könyékig. Úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább, befejezzük. 3 éves volt akkor. Beszéltem szoptatási tanácsadóval, azt mondta ez nem fog célra vezetni, de nem hittem neki, megvontam tőle a cicit. Azóta lassan egy év telt el, és már tudom, hogy hibáztam, idő kellett volna még neki. Ha páncélmelltartót veszek fel, akkor is bejut a ruhámba, és jóval több időt tölt ezzel, mint amikor még engedtem szopni. Mániákusan cicifüggő. Azt mondták hagyjam rá, ha erőszakosabb vagyok, csak tovább romlik helyzet.
Összegzés: amelyik gyerekemet hagytam a maga útját járni, és kivártam, amíg el tudja engedni a szopást, azzal könnyű volt az átállás. Amikor erővel beavatkoztam, akkor meg megszívtam.
Amúgy ha most nézem őket, a rövidebb ideig szopók között van egy nagyon kötődő gyerekem (őt választottam el muszájból), és két önállóbb alkatú. A hosszan szópók közül a 4 évig ciciző lányom (már kamasz) nagyon önálló személyiség kiskora óta, míg kisfiam, akivel most is kínlódunk az elvonás miatt, igazi matricagyerek, és én vagyok neki a világ közepe.
Mindezzel azt próbáltam meg elmagyarázni, hogy szerintem a hosszú szoptatással nem lehet "elrontani" egy gyereket, és nagyon nem ettől függ a későbbi személyisége sem.
Mélyen hiszek abban, hogy a gyerek pontosan tudja, mikor érett meg rá, hogy ebben a formában leváljon az anyáról.
Elfogadom, ha valaki nem akar, vagy nem tud szoptatni, elfogadom, ha rövid ideig teszi, egyedül azt nem tudom elfogadni, amikor valaki olyan hülyeségeket mond egy hosszan szoptató anyának, hogy ezzel akarja magához láncolni a gyerekét, meg hogy még akkor is a szájába tömi a cicit, ha az kézzel-lábbal tiltakozik. Optimális esetben ugyanis a gyerek dönt...
4-es, ki szerint "kell" elválasztani a lányokat egy éves korig, a fiúkat pedig még előb??? Anyósomnak mondott hasonlót a védőnője 30! éve...
Szerintem 2-3 éves korig teljesen helyénvaló a szoptatás, de az előző válasszal is egyet tudok érteni, gyerekfüggő is meddig van rá szüksége (akár érzelmileg, akár máshogy).
Én 20 hónapig szoptattam az elsőt, szépen elhagyta, csak alváshoz kellett neki a végére. A második most 20 hós, sokszor szopik még, leszoktatni még egyáltalán nem tervezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!