Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptatás, anyatej és/vagy...

Szoptatás, anyatej és/vagy tápszer? És mi a helyzet a lelkiismerettel?

Figyelt kérdés
Kisfiam születése előtt elhatároztam, hogy szoptatni fogok és türelemmel vészelem át az ehhez kapcsolódó nehézségeket, tudtam, hogy nem feltétlenül megy ez akadályok nélkül. Szülés után három nappal indult meg a tejem. A baba súlya csak csökkent, de kategorikusan visszautasítottam a tápszert, mert a kereslet-kínálat elvét követve úgy gondoltam, hogy ha elfogadom, még nehezebb lesz beindítani. Azt hiszem, vannak, akiknek anatómiailag is kevésbé felel meg a melle a szoptatáshoz, és magamat ide sorolom. Kitartásom ellenére is végül csak bimbóvédővel tudott szopizni, nem tudta anélkül bekapni. Bár a súlycsökkenés miatt egy nappal később engedtek minket haza, mégis sikerként éltem meg, hogy végül beindult a tejem, ő pedig jól evett. Az első három hetet szinte egyfolytában a szoptatós fotelemben töltöttem, mert mindig elaludt vagy csak nyugtatta magát a cicin, és mivel egyszerre nagyon kis adagokat evett, újra és újra reklamálta. Volt segítségem otthon, így nem bántam, hogy szinte napi 24 órát ez tesz ki, úgy voltam vele, hogy majd idővel rendeződik. 3 hét elteltével a kisfiam kórházba került egy születési rendellenesség miatt, amit meg kellett operálni, és 1 héten keresztül infúzióval táplálták. Ez a szoptatás terén meglehetősen nagy kálváriát okozott, hiszen a rengeteg tej miatt, amit a vele való foglalkozás miatt nem volt időm rendszeresen lefejni, a mirigyek először becsomósodtak, majd a stressz hatására majdnem teljesen elment a tejem. Mellszívóban próbáltam "életben tartani". Amikor újra elkezdhetett szopizni, valami megváltozott. Iszonyatosan fájt az egyik mellem, és természetesen nem volt elég tej. Ekkor viszont már nem gondolkoztam, tápszerhez folyamodtam, nem engedhettem meg, hogy a kisfiam 1 hét infúzió után éhezzen, csak mert nekem kevesebb tejem lett. A másik ok viszont az volt, hogy tudtam, nem lesz gyerekjáték visszahozni a tejet. A mellem kimondhatatlanul fájt, nyilallt mindenhol még 2-3 órával szoptatás után is, majd eljutottam odáig, hogy pár percnél tovább nem bírtam rajta tartani a babát. (Orvos látott, egészségileg elvileg minden rendben van.) Azóta eltelt egy hónap és cumisüvegből etetem lefejt anyatejjel és tápszerrel egyaránt. Mindennap eszembe jut, hogy megtettem-e mindent az ügy érdekében, ezért bizonyos időközönként újra mellre teszem. De úgy érzem, nem megy. Nagyon fáj és azt hiszem, már pszichésen is rágörcsölök, mert lelkiismeret-furdalásom van amiatt is, hogy igazság szerint nagyon is élvezem cumisüvegből etetni, mert számos előnyét látom. Sajnos még mindig nem sikerült helyretenni a problémát magamban, úgy érzem, kudarcot vallottam...
2014. dec. 5. 19:12
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

A fiamat 4 hónapos koráig tudtam szoptatni, de szinte az első perctől kapott tápszert is, mert este már nem volt hajlandó szopizni, csak sírt. Kiderült, hogy nagyon feszesek az izmai, az arcizmai is, ezért nagyon hamar elfárad szopizás közben. Én is szinte 0-24-ben szoptattam emiatt. De mire ez kiderült, már késő volt, nem volt tejem. Nagyon sokáig lelkifurdalásom volt, hogy nem vagyok képes őt szoptatni. Ráadásul császáros volt (sürgősségi), szóval még megszülni sem tudtam rendesen.

Most 2 hetes a kislányom. Ő is császáros. Viszont szeret szopizni. De neki is sok idő, mire jól lakik, ráadásul ő sem hajlandó rendesen bevenni a bimbót. Így fájdalmas a szoptatás. Már túl vagyunk a sebes mellbimbókon, a véres anyatejen. De még mindig fáj, főleg az első 1 perc, olyankor ordítozni tudnék. Ha jól rakom cicire, akkor kiköpi, egyszerűen nem jó kényelmes neki úgy. És itt a nagy tesó, aki követeli magának is az időt. És nem is tehetem meg, hogy vele nem foglalkozom. Ezért a kicsi, egyszer egyszer bizony tápszert kap. Fejni végképp nincs időm, mert azt megint csak a nagytól venném el.

Mert el kell döntenem, hogy miért legyen lelkifurdalásom: azért mert a kicsi nem kizárólag anyatejes, vagy azért, mert a nagyobbal semmi időm foglalkozni.

Én is úgy vagyok vele, hogy szoptatok amíg van időm és tejem. De nem mehet a 4 éves kisfiam kárára a dolog. Külföldön élünk, senki segítségem nincsen. El kell látnom a háztartást és a két gyerkőcöt. Nem tudok órákig szoptatni. Jó lenne,ha belejönne a kislányom és jól tudna lakni ésszerű időn belül. De ha nem, hát nem. Nem fogok idegileg tönkremenni benne.

Te is megtettél mindent az ügyért, sose bánd, hogy így alakult. A babád is jobban örül egy kiegyensúlyozott, boldog anyukának!

2014. dec. 7. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!